Bir günde ne kadar saç dökülmesi normaldir?

Bir günde ne kadar saç dökülmesi normal karşılanır? Sağlıklı bir insanın, bir günde ne kadar saçı dökülür?

Bir günde ne kadar saç dökülmesi normaldir?

Saçımızın her zaman kafamızda olacağını düşünmeyi sevsek de, gerçek tam olarak böyle değil. Her bir saç teli kendi büyüme, bekleme ve dökülme döngüsünü yaşar. Bu, saç fırçanızda neden sürekli saç telleri bulduğunuzu açıklıyor. Bir günde ne kadar saç dökülmesinin normal olduğu ise tamamen farklı bir soru. Amerikan Dermatoloji Akademisi'nin belirttiğine göre, tipik bir dökülme günde 50 - 100 saç teli kadar olmalıdır.

Ancak bunun ortalama bir sayı olduğunu unutmamanızda fayda var. Saçlarınız kabarık, kıvırcık veya kolaylıkla karışan bir yapıya sahipse, dökülen saçlarınız başınızda kalarak yerinde duran "arkadaşlarına" yapışıyor olabilir. Kapsamlı bir yıkama veya tarama yapmak için zaman ayırdığınızda, bir anda çok fazla saçın boşa çıktığını görebilirsiniz. Bu, hepsinin yıkama gününde dökülmesinden değil, birkaç günlük dökülmeyi aynı anda görüyor olmanızdan kaynaklanır.

Saç bakım programınızın yanı sıra, bu ortalamadan daha fazla saç dökülmesinin de tamamen normal kabul edildiği bazı durumlar olabilir.

Bunlardan biri hamileliktir. Hamileyken normalden daha az saç dökülmesi ve hamilelik bittikten yaklaşık iki ay sonra saçların daha fazla dökülmeye başlaması yaygın bir durumdur. Hamilelikten yaklaşık dört ay sonra saç dökülmesi en yüksek noktasına ulaşır. Ancak bu noktada saçlarınızın tamamı dökülmüyor, sadece hormonal dalgalanmalar sebebiyle normal büyüme hızına dönüyor. Doğum kontrol hapı almayı bıraktığınızda da benzer bir durum yaşanabilir.

Ayrıca stres sebebiyle normalden daha fazla saç dökmeniz de mümkün olabilir. AAD'nin belirttiğine göre bu, özellikle 10 kilogramdan fazla kilo kaybını, yüksek ateşli bir hastalığı veya bir ameliyattan iyileşmeyi içerebilir.

Şu ana kadar bahsedilenlerin tamamı normal saç dökülmesi olarak kabul edilir. Saç kaybı ise farklı bir durumdur.

Saç kaybı nedir?

Saç dökülmesi ve saç kaybı arasındaki fark, saç dökülmesinde kaybettiğiniz her saç telinin yerini hızla bir başka saç telinin almasıdır. Hamilelik ve stres, tek tek tüylerin olgunlaşma ve büyüme hızını etkileyebilir, ancak bunlar döküldükten sonra yerine yeni saçlarınız çıkar. Saç kaybında ise, kaybedilen saç yerine geri gelmez.

Saç kaybı, kanser ilaçları gibi bazı ilaçler nedeniyle yaşanabilir. Ama genellikle genetik bir durum olarak kabul edilir. Saç kaybı çoğunlukla erkeklerde görülür; ama kadınlarda da bu durum, çok nadir olsa da görülebilir.