Google’dan VPN uygulamalarına şok: Reklam engellemeye engel getirdiler

Google, reklamları engelleyen Android VPN uygulamalarının dağıtımını engelleyeceğini duyurdu.

Google’dan reklam engellemeye engel geliyor

Google, yakında Android Play Store’da bulunan VPN uygulamalarının reklamları durdurmasına veya reklamlara müdahale etmesine izin vermeyeceğini belirtti. Şirketin Temmuz 2022'de açıklanan Geliştirici Program Politikası, 1 Kasım'dan itibaren yalnızca VPNService kullanan ve birincil işlevi sanal bir özel ağ sağlamak olan VPN uygulamalarına bir cihaz düzeyinde tünel oluşturma izni verileceğini belirtti.

Google'a göre, izin verilen VPN uygulamaları, belirgin bir açıklama ve daha da önemlisi kullanıcı onayı olmaksızın kişisel veya hassas verileri toplamamalı. Ayrıca, diğer hizmetlerin para kazanmasının üzerinde etkisi olabilecek reklamları yönlendirmemeli veya yönlendirmemeli veya reklamları manipüle etmemeli.

Bu yılın başlarında, Google'ın Play Store'da, Android akıllı telefonlarda indirilebilen VPN uygulamalarına oldukça ağır kısıtlamalar getirmek de dahil olmak üzere bazı değişiklikler yapacağı zaten açıklanmıştı.

Bu tür uygulamalara örnek olarak İsveç yapımı reklam engelleyen VPN uygulaması Blokada’yı verebiliriz. Uygulamanın 5. sürümü bu nedenle daha önce engellenmişti. Ancak altıncı sürümü bulut filtreleme kullandığı için bu engeli atlayabilecek gibi görünüyor. Bulut filtresi Google’ın politikalarını ihlal etmiyor. Dahası, yerel filtrelemeye göre pil ömrü, hız ve ağ hızı sınırlamaları açısından daha fazla avantaj sunuyor.

VPN ve reklam konusu iPhone dünyasında da tartışılıyor. Apple da VPN uygulamalarına kısıtlamalar getirmeyi düşünüyor. Apple politikalarına göre VPN uygulamaları NEVPNManager API’sini kullanmak zorunda ve bu tür uygulamalar sadece şirketler tarafından geliştirilmeli. Kişisel geliştiricilerin VPN uygulaması üretip dağıtmasına izin verilmiyor.