Google, Android'in WhatsApp kullanıcılarını şüpheye düşüren büyük sorununu nihayet çözdü

Google, Android kullanıcılarını şüpheye düşüren "WhatsApp izinsiz mikrofon bildirimleri" sorununu nihayet çözdüğünü duyurdu.

Google, Android'in büyük WhatsApp sorununu nihayet çözdü

Google, WhatsApp’ın bir akıllı telefonun mikrofonuna yetkisiz erişim kazanmasına neden olan Android hatasını kabul etti ve nihayet düzelttiğini duyurdu.

Eğer bu hatayı daha önce duymadıysanız kısaca özetleyelim: Nisan ayı başlarında bazı kullanıcılar, yazılımın cihazlarının mikrofonunu izinleri olmadan kullandığını fark etmeye ve çevrimiçi olarak bildirmeye başladı. Bu sorun, 6 Mayıs’ta Twitter mühendisi Foad Dabiri’nin WhatsApp’ın Pixel 7 Pro’daki mikrofona bir sabah en az dokuz kez eriştiğini fark etmesiyle doruk noktasına ulaştı. Hata her oluştuğunda, ona konu hakkında bir bildirim geldi.

WhatsApp’ın resmi Twitter hesabı, sorunun telefonun Gizlilik Panosundaki bilgileri yanlış ilişkilendiren bir Android hatasından kaynaklandığını iddia ederek yanıt verdi ve ardından Google’dan hızlı bir şekilde bir düzeltme yapmasını istedi. Teknoloji devinin sorunu fark etmesi yaklaşık iki ayını aldı ama en sonunda bu soruna el atmaya karar verdi.

Resmi Android Developers Twitter hesabı geçtiğimiz günlerde hatanın yalnızca “sınırlı sayıda WhatsApp kullanıcısını” etkilediğini belirterek bunun neden yaygın bir sorun olmadığını açıkladı. Google, güvenlik hatasını düzeltmek ve bu bildirimleri durdurmak için yapmanız gereken tek şeyin, zaten yapmanız tavsiye edildiği şekilde WhatsApp’ın en son sürümünü yüklemek olduğunu belirtiyor.

Ancak halen hiç kimse, mikrofon hatasına neyin sebep olduğunu bilmiyor ve açıklamış değil. Ne Google ne de WhatsApp’ın ana şirketi Meta herhangi bir ayrıntı açıklamadığı için, hata hakkında neredeyse hiçbir teknik ayrıntı bulunmuyor. Android Developers web sitesindeki Android 13 değişiklik günlüğünde de konu ile ilgili hiçbir bilgi bulunmuyor.

Ancak bu hata aktifken bile hiçbir sesin kaydedilmediğini söyleyebiliriz. WABetaInfo tarafından açıklığa kavuşturulduğu üzere, WhatsApp aslında kimsenin mobil cihazındaki mikrofona erişim sağlamadı. Sadece bildirimleri tetikleyerek biraz kontrolden çıkmalarına sebep oldu. Bu da bazı kişilerin çevrimiçi olarak gözetlendiklerini veya mahremiyetlerinin ihlal edildiğini düşünmelerine neden oldu, ancak gerçekte herhangi bir kayıt veya dinleme yapılmadı.