HDMI 2.1 Nedir; Ne İşe Yarar? Açıklıyoruz...

8K çözünürlüklü videoları taşıma kapasitesine sahip yeni HDMI 2.1 standardı tam olarak nedir; neler sunuyor?

HDMI 2.1 hakkında bilmeniz gerekenler!

Las Vegas'ta, CES 2017'de tanıtılan en yeni HDMI standardı HDMI 2.1, 8K çözünürlüğü, 48Gbps'ye kadar veri aktarımını, daha iyi sesi ve daha yüksek tazeleme oranlarını destekliyor. Peki tüm bunlar önemli mi? HDMI 2.1, ev eğlencesini nasıl değiştirebilir?

Daha yüksek çözünürlük ve tazeleme oranı

Yeni HDMI 2.1 kabloları, 60FPS'de 8K çözünürlüklü videoları ve 120FPS'de 4K videoları destekleyecek. HDMI 2.1'in oyun tutkunlarının ve ev sineması meraklılarının ilgisini çeken en önemli özelliği bunlar olacak.

8K'ya ihtiyacınız var mı?

Belki bugün olmasa da, özellikle sanal gerçeklik (VR) teknolojileri çok yüksek çözünürlüklere ve frame rate değerlerine ihtiyaç duyuyor. Hatta oyun sektörü, VR uygulamalarını 240Hz'te 8K çözünürlüğünde çalıştırmayı konuşuyorlar. HDMI 2.1 tanımlaması bunu içermese de, bir sonraki tanımlamada bunu görebiliriz. Yayıncıların 4K'yı atlayıp direkt olarak 8K'dan yayın yapma ihtimalleri bile var.

Devamı, sonraki sayfada.

Dinamik HDR nedir?

Dinamik HDR nedir?

HDMI 2.1'in getirdiği Dinamik HDR yetenekleri, derinlik, detay, parlaklık, kontrast ve renk gamı anlamında en yüksek değerleri elde edeceğiniz anlamını taşıyor. Bugünkü HDR, tüm filmdeki ortalama değerlerden üretiliyor. Dinamik HDR ise HDR meta verisinin her kareye ve sahneye uygulanabilmesini sağlıyor. Bu, çok zaman alan bir iş olsa da ortaya müthiş bir görüntü çıkıyor.

eARC nedir?

AV güçlendiriciler ve diğer ses ekipmanları, HDMI 2.1'in faydasını görecekler. Enhanced Audio Return Channel (eARC), HDMI kablolarının son birkaç nesildir kullandığı Audio Return Channel (ARC) üzerinde birkaç basit güncelleştirme yapıyor. eARC bu sayede yeni ses codec'lerini, Dolby Atmos'u ve DTS:X'i destekliyor.

48G kablo nedir?

Şimdilik geçici bir isim olan 48G, sıkıştırılmamış HDR destekli 8K videonun HDMI 2.1 kablo üzerinden taşınması anlamına geliyor. HDMI 2.0 ise 18GBps veri taşıyabiliyordu. Önceki HDMI sürümleriyle uyumlu olan 48G, 2017'de resmi adını kazanacak.

İlk HDMI 2.1 destekli TV'ler ne zaman gelecek?

IHS Technology'den kıdemli analiz ve araştırma müdürü Paul Gagnon, "muhtemelen bu sene göreceğiz" diyor. HDMI 2.1, 2017'nin ikinci çeyreğinin başlarında yayınlanacak, ancak bu standardı destekleyen TV'ler hemen ortaya çıkmayabilir.

Okuyucu Yorumları