"Havalı" fiber kablo, ışık hızına yaklaşıyor!

Zaten hızlı olan fiber internet, bu teknolojiyle hızlanmayacak; adeta uçacak!

Fiber internet "uçacak!"

"Işık hızında fiber bağlantısı", İngiliz araştırmacıların yeni bir çalışmasıyla gerçek olmaya bir adım daha yaklaştı.

Geleneksel fiber kablolarda cam, bir dalga kılavuzu rolünü üstleniyor. Camın çekirdeği ve kaplaması, farklı yansıtma özelliklerine sahip olduğundan optik sinyal, istediğiniz yolu izleyebiliyor. Sabit bir çekirdek, sinyalin ışık hızının yaklaşık yüzde 70'i hızında ilerlemesine izin veriyor.

Ancak ışık, hava üzerinden daha hızlı ilerliyor. Bu konuda, ışığı havadan iletip onu fibere hapsetmeye yönelik çok uzun süredir yapılan araştırmalar var. Southampton Üniversitesi araştırmacılarının iddiası ise sinyali havadan iletmeyle ilgili sorunları çözdükleri yönünde.

Veri aktarımı hızını ışık hızının yüzde 70'inden yüzde 99.7'sine çıkartmayı başaran araştırmacılar, bu sayede bir veri paketinin Avustralya'dan ABD'ye olan yolculuğunu 43 milisaniyeden 30 milisaniyeye çekebilecekler (router geçişleri vb. hariç). Gecikme hızının düşmesi, en çok çevrim içi oyunlarda ve yüksek hızlı finansal işlemlerde işe yarayacak. Araştırmacılar, hava dolu fiber kabloların süper bilgisayarların birbirine olan bağlantısında da kullanılabileceğini söylüyorlar.

Okuyucu Yorumları