Google'dan tepki çeken karar: Bu özellik artık yok

Google, Arama sayfalarında uzun zamandır kullandığı Önbelleğe Alınmış Sayfalar özelliğini apar topar kaldırmaya karar verdi. Ama bu karar, görünüşe bakılırsa hiç kimseyi memnun etmedi.

Google'dan tepki çeken karar: Bu özellik artık yok

Bir X gönderisinde Google’ın arama sorumlusu, Google Arama’nın en eski ve en iyi bilinen özelliklerinden biri olan önbellek bağlantılarının kullanımdan kaldırıldığını söyledi. En çok “Önbelleğe Alınmış” (cached) düğmesiyle bilinen bu bağlantılar, bir web sayfasının Google tarafından en son dizine eklendiği andaki anlık görüntüsünü sunuyordu. Ancak Google, artık bunlara gerek olmadığını söylüyor.

Google’dan Danny Sullivan, gönderide “Bu, çoğu zaman sayfa yüklemeye güvenemediğiniz eski zamanlarda insanların sayfalara erişmesine yardımcı olmayı amaçlıyordu” diye yazdı ve devam etti: “Bugünlerde işler büyük ölçüde iyileşti. Bu nedenle özelliğin emekliye ayrılmasına karar verdik.”

Ancak günümüzde bu özellik yalnızca web sayfası yedeklemesinden daha fazlası için kullanılıyor. Birçok kişi bir sitenin gerçekliğini ve doğruluğunu kontrol etmek için bu hizmete güveniyor ve SEO yöneticileri, sayfalarını hatalara karşı kontrol etmek için bu özelliği kullanabiliyor. Pek çok kullanıcı, bir web sitesinin yakın zamanda güncellenip güncellenmediğini, bilgilerin eklenip kaldırılmadığını görmek için önbelleği kullanıyor. Bazen, önbelleğe alınan bir sayfa, bölgenizde coğrafi olarak engellenen bir siteyi ziyaret etmenizi sağlayabiliyor.

Sullivan’ın duyurusuna yapılan yorumların neredeyse hiçbiri olumlu değildi. Sullivan, Google’ın gelecekte Bu Sonuç Hakkında bölümüne, önceden önbellek bağlantısı düğmesinin bulunduğu yere İnternet Arşivi’ne bağlantılar ekleyebileceğini söyledi.

Ancak, büyük miktarda trafiği İnternet Arşivine kaydırabilecek bu bağlantılar, şimdilik kesin bir adım gibi gözükmüyor. Sullivan, “Söz vermiyorum. Onlarla konuşmalıyız, her şeyin nasıl ilerleyeceğini görmeliyiz - benim çok daha üzerimdeki insanları da içeriyor. Ama genel olarak iyi olacağını düşünüyorum” diye yazdı.