Google, Taylor Swift'i sildi mi? Listede neden yok?

Yeni yayınlanan Google'ın 2023 Arama Trendleri listesinde Taylor Swift yer almıyor. Ancak bunun sebebi göründüğünden çok daha farklı.

Google, Taylor Swift'i sildi mi? Listede neden yok?

Taylor Swift'in ne kadar popüler olduğunu hepimiz biliyoruz. Hatta o kadar popüler ki bu sene turnesinin Teksas'taki konserinde rekor miktarda veri kullanılmıştı. Ancak Google'ın her yıl yayınladığı "Arama Trendleri" raporunun 2023 sürümüne bakılırsa, sanatçının ne kadar popüler olduğunu anlamak zor. Zira 2023 listesinde Taylor Swift yer almıyor.

Popun kraliçesi, Time Dergisi tarafından kısa bir süre önce Yılın Kişisi seçilmesine rağmen Google'ın 2023 trend arama kategorilerinin hiçbirinde yok. Örneğin, Shakira dünya çapında en çok aranan müzisyenlerin başında gelirken, "Try That In a Small Town" şarkıcısı Jason Aldean Amerika Birleşik Devletleri'nde ilk sırada yer alıyor. Dahası, resmi listelerin dışında, Google'ın Arama Yılını kutladığı tanıtım videosunda Taylor Swift "en çok aranan söz yazarı" olarak yer alıyor. Görünüşe göre söz yazarları müzisyen sayılmıyor. Peki neden diğer şarkı yazarları da diğer kategoriler gibi ilk 5'te yer almıyor? Daha da garip olan ise Google'ın kendi verilerinin Taylor'ın hem Shakira hem de Aldean'ı geride bıraktığını göstermesi.

Google Trends uygulamasını kullanarak çeşitli arama terimlerinin popülerliğini görebilirsiniz. Swift, 2023 yılında 16 Temmuz - 22 Temmuz arası hariç yılın her günü Aldean'ı geride bıraktı. Shakira'nın Ocak ayında şarkıcının eski erkek arkadaşı Gerard Piqué'yi eleştiren bir şarkı yayınlamasıyla zirveye yerleştiği kısa bir dönem dışında tüm yıl boyunca daha fazla aranarak benzer şekilde Shakira'yı geride bıraktı.

Google, Taylor Swift'i listeden çıkarmak için elini taşın altına koymuş olabilir, ancak aralarında Joe Jonas ve Matt Healy'nin de bulunduğu bazı eski sevgilileri şirketin açıkladığı yıl sonu listelerinde yer alıyor. Bu durum onun yokluğunu daha da garip kılıyor çünkü Swift, erkek arkadaşına yönelik son zamanlarda hızla artan ilginin tek nedeni.

GOOGLE'A GÖRE SEBEBİ BU

Google sözcüsü Gizmodo'ya verdiği demeçte bu karışıklığın basit bir açıklaması olduğunu söyledi. Temel olarak, Taylor Swift'in trend listelerinin başında yer alması tahmin edilebilir bir durum. Garcia, "Trend aramalar, 2022'ye kıyasla 2023'te sürekli olarak yüksek trafik artışına sahip olan aramalar. Taylor Swift, 2022'ye kıyasla 2023'te büyük bir artış gösteren biri değil, sürekli olarak yüksek miktarda Arama ilgisine sahip olan biri" dedi.

Başka bir deyişle, Google'ın Arama Trendi listesi, geçen yıl listelerin başında olmayan popüler aramaları dikkate alıyor. Bu belli ölçüde mantıklı. "Grimace Shake" ve "Lazanya Çorbası"nın yemek tarifleri listesinde "Tavuk Çorbası"ndan daha üst sıralarda yer aldığını görmek çok daha ilginç.

Garcia, Year In Search videosunda Swift'in olmasının nedeninin ise tüm zamanların en çok aranan terimlerinin öne çıkarılması olduğunu söyledi. Yani düşünüldüğünde Swift tüm rakiplerini geride bırakmayı başarıyor.