Google, SMS'i RCS ile Tamir Ediyor

Google'ın gerçeğe dönüşmek üzere olan yeni SMS hizmeti, iMessage benzeri bir deneyim sunacak; ancak büyük bir handikap ile...

Google'ın SMS'i modernleştiriyor!

Akıllı telefon kullanıcılarının çoğu, SMS'i çoktan bıraktı ve Telegram, WhatsApp gibi daha kapsamlı uygulamalara geçiş yaptı. Ancak buna rağmen yılda 8 trilyon kısa mesaj gönderiliyor. Bu yüzden Google, Android'deki SMS deneyimini geliştirmek istiyor.

Google, SMS'i RCS ile Tamir Ediyor

Google'ın bu iş için geliştirmekte olduğu Chat, Android'li cihazlarda SMS'in yerini alacak. RCS (Zengin İletişim Hizmetleri için Evrensel Profil) temeline kurulan Chat, önümüzdeki aylarda kullanıma sunulmaya başlanacak.

RCS, mesajlaştığınız kişinin de bu standardı destekleyen bir telefon ve mobil sağlayıcı kullanması durumunda bir takım modern mesajlaşma işlevleri sunuyor. Bunlar arasında okundu onayları, "yazıyor" bilgisi, yüksek çözünürlüklü görüntü ve videolar, grup sohbetleri var. Bunları gönderip alırken harcadığınız veri miktarı kadar ücretlendiriliyorsunuz. Chat'i kullanmayanlar (iOS kullanıcıları gibi), mesajınızı SMS olarak alıyorlar.

Google'ın Chat'i, bu bakımdan Apple'ın iMessage hizmetine benziyor. RCS, Microsoft tarafından da destekleniyor. Bu sayede mesajlaşma işlevlerinin masaüstüne gelmesini bekleyebiliriz.

Şifresiz, İzlenebilir Mesajlaşma

Chat'in iMessage'dan en önemli farklı, şifreli olmaması. Mesajlarınız, mobil sağlayıcınızın sabit diskinde okunabilir biçimde saklanıyor. Bu bilgi istenirse, işlediğiniz suçları görmek isteyen hükümetler tarafından rahatça okunabiliyor.

Chat sizi heyecanlandırmalı mı? Açıkçası Chat'in modern mesajlaşma uygulamalarına ek olarak sunduğu bir şey yok. Telegram, Signal ve WhatsApp gibi uçtan uca şifreli mesajlaşma uygulamalarını kullanmanız, özel verilerinizin elden ele uçuşma ihtimalini azaltmak için daha yerinde olacaktır.

Okuyucu Yorumları