Huawei Apple Watch Sensörlerini Çalmaya Çalıştı

İddialara göre Huawei, Apple'ın önemli bir giyilebilir teknoloji sırrını çalmaya çalıştı!

Huawei'den fikri mülkiyet fiyaskosu

Fikri mülkiyet hakkı hırsızlığı iddiaları her ay gündeme düşen haber konularından birisi ve genellikle bu olduğunda sıklıkla şüpheli koltuğunda Huawei'yi görüyoruz. Geçtiğimiz gün The Information tarafından raporlanan bazı bilgiler, Huawei'nin Apple Watch üzerinde bulunan ve kullanıcıların kalp ritmini ölçen sensörün arkasındaki teknolojiyi çalma girişiminde bulunduğunu öne sürüyor.

Rapora göre bir Huawei mühendisi, bir Apple Watch tedarikçisi ile iletişime geçti ve bir üretim anlaşması yapmak istediğini belirtti. Yalan söylediği e-posta ile tedarik sorumlusunun dikkatini çektikten sonra tedarikçi ile buluşan mühendis, Apple'ın ürünlerinin arkarsındaki teknoloji hakkında bilgileri almak istedi. Mühendisin gönderdiği postada tedarikçiye "Bizim tasarımımız Apple'ınkine benzer" ifadesini kullanarak kendi ürünü ile ilgili bilgi vermek yerine bir prototipin ne kadar maliyet gerektirdiğini sordu ve anlaşmanın yapılması durumunda Huawei'nin söz konusu cihazından bir yıl içerisinde bir milyondan fazla üniteyi satmak istediğini belirtti. Mühendis, Apple'ın ürününe oldukça benzer bir ürünü başka bir müşteriye üretmeyi göze alamayacağını belirten tedarikçiye karşı geri adım atarak "ürünün şekil olarak Apple'ın ürününe benzemeyeceğini" savundu.

Doğrusu mühendisin son sözü ile yalan söylemediğini belirtmek gerekiyor. Huawei'nin ürettiği birçok giyilebilir teknoloji ürünü var ve bunlardan hiçbiri Apple'ın akıllı saat modellerine benzemiyor. Apple Watch, günümüzde köşeli tasarımı koruyan birkaç akıllı saat modelinden biri konumunda.

Huawei, son günlerde birçok eleştirinin odağı oldu. 5G teknolojisine hazırladığımız bu günlerde küresel telekomünikasyon ekipmanı pazarında lider olan Çinli dev, Birleşik Devletler'deki 5G ağının Çinli bir teknoloji firması tarafından kurulması fikrine karşı olması nedeniyle zor günler geçiriyor zira ABD birçok ülkeye aynı yönde hareket etmeleri adına baskı yapmaya devam ediyor. Birleşik Devletler ayrıca Huawei'yi ve üst seviye yöneticilerini banka dolandırıcılığı ve komplo düzeni kurmakla da suçluyor.

The Information, firmaların birbirlerinin teknoloji sırlarını çalmalarının günümüzde sürekli olarak karşılaşılan bir durum olduğunu hatırlatmaktan geri durmuyor. Kaynak, bu duruma Apple ile Samsung'un ardı arkası kesilmez patent davalarını örnek gösteriyor ve Güney Koreli devin Foxconn gibi dev Apple tedarikçileri ile benzer anlaşmalar yapmaya çalıştığının altını çiziyor.

Huawei ise haber kaynağına ulaşarak şu açıklamayı yaptı:

"Huawei, gizli bilgilere erişim konusundaki tüm suçlamaları reddediyor. Huawei, tedarikçilerinin etik konusunda yüksek standartlara sahip olmasını ister ve bu konuda Dürüstlük ve Bütünlük Anlaşması'na uymalarını şart koşarak tedarikçilerinin diğer müşterilerine karşı Huawei ile iletişim kurmaları durumunda gizlilik yükümlülüklerine bağlı kalmalarını bekler. Araştırma ve geliştirme aşamasında Huawei çalışanları, topluma açık kaynakları kullanmak durumundadır ve üçüncü tarafların fikri mülkiyet haklarına İş Yürütme Kılavuzumuz uyarınca saygı göstermek zorundadırlar. Huawei, rakiplerinin gizli bilgilerine erişme amacı gütmez ve bu amaç doğrultusunda imkân gözetmez.

Huawei, alanında lider cihaz üreticileri arasındadır. Ar-Ge harcamalarımız rakiplerimizin çoğundan daha fazladır. Müşterilerimiz bizi tercih ediyor çünkü Huawei ürünleri yüksek kalitededir, iyi tasarlanmıştır ve iyi özelliklere sahiptir."

Okuyucu Yorumları