Google, kablosuz kulaklıklarla kalp atış hızını ölçmek istiyor

Google, kablosuz kulaklıklar aracılığıyla ve ultrason kullanarak kalp atış hızı ölçen yeni bir yöntemi test etmeye başladı. Bu yeni yöntem, bugünün akıllı cihazlarında bulunan sistemin çok daha ötesinde bir başarı yakalayabilir.

Google, kablosuz kulaklıklarla kalp atış hızını ölçmek istiyor

Akıllı saatler veya kablosuz kulaklıklar gibi giyilebilir teknolojilerde tipik kalp atış hızı izleme işlevi, kan aktivitesini ölçmek için ışık atımlarını kullanan fotopletismografiye (PPG) dayanıyor. Ancak genel olarak iyi çalışsalar da sınırlamaları var. 9to5Google tarafından tespit edilen yeni bir araştırma blogunda, Google bilim insanları kalp atış hızını ölçmek için ultrason kullanan odyopletismografi (APG) adı verilen farklı bir yaklaşım denediklerini yazdı. Bunu da kullanıma hazır aktif gürültü önleyici (ANC) kulaklıklar ve bir yazılım güncellemesiyle gerçekleştirdiler.

Bu yöntem, düşük yoğunluklu bir ultrason sinyalini kulak kanalının iç kısmına yansıtarak ve ANC'nin çalışmasına yardımcı olan küçük mikrofonu kullanarak, kan pompalandıkça cilt yüzeyindeki pertürbasyonları tespit etmek suretiyle çalışıyor. Bloga göre teknik, kulak yapısı, farklı kulak kanalı boyutları veya daha koyu cilt tonlarında bile çalışıyor. Bu sonuncusu dikkate değer çünkü daha koyu doğal cilt tonlarında veya dövmelerde kalp atış hızı doğruluğu şimdiye kadar akıllı saatler ve diğer giyilebilir cihazlarda süregelen bir sorun oldu.

Google'ın araştırmacıları ayrıca ultrason yönteminin müzik çalarken iyi çalıştığını, ancak gürültülü ortamlarda sorun yaşandığını ve APG sinyalinin bazen çok gürültülü olabileceğini ve vücut hareketinden büyük ölçüde etkilenebileceğini belirtti. Bununla birlikte, birden fazla frekans kullanarak ve aralarından en doğru sinyali seçerek hareket sorununun üstesinden gelebileceklerini keşfettiler.

Araştırmacılar, piyasada bulunan kulaklıkların yanı sıra, mikrofon yerleşiminin etkilerini test etmek için özel olarak üretilmiş prototipler de kullandı. Saha çalışması 153 katılımcı ile gerçekleştirildi ve araştırmacılar, kalp atış hızı ve kalp atış hızı değişkenliği için medyan hata oranının sırasıyla yüzde 3,21 ve yüzde 2,70 olduğunu söyledi.

Kalp atış hızı izleme kulaklıkları bir süredir piyasada bulunuyor, ancak PPG yöntemini kullanıyorlar ve yoğun hareketlere ya da kötü oturmaya karşı çok hassas olabiliyorlar.

Bu şu anlık sadece bir çalışma ve Google'ın bu kulaklıkları piyasaya sürmesi kesin değil. Yine de, şirketin giyilebilir cihazlar alanında daha fazla ilerleme kaydedileceğine dair ipuçları verdiği bir gerçek.