Gotham Knights İnceleme: Size çok üzücü bir haberimiz var!

Batman’siz Gotham City olur mu? Bu oyunun zaman çizgisinde oluyor ve şehirdeki azılı kötülerle savaşmak Robin, Red Hood, Batgirl ve Nightwing’e kalmış durumda. Siz hangisini seçeceksiniz?

Marvel’e göre daha tanrısal ve daha mitolojik karakterlere sahip olan DC evreni genelde dram, tehlike ve heyecan duygularını çağrıştırır. DC karakterlerinin genelde koruyucusu olduğu hayali bir şehirleri vardır ve eminim en ünlülerinden biri olan Gotham City’nin heyecanlandırmayacağı DC hayranı da yoktur. Ben her iki evreni de severek takip ediyorum. Ancak DC’nin o karanlık ve ciddi kahramanlarının ve süper kötülerinin ayrı biri yeri olduğu da gerçek. Dolayısıyla, 2020'de Gotham Şövalyeleri'ni duyduğumda hemen oynanacaklar listeme eklemiştim. Oyunları çıktığı günde “SEO” için alelacele yayına almayı değil, hakkını vererek ve sindirerek incelemeyi tercih ettiğimizi çoğu takipçimiz artık fark etmiştir. Gotham Knights da böyle bir açık dünya oyun ve bir süredir de ağırlıklı olarak Red Hood ile oynuyorum. Peki acaba beklediğimize değmiş mi ve DC hayranlarını mutlu edebilecek mi?

Warner Bros. Games tarafından geliştirilen ve yayınlanan bu oyun biraz önce de belirttiğim gibi bize açık dünya bir Gotham City sunan bir RPG. 4 ünlü süper kahraman (Batman bunlardan biri değil), çok sayıda şaşırtıcı kötü adam ve keşfedilecek acımasız ve kirli bir şehir içeriyor. Bunun da ötesinde, her harika Batman filminin, çizgi romanının ve TV şovunun o rahatsız edici ve sinir bozucu alt tonunu da yakalamayı başarıyor. Farklı bir zaman çizgisine sahip bir hikayeye sahip olduğunu da belirteyim.

Gotham Şehri rahatsız edici derecede güzel

Genelde oyunlar zaman içinde açılır ve oyuncuları kendine bağlar. Ancak Gotham Knights hiç de öyle değil. Daha en başından açılış sinematiği sizi can evinizden vuruyor. Normalde spoiler vermeyi sevmem ama daha dramatik açılışta her şey ortaya çıktığı için bu sefer bir sakınca görmüyorum. Maalesef Batman ölüyor... Evet, bu evrende artık Yarasa Adam yok! Peki biz ne yapıyoruz? Onun mirasını, 4 DC süper kahramanından oluşan bir ekiple yaşatmaya devam ediyoruz. Robin, Red Hood, Batgirl ve Nightwing karakterlerinden birini seçerek Batman'in bıraktığı yerden soruşturmasını sürdürmeli, ölümünün intikamını almalı ve Gotham Şehri'ni korumalıyız. Ne yazık ki, her kötü adam Batman'in ölümünden en iyi şekilde yararlanmaya kararlı olduğu için bunu söylemek yapmaktan daha kolay!

Hikaye oldukça standart bir şekilde akıyor. Yine de, bazı eski tarz karakterleri dâhil ederek bizi acımasız metropolde bir oraya bir buraya sürüklüyor. Bunun yanı sıra, tamamlamanız gereken çok sayıda yan görev, bulmanız gereken koleksiyon parçaları, durdurmanız gereken rastgele suçlar ve daha da fazlası var. Elbette tüm yan içeriği görmezden gelebilir ve ana konuya odaklanabilirsiniz. Ama Gotham City’de biraz daha fazla vakit geçirmek varken bunu tercih edeceğinizi pek sanmıyorum. Hakkını vermek lazım.

Standart açık dünya her zamanki gibi

Yer gök açık dünya oyunu dolmuş olsa da yine de bu özgürlüğü seviyorum, ancak özgünlük eksikliği bu türün en büyük düşmanı. Ne yazık ki Gotham Knights da bu durumdan sıyrılmakta zorlanıyor. Etrafı araştırarak, düşmanlarınızla savaşarak XP kazanıyoruz. Bunu da her karakterin seviyesini yükseltmek için kullanılıyor ve çevikliği, dövüşü veya savunmayı geliştirmek için yeni yetenekler satın alabiliyoruz. Bunun yanı sıra, özel yetenekleri, yeni teçhizatı ve ultra güçlü Şövalyelik kademesini açan tamamlanması gereken görevler de var. Şehri kolaylıkla keşfetmek istiyorsanız ikinci seçenek oldukça önemli. Çünkü bu devasa şehri bir baştan diğerine daha hızlı kat etmenin en iyi yolu bu.

Bunun da ötesinde, toplanabilir eşyaları ve simge yapıları bulmak için şehri tarayabiliyoruz. Bu kadar zengin olan bir deneyimin içinde bu ne kadar önemli tartışılabilir. Ancak sizi sürekli savaşmaktan ve suç çözmekten uzaklaştıran şehrin içinde biraz soluk alabileceğiniz anlar yaratabilir. Çoğu da normalde ulaşılması zor yerlerde bulunduğu için ayrı bir meydan okuma da sayılabilir.

Savaş ve görevler

DC serisi akıcı dövüşleri ve nefes kesen karşılaşmalarıyla ünlüdür. Bu konuda Gotham Knights da bizi hayal kırıklığına uğratmıyor. 4 kahramanın her biri ilgi çekici ve benzersiz bir stil sunuyor. Bu oyunda Robin bile çok havalı, gerisini siz tahmin edin :) Oyunda sadece dümdüz Hack-n-slash mekaniği yok. Sizi etkili bir geri saldırı ile ödüllendiren bir kaçınma sistemi de eklenmiş. Ayrıca, menzilli silahlar, momentum yetenekleri, gizlilik ve havadan saldırılar da var. Sanırım birileri oyunu geliştirirken biraz fazla Assasins Creed oynamış ;)

Tabii ki, ne kadar çeşitlilik sunulursa sunulsun, bir süre sonra savaşlar kendini tekrarlıyor. Neyse ki bu sıkıcılık bazı ilginç araştırma görevleriyle dengelenmiş. Burada ipuçlarını bir araya getirerek suçları çözmeye çalışıyoruz. Normalde zararsız olan bu görevler ana olay örgüsünün bel kemiğini oluşturuyor ve önemli bilgileri ortaya çıkarıyor. Ayrıca bunlar, durmak bilmeyen aksiyona ara verdiğiniz, size nefes alma ve elinizi dinlendirme fırsatı vermesi açısından da iyi olmuş.

Aksiyon oyunu ama sadece 30 FPS mi?

Biz oyunu Xbox Series S üzerinde 30 fps olarak oynadık. Ancak oyun Xbox Series X ve PS5 üzerinde de 30 fps kilidi ile geliyor. Bu noktada bir yama üzerinde çalışıldığı bilgisini de ileteyim ama 60 fps sadece PC oyuncuları için geçerli olacak. Yeni nesil bir performans olarak kabul edilemeyeceği gerçek ancak bu durum benim deneyimimi etkilemedi ve rahatsız etmedi. Evet, takıldığı anlar oldu ama o kadar azdı ki bence göz ardı edilebilir. Açıkçası, oyun alanının göz alıcı görünümü, zengin renkler, harika detaylar ve inanılmaz geniş manzaralar bunu fark etmenizi engelliyor. Akıcı, kesintisiz ve izlemesi hoş çatışmalara ek olarak, ara sahneler de oldukça başarılı ve hikayeye büyük katkıda bulunuyor.

Gelelim sesler ve müziklere; Gotham Knights'ın görselliğini pekiştiriyor. Heyecan verici müzikler ve agresif ses efektleri daha da çarpıcı olan şehrin gürültüsüyle tamamlanıyor. Gotham City’deki günlük yaşamın koşuşturmacası, hızlı ve çılgın aksiyon ile zekice yan yana getirilmiş. Şu an okurken size küçük bir detay olarak gelebilir ama bu devasa şehri hayata geçirmeye inanılmaz yardımcı olmuş.

Oynaması, göründüğünden daha kolay

Daha önce de belirttiğim gibi aralarından seçim yapabileceğiniz 4 süper karakter, öğrenilecek birçok yetenek, tırmanılacak devasa gökdelenler ve benzeri detayları göz önüne alınca, bunun oynaması zor bir oyun olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak öyle değil! Harika kullanıcı arayüzü ve iyi düşünülmüş kontroller, oynamayı inanılmaz derecede kolaylaştırıyor. Sonuç olarak, düşmanlarınızı yerle bir edecek, akıllara durgunluk veren komboları kısa sürede tamamlayabiliyorsunuz. Sadece, Batbike'ın kontrolü biraz daha iyi olabilirmiş. Şehirde gezinmenin en temel yöntemini oluşturduğu için bu bazen özellikle can sıkıcı olabiliyor.

Sonuç

Tekrar oynama değeri ve uzun ömürlülük sunarken paranızın karşılığını fazlasıyla veren bir oyun istiyorsanız, başka yere bakmaya gerek yok. Gotham Knights, oyuncu kitlesinin her bir kahraman arasında kolaylıkla geçiş yapmasına olanak tanıyor. Dahası, tamamen platform bağımsız bir ortak deneyiminde bir arkadaşınızla da oynayabilirsiniz. Elbette 30 FPS sorunu temel negatif faktörlerden biri. Bir de tekrarlayan oynanışı, sezgisel olmayan araç kontrolünü de görmezden gelemem. Yine de bu DC oyunu gerçekten çok keyifli bir süper kahraman oyunu. Çatışmalar akıcı ve büyüleyici; kötü adamlar harika ve hikaye güzel bir şekilde akıyor. Evet, daha iyi olabilirdi ama sıkı hayranların umurunda olmayacaktır. Batman'in ölümünün intikamını almaya hazır mısınız? Gotham City’deki suç çılgınlığını önlemek ve Gotham Şehrini korumak artık size düşüyor.

70

Geliştirici: WB Games Montreal
Yayıncı: WB Games
Platform: Xbox Series S/X, PS5, PC
Tür: Açık dünya aksiyon macera
Web: www.gothamknightsgame.com