Google, yapay zeka sayesinde sel baskınlarını tahmin edebilecek

Google, bazı verilerle eğittiği yapay zekası sayesinde nehir taşkınlarını 7 gün öncesinden tahmin edilebildiğini açıkladı. Peki bu nasıl gerçek olabiliyor?

Google, yapay zeka sayesinde felaketleri tahmin edebilecek

Google, yapay zekayı kullanarak nehir taşkınlarını bazı durumlarda 7 gün öncesine kadar başarılı bir şekilde tahmin edebildiğini duyurdu. Bulgular bilim dergisi Nature'da yayınlandığı için bu sadece Google'ın söyleminden ibaret değil.

Nehirlerin çoğunda akış ölçer bulunmadığından dolayı, sel baskınlarını tahmin etmek oldukça zor bir iş. Ancak Google, makine öğrenimi modellerini geçmiş olaylar, nehir seviyesi okumaları, yükseklik ve arazi okumaları ve daha pek çok ilgili veriyle eğiterek bu sorunu aşmayı başardı. Şirket, oluşturduğu yerelleştirilmiş haritalarla birlikte her konumda yüz binlerce simülasyon gerçekleştirdi ve tüm bu teknikleri bir araya getirerek modellerin yaklaşan selleri doğru bir şekilde tahmin etmesini sağladı.

Google bu teknikleri sonunda sorunu küresel ölçekte çözmek için kullanmayı umuyor. Şirket bazı selleri tam yedi gün önceden başarıyla tahmin etse de ortalama 5 gün civarında tahmin yapabiliyor. Yine de Google, şu anda mevcut olan küresel tahminlerin güvenilirliğini sıfırdan beş güne çıkardığından oldukça memnun. Ayrıca Afrika ve Asya'nın bazı bölgeleri gibi az oranda nüfusa sahip bölgelerdeki tahminleri de önemli ölçüde iyileştirdi.

Bu teknoloji sayesinde Google, toplam nüfusu 460 milyon olan 80 ülkede doğru sel tahmini yapabildi. Şirket bu tahminleri Google Arama, Google Haritalar ve Android bildirimleri aracılığıyla kullanıma sunuyor. Bu bilgilere ayrıca şirketin 2022 yılında faaliyete geçen Flood Hub web uygulaması üzerinden de ulaşılabiliyor.

Google, daha iyi sel tahmin modelleri oluşturmak için makine öğreniminin sahip olduğu potansiyeli keşfetmeye devam edeceğini ve yapay zeka odaklı yaklaşıma yönelik ince ayarlar yapmak için akademik araştırmacılarla işbirliği yapacağını açıkladı. Şirket bunun sonunda uçtan uca küresel bir sel tahmin platformu geliştirmek istiyor.