Google ve YouTube, OpenAI'ın yapay zekası Sora'ya ateş püskürdü

Google, OpenAI'ın yapay zekası Sora'yı eğitmek için YouTube videolarını kullanmasını onaylamadığını açıkladı. Ama bir noktada Google'ın da aynı şeyi yapıyor olması, bu açıklamayı ilginç hale getiriyor.

Google ve YouTube, OpenAI'ın yapay zekası Sora'ya ateş püskürdü

The Wall Street Journal’ın teknoloji muhabiri Joanna Stern, Mart ayında OpenAI CTO’su Mira Murati'ye, şirketin metinden videoya dönüştürme aracı Sora'yı eğitmek için hangi verileri kullandığını sormuştu. Ama Murati, bu soruya tatmin edici bir yanıt verememişti. YouTube CEO’su Neal Mohan’ın yeni açıklamaları sayesinde, Murati’nin neden net bir cevap vermek yerine lafı dolandırdığını artık biraz daha iyi anlıyoruz.

Perşembe günü Bloomberg’den Emily Chang ile yaptığı röportaj sırasında Mohan, “Bir içerik oluşturucunun, sıkı çalışmasını platformumuza yüklediğinde belirli beklentileri vardır” dedi ve devam etti: “Bu beklentilerden biri de hizmet şartlarına uyulmasıdır. Transkript veya video parçaları gibi şeylerin indirilmesine izin veremeyiz ve bu, hizmet şartlarımızın açık bir ihlalidir. Platformumuzdaki içerik açısından bunlar yolun kurallarıdır. Ama Open AI, yapay zekasını eğitmek için bunu yapıyor”

Başka bir deyişle, OpenAI’ın Sora’ya gerçek dünyanın neye benzediğini öğretmek için tonlarca YouTube videosunu bir araya toplaması arama devi için kabul edilebilir bir şey değil gibi görünüyor.

Yayın kaynaklarının AI sistemlerinin içeriklerini kullanmasını engellemeleri veya YouTube’un CEO’sunun yaptığı gibi, "OpenAI’daki içerik hırsızlarını" net ve sert bir şekilde uyaracak kadar ileri gitmeleri pek çok açıdan anlaşılabilir bir durum. Ancak Mohan’ın yorumlarında ironik bir durum da var. Google’ın, Google Arama’nın yeni bir yapay zeka sürümü lehine web yayıncılarından yararlanmaya başlama planını takip eden herkes, buradaki sorunu anlayacaktır. İnternet arama pazarında neredeyse tekel sahibi olan Google’ın, arama motorunu ve yapay zekasını eğitmek için yayıncı verilerini kullanırken aynı zamanda OpenAI’ı YouTube verileriyle aynı şeyi yapması konusunda uyarması biraz garip.