Hangisi Daha İyi: Kablo mu, Fiber mi?

Kablo ve ve fiber nasıl çalışıyor? Kablolu internet mi daha hızlı, fiber mi? Cevaplıyoruz.

Hangisi daha iyi: Kablo mu, fiber mi?

Yeni evinize taşınmak üzeresiniz ve önünüzde vermeniz gereken önemli bir karar var: Kablolu interneti mi yoksa fiber interneti mi tercih etmelisiniz?

İnternete 56K modemle bağlanmak istemediğinizden eminsiniz, bu çok yavaş bir web deneyimi anlamına gelirdi. ADSL ile yaşayabilirsiniz ancak daha iyi seçenekler de var. Geriye kablo ve fiber seçenekleri kalıyor; ama hangisini seçmelisiniz?

Kablolu İnternet Nasıl Çalışıyor?

Kablo internet, kablolu televizyon ile aynı teknolojiyi kullanır. Veri koaksiyel kablo üzerinden taşınır. Bu kablo, içerisinde bir bakır çekirdek ve onu kaplayan dielektrik (yalıtkan) izolatör, dokuma bakır koruyucu barındırır. Kablo internet, evinizde veya ofiste bir kablo modem kullanmanızı gerektirir. Koaksiyel kablo, hem internet bağlantısını hem de televizyon yayınını rahatça taşıyacak yeteneğe sahip olduğundan bu iki hizmet genellikle birlikte sunulur.

Fiber İnternet Nasıl Çalışıyor?

Fiber optik kablolar, elektrik yerine ışığı ileten cam veya plastik tellerden oluşur. Veriler, bu ışık üzerinden taşınır. Fiber kabloların çalışma şekli, ışığın karşı tarafa ulaşana kadar soğurulmamasına dayanır. Bu yüzden fiber kablolar iki katmandan oluşur: Çekirdek ve kaplama. İç ve dış maddeler camdan yapılmıştır; dış kaplamada kırılma indeksi daha düşük bir madde karışımı kullanılabilir. Kaplamanın indeksinin yüksek olması, ışığın veri aktarımı sırasında kaçmasına neden olabilir.

Peki, Hangisi Daha Hızlı?

Peki, Hangisi Daha Hızlı?

Kesin bir cevap: Fiber daha hızlı. Bununla birlikte fiber internet alır almaz internete daha hızlı bağlanmayı beklemeyin. İnternet bağlantısının hızı birden çok faktöre bağlıdır. Örneğin sizinle aynı anda internete bağlanan kişilerin sayısı çoksa, videoları izlerken takılmalar yaşayabilirsiniz. Bu duruma kabloda daha sık rastlanır ancak fiber de kusursuz değildir. Elbette satın aldığınız internet paketinin size vadettiği hız, çıkabileceğiniz en yüksek hızı belirleyen en önemli faktördür.

Gelecek Hangisinde?

Fiber ve kabloyu karşı karşıya getirirsek, geleceğin fiberde olduğu bilinen bir şey. Google'ın çoğumuzun duymuş olduğu hizmeti Google Fiber'in yanında AT&T Fiber de ABD'deki tüm şehirlere fiber interneti ulaştırmak üzere çalışıyor. Ancak geleceğin tüm internet bağlantısının fiber üzerinden sunulacağını da söylemiyoruz. Örneğin Elon Musk, tüm dünyaya uydu üzerinden uygun fiyatlı internet sunmanın yollarını arıyor. Dahası Google, balonlarla internet bağlantısı sunma fikri üzerinde deneyler yaparken Facebook, drone ve lazerlerden faydalanan bir çözüm üzerinde çalışıyor.

Okuyucu Yorumları