gOS: Karşınızda "iyi işletim sistemi"

MacOS'a benziyor, Linux tabanlı, basit ve ücretsiz... İşte karşınızda "İyi İşletim Sistemi" gOS.

İyi işletim sistemi

Karşımızda Mac OS X gibi görünen, bedava bir Linux işletim sistemi var. "İyi işletim sistemi - good OS" anlamına gelen gOS'un yeni beta sürümü geçtiğimiz günlerde kullanıcıların deneyimine sunuldu.

İlk kez geçen sene karşımıza çıkan gOS, Linux'u dev Amerikan şirketi WalMart'a sokmasıyla ses getirmişti. PC üreticisi Everest'le yaptığı anlaşma sayesinde gOS Linux'lu makinaların WalMart'da satılmasını sağlamıştı.

Tabi bilmeyen birisi için gOS hiç de Linux'a benzemiyor. Asus'un EeePC'lerle birlikte verdiği Xandros dağıtımı gibi gOSX de açık kaynak ve tamamen özelleştirilebilir olduğunu kullanıcının gözüne sokmadan sadece işini yapıyor.

gOS'un tek amacı herkesin kullanabileceği hafif ve internete yönelik bir işletim sistemi olmak. Saatlerce konfigürasyon dosyalarıyla oynamayı seven Linux'çular için gOS büyük bir hayal kırıklığı olabilir. gOS usta Linux kullanıcılarına hitap etmiyor. gOS'un hitap ettiği kitle, e-postalarını kontrol edip internette sörf yapmak isteyen bilgisayardan pek anlamayan kullanıcılar.

Gerekli olan her şey gOS'da

Gerekli olan her şey gOS'da

gOS daha çok web uygulamaları ve e-posta kontrol etmek gibi gündelik aktiviteler üzerinde duruyor. Ubuntu temelli gOS'da pek fazla yönetici aracı bulunmuyor. Ubuntu güçle kullanım kolaylığı arasında bir denge sağlarken, gOS'un tek amacı kullanım kolaylığını en üst seviyeye çıkarmak.

gOS'da Wine, Picasa ve Google Gagdets gibi uygulamalar önceden sisteme kurulmuş durumda. İşletim sistemi yüklendiğinde Google Gadgets'ı ekranın solunda görmeniz mümkün.

İşletim sistemine gücünü veren iki ana uygulama, Mozilla Prism ve Wine. Prism ile gOS ekranın alt tarafındaki araç çubuğundan ulaşabileceğiniz tek amaçlı web uygulamaları yaratıyor.

Alt panelde ayrıca Calendar, Google Docs ve YouTube gibi Google hizmetlerinin ikonları bulunuyor. Ana uygulama menüsünü araştırdığınızda Picasa fotoğraf yöneticisi gibi başka uygulamalar da bulmanız mümkün.

Google izleri hissediliyor

Google izleri hissediliyor

gOS'da o kadar çok Google uygulaması kullanılıyor ki, sanki isimdeki g "Google"ın g'si. Her ne kadar Facebook gibi Google hizmeti olmayan uygulamalar bulunsa da, Google'ın ağırlığı her durumda hissediliyor.

Linux'çuların şüphelerine hedef olacak asıl mesele ise Wine 1.0'ın sisteme kurulu geliyor olması. Windows uygulamalarının Linux'da çalışmasını sağlayan Wine uygulamasının karşısında bulunanlar, bunun açık kaynak yazılım geliştirilmesi üzerinde olumsuz etkiler doğurabileceğini düşünüyor. Fakat gOS'u yaratan ekibin böyle bir endişesi yok gibi görünüyor.

Peki WiFi sürücüleri ve eklenti desteği gibi Linux'un dertli olduğu konularda gOS'un durumu ne? gOS düşük fiyatlı donanımlarda kullanılmak üzere tasarlanmış bir sistem olduğundan, spesifik donanımlarla çalışan WiFi sürücüler ve codecler sistemle beraber geliyor. Dış eklenti desteği de Ubuntu'dan farklı değil.

gOS yüklü bir laptop'u alıp çalıştırdığınızda, sistemin sorgusuz ve sorunsuz ne kadar düzgün çalıştığını görmek oldukça etkileyici. Kurulum süreci çok kısa ve sistemdeki uygulamalar Web 2.0'ın gücünü kullanıyor. Sonuç olarak gOS herkesin kullanabileceği bir işletim sistemi olarak ses getireceğe benziyor.

Ayrıntılı bilgi ve download: gOS 3 BETA

Okuyucu Yorumları