Google, yapay zeka serivisine neden "Gemini" ismini verdi?

Google, yapay zekası için neden Gemini gibi ilginç bir isim seçti? Gelin, Gemini isminin nasıl doğduğuna ve ne anlama geldiğine birlikte göz atalım.

Google, yapay zekasına neden "Gemini" ismini verdi?

Yapay zeka inanılmaz bir noktaya gidiyor ve artık yapay zeka ile iletişim kurarken, gerçek bir insanla konuşmadığımızı fark etmek zorlaşıyor. OpenAI, ChatGPT'nin yeni versiyonu GPT-4o'yu etkileyici bir sohbetle tanıtırken, Google de tüm yöneticileriyle beraber sahneye çıkarak yeni yapay zeka yeteneklerini tüm dünyaya duyurdu.

Bilindiği gibi Google, yapay zekasına genel olarak Gemini ismini veriyor. Peki ama bu ismin nasıl doğduğunu hiç merak ettiniz mi?

Google aslında yapay zeka servisi için Titan ismini düşünüyordu ve Google I/O 2023'te bu isim kullanılmıştı. Ancak bu isim henüz son ürünü temsil etmiyordu. Yapay zeka servisinin şefi Jeff Dean daha iyi bir isim bulmak için çalışmaya başladı. Dean, Google Brain ile DeepMind servislerinin birleşmesini de anlatmak için yapay zekaya "İkizler / ikizler burcu" anlamına gelen Gemini ismini seçti.

Gemini'nin bir diğer anlamı da, yapay zeka modelinin farklı veri türlerini işleme yeteneğini anlatmaya çalışıyor. Çünkü İkizler burcunun karakteristiklerinden biri de "hızlı adapte olabilen, çok çeşitli insanlarla bağlantı kurabilen ve olayları birden fazla perspektiften görebilen" özellikleri.

NASA da Gemini ismini kullanmıştı

Öte yandan, NASA'nın ilk Ay uçuşu programı olan Project Gemini, AI modelinin adı için uzayla ilgili bir diğer ilham kaynağı oldu. Gemini Projesi, insanları ilk kez Ay'a götüren Apollo görevinden önce "astronotları uzayda uzun süre tutmaya yönelik ekipman ve teknikleri test etmek" için tasarlanan ikinci ABD insanlı uzay uçuşu programıydı. Gemini isminin seçiminde bununun da etkili olduğu vurgulanıyor.

Google, yakında Gemini servisini neredeyse tüm uygulamalarına dahil edecek ve yapay zekayı günlük hayatın bir parçasına dönüştürecek. Bu kadar önemli bir hizmet için isim seçerken de bu ruhu yansıtacak imajlardan ilham almaya özen gösterdiklerini görmek zor değil.