Grafik devlerinin düellosu

Nvidia GeForce GTX 680, AMD Radeon HD 7970'e karşı! İşte test merkezimizdeki dev düellonun sonuçları

Grafik devlerinin düellosu

Grafik kartı savaşına yeni kartların da katılmasıyla sıradaki raund başladı. Yeşil köşede: Kepler mimarisini kullanan, muazzam gücüyle Nvidia GeForce GTX 680. Kırmızı köşede: Geçen senenin şampiyonu, gücüne güç katan AMD Radeon HD 7970. Kazanan kim olacak?

Geçtiğimiz üç ay boyunca, AMD üst-düzey ekran kartı pazarının tek hakimiydi. Şimdi, baş rakibi Nvidia da, yeni kartı GeForce GTX 680 ile yarışa katıldı. Bu iki devi test merkezimize konuk ettik. Sadece performans değil, aynı zamanda gürültü ve güç tüketim seviyelerini de kriter olarak aldık. Testlerimizin sonuçlarında gördük ki, Nvidia'nın canavarı, AMD'nin şampiyonuna yetişmekle kalmıyor; öne dahi geçiyor.

Tüm benchmark skorları ile ilgili bilgiyi son sayfayada bulacaksınız... Ama önce gelin, iki canavara birlikte göz atalım.

Nvidia GeForce GTX 680

Nvidia GeForce GTX 680

Nvidia'nın Kepler mimarisini kullanan grafik kartlarını uzun süredir bekliyorduk ve sonunda karşımızda: GeForce GTX 680. Test sonuçlarımız da açıkça gösterdi ki, GTX 680 dünyanın en hızlı tek-GPU'lu ekran kartı.

Benchmark skorlarında kimi yerde rakibine yüzde 10 fark atan GTX 680, özellikle de FullHD (1.920 x 1.080 p) çözünürlükte bu farkı yüzde 20'lere çıkararak göz doldurucu bir performans sergiledi. Üstelik bu performansı verirken sadece 6-pinlik bir bağlantıdan güç alıyor. Testlerimizde, yük altında ve PhysX hızlandırması kullanan oyunlarda dahi 135,2 Watt gibi düşük bir güç tüketimine sahip olduğunu gördük. Boşta 16,5 Watt ve maksimum 195 Watt güç harcayan GTX 680, yük altında 153,3 Watt güç harcayan HD 7970'ten daha az güç tüketiyor.

AMD Radeon HD 7970

AMD Radeon HD 7970

Pazara birkaç aydır hükmeden HD 7970 oldukça yaygın bir bulunabilirliğe sahip. Yaptığımız testlerde sergilediği performansının yanı sıra güç tüketimi ve gürültü seviyesinin de makul olması göz doldurdu. HD 7970 ve diğer yeni Radeon'ların, ZeroCore özelliği büyük ölçüde güç tasarrufu yapmalarına olanak sağlıyor. Masaüstü işlemleri sırasında minimum güç tüketen HD 7970, eğer monitör kapatılırsa güç tüketimi 3-4 Watt gibi çok düşük seviyeye iniyor.

Nvidia GeForce GTX 680'in piyasaya sürülmesiyle birincilik koltuğunu bırakıp ikinciliğe oturan HD 7970, yüksek benchmark skorlarına ve pek çok ilginç özelliğine rağmen hem performansta hem de yük altındaki güç tasarrufunda GTX 680'in gerisinde kalıyor.

Testimize buyurun...

Testimize buyurun...

10 farklı kategoride yaptığımız testlerin sonuçlarını galerimizde bulabilirsiniz. Düellonun sonucunda kazananın açıkça Nvidia olduğu görülüyor. AMD'nin bu durum karşısında yapabileceği en akıllı hamle, geçmişteki stratejisine dönmek.

Eskiden saf performans isteyenler kesenin ağzını açıp Nvidia'ya yönelirdi. Performans ve bütçeyi düşünenler ise AMD'yi tercih ederlerdi. Fakat şu anda iki kart da aynı fiyattan alıcı buluyor.
Nvidia, aynı fiyata daha yüksek performans ve daha düşük güç tüketimi sunuyor. AMD fiyat politikasında değişikliğe gitmediği sürece pazarın liderliği Nvidia'nın eline geçecek.

Sadece en üst düzey klasmanda değil, aynı zamanda Nvidia, HD 7700 - 7900 serisi kartların karşısına da rakip kartlar çıkardı. AMD'nin savaşı kazanması için her cephede fiyat indirimine gitmesi şart g,b, görünüyor. AMD'nin sadece Radeon HD 7800 serisi (Radeon HD 7850 ve 7870) kartları bütçesini düşünen oyuncuların alternatifleri içinde bulunuyor.

Okuyucu Yorumları