HP Slate 7 HD tablet testte!

HP'nin tablet piyasasındaki yeni oyuncusu Slate 7 HD, rakiplerine kafa tutabilecek mi?

HP Slate 7 HD testte!

HP'nin tablet piyasasına daha önce yaptığı girişler çok başarısız sonuçlanmıştı. Bu yüzden 7 inç'lik HP Slate 7 HD'nin üzerinde büyük bir yük var. Tablet PC piyasasının değerini farkında olan HP, bu piyasayı kaçırmak istemiyor.

Modern tablet piyasasına bakınca, açık ara önde giden iki tür tablet var. Biri Android OS kullanan cihazlar, diğeri ise Apple'ın iPad serisi. Bunlara en çok yaklaşan ise Windows 8 tabletler.

Hesaplı ve yüksek performanslı bir cihaz olmayı hedefleyen HP Slate 7 HD, Android 4.2 Jelly Bean işletim sistemini kullanıyor. Hesaplı tabletlerin piyasası çok zorlu ve HP de bunu biliyor.

Cihazın donanım özelliklerine gelecek olursak, basitçe 1.2GHz çift çekirdekli işlemci, 1GB RAM ve HD 1280 x 800 7 inç'lik ekrana sahip. Ayrıca Beats Audio ses teknolojisine sahip.

Boyutları, kasası ve özellikleri

Boyutları, kasası ve özellikleri

Tabletin boyutları, 201.3 x 119.8 x 9.95mm şeklinde. Yani kesinlikle çok küçük bir tablet değil. Elde biraz büyük kalıyor ve kalın arka kapağı biraz ucuza yapılmış gibi hissediliyor.

iPad'lerde Home tuşunun bulunduğu yerde, HP Slate 7 HD'de dev bir HP logosu var ve bu boş yere yer kaplıyor. Açıkçası kendi rakibi sınıfındaki Nexus 7 ve Kindle Fire HDX gibi cihazlarla karşılaştırınca, Slate 7 HD biraz ucuz bir cihazı andırıyor. Yine de, rakiplerine kıyasla sağlam bir kasaya sahip.

Tüm gerekli tuşlar ve portlar cihazın arka yüzeyinde. Arkasında 5MP kamerası da var, ama maalesef flaşı yok.

Alt kısmında microUSB/şarj girişi, ayrıca hoparlörler ve kulaklık girişi var.

Cihazın isminde geçen HD harflerine bakınca, HP'nin bu cihazı biraz da film izlemeye yönelik tasarladığını görüyoruz.

Önemli özellikler

Ekranı kesinlikle iyi, parlak ve keskin. Ama yine de Full HD tablet ekranlarındaki kadar mükemmel değil. Direk güneş ışığına maruz kaldığında ekranı görmek çok zor olabiliyor.

Beats Audio teknolojisi ile, kulaklık kullanırken ses kalitesi daha iyi ve daha zengin. Tabii kullandığınız kulaklığın kalitesi de etkili. Sesi kendi hoparlöründen dinlemek ise apayrı bir konu. Hoparlörün konumu yüzünden, ses sadece bir kulağınıza doğru gidiyor. Bu yüzden Slate 7 HD'de film izlemeyi düşünüyorsanız, mutlaka iyi bir kulaklık almanızı tavsiye ederiz.

Arayüz ve performans

Arayüz ve performans

Buraya kadarki durumu değerlendirecek olursak, HP Slate 7 HD oturmuş ve güçlü rakiplerle dolu Android piyasasında kendine bir yer bulmakta zorlanacak gibi görünüyor.

Arayüz ve performans

Normal kullanımda, HP Slate 7 HD'nin performansı gayet iyiydi, 1.2 GHz çift çekirdekli işlemcisi ve 1GB belleği, Android 4.2 Jelly Bean'ı akıcı bir şekilde çalıştırdı.

Tabii ışık kadar hızlı demek de doğru olmaz. Google Now'ın yüklenmesi çok kısa da sürse, böyle güçlü bir Wi-Fi bağlantısı varken daha da hızlı olabilirdi. Yine Kindle Fire HDX ve Nexus 7 ile karşılaştırıldığında, daha az akıcı olduğu hemen anlaşılıyor.

Slate 7 HD başka görevler yaparken uygulamalar arasında geçiş yapmaya çalıştığımızda ise yavaşlamaya başladı.

Genel olarak Slate 7, hafif işlevleri yerine getirirken gayet akıcı bir tablet olsa da, ciddi şekilde oyun oynamak ve daha ağır işler yapmak isteyenleri hayal kırıklığına uğratabilir.

Pil ömrü ve bağlantı türleri

Pil ömrü ve bağlantı türleri

Pil ömrü

HP Slate 7 HD'nin pil gücünün tam olarak ne olduğu belirtilmemiş. HP sitesinde ise 15 WHr olduğu yazıyor.

Cihazı daha kullanmadan, karşılaştığımız en büyük problemlerden biri çok uzun şarj süresi oldu. Üç saat boyunca şarj olmasına rağmen, gösterge sadece %29'u gösteriyordu! Anlayacağınız bu tablet, dışarı çıkmadan önce çabucak şarj edip yanınıza alabileceğiniz bir cihaz değil.

Şarj olduktan sonra ise, pili iyi sayılabilir bir uzunlukta dayandı. Bir günlük internette gezinme, skype kullanımı gibi standart kullanımla, bir sonraki güne yetecek kadar pili kalıyordu.

Bağlantılar

Cihazın sahip olduğu bağlantıları sıralayacak olursak: GPS, Bluetooth 3.0, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n ve cihazın ekranını daha büyük bir ekranla paylaşmak için Miracast desteği.

Tarayıcı, kamera ve sonuç

Tarayıcı, kamera ve sonuç

HP Slate 7 HD, buraya kadar bizi şaşırtmayı başaramasa da, ortalama bir tablet olarak kendini kanıtladı.

Tarayıcı

Yüklü gelen tarayıcılara baktığımızda, çok karşılaştığımız şekilde hem kendi tarayıcısına hem de Chrome'a sahip olduğunu gördük. Bunların sunduğu tecrübe ise hemen hemen aynı.

Chrome, internet sayfalarını sıkıştırarak daha az veri limiti kullanmak gibi yeni bir özelliğe sahip.

Kamera

HP Slate 7 HD, iki kameraya sahip. Önde 2MP'lik bir tane, ve arkasında 5MP'lik bir tane kamera var.

Çoğu akıllı cebin çok daha iyi kameralarla geldiğini düşününce açıkçası tabletin kamerasının çok önemli olduğunu düşünmüyoruz. Ama yine de bazı anlarda kullanışlı olabilir.

HP Slate 7 HD'nin kamera pozisyonu hiç iyi değil. Parmağınızı kameranın önüne getirmeden tutmak epey bir zor olabiliyor. Kamera uygulaması olarak da, Nexus 7'den fazla bir şey sunmuyor. Yani çok az seçeneği olan basitleştirilmiş bir uygulama.

Böyle olması gereksiz karışıklıkları engellese de, biraz daha gelişmiş olması iyi olurdu diye düşündük.

Kameranın en büyük problemi resim kalitesi. İyi bir ışıklandırmaya sahip değilseniz çektiğiniz resimlerin renklerinin düzgün çıkmasını beklemeyin.

Sonuç

Sonuç olarak, HP Slate 7 HD hem iyi hem kötü yönleri olan bir tablet. Ama genel olarak bakıldığında, Galaxy Tab 3'ün, Kindle Fire HD'nin, Kindle Fire HDX'în ve hatta Hudl'ın bile gerisinde kalıyor.

Okuyucu Yorumları