Huawei’den, PC’lere yeni ama tanıdık bir işletim sistemi alternatifi geliyor

Huawei, mobil cihazları için geliştirdiği kendi işletim sistemi HarmonyOS’u şimdi de PC’lere taşımaya hazırlanıyor.

PC’lere yeni, ama tanıdık bir işletim sistemi alternatifi geliyor

ABD Ticaret Bakanlığı, 2019 yılında Huawei'yi herhangi bir ABD şirketiyle iş yapmasını yasaklayan "Varlık Listesi"ne yerleştirdi. Bu hamle, diğer etkilerin yanı sıra, Google'ın Huawei'nin Android lisansını iptal etmesine yol açtı. Daha sonra Huawei, telefonlar ve tabletler için kendi işletim sistemi HarmonyOS'u geliştirdi.

Ve şimdi eski Huawei yöneticisi ve şu anda Shenzhen Kaihong Dijital Endüstri Geliştirme CEO'su Wang Chenglu, geçtiğimiz günlerde Çin sosyal medyası Weibo'da HarmonyOS'un PC'lere geleceğini açıkladı.

Sosyal medya üzerinde bir kişi Huawei’nin HarmonyOS için PC versiyonunun gelecek yıl yayınlanıp yayınlanmayacağını sorduğunda Chenglu, HarmonyOS PC versiyonunun 2024 için planlandığını belirtmek üzere "Evet" yanıtını verdi. Bu noktada, HarmonyOS'un Çin'de Hongmeng olarak adlandırıldığını ve OpenHarmony'nin bir süredir bazı PC test kullanıcılarının kullanımına açık olduğunu belirtmekte fayda var.

Ancak HarmonyOS'un PC'lerde piyasaya sürülmesi için henüz bir zaman çizelgesi belirlenmiş değil. Huawei, küresel dağıtımda halen Windows'a erişimi olduğu için, şimdiye kadar MateBook dizüstü bilgisayar serisine HarmonyOS yüklememeyi tercih etti.

Huawei'nin söylediğine göre HarmonyOS, cihazlar arasında daha kolay bağlantı ve kesintisiz deneyim sağlayacak. Bu, şu anda PC ortamına hakim olan Windows ve Mac işletim sistemlerine bir miktar rekabet sağlayabilir.

Diğer işletim sistemleri (Android, iOS, macOS, ChromeOS, Linux ve diğerleri) göz önüne alındığında, Windows en popüler ikinci işletim sistemi olmaya devam ediyor ve birincilik konumunu yalnızca Android'e kaptırıyor. Windows, Nisan 2023'te Android ve iOS arasında yer alan %28,29 pazar payına sahipti.

Huawei'nin PC işletim sisteminin lansmanı, diğer pazarlara yayılmadan önce ilk olarak Çin'de başlayabilir. Bu, Huawei'nin küresel olarak HarmonyOS kullandığı akıllı telefon stratejisini takip edecek. Şirket, 2020'den bu yana 100'den fazla Android modelini HarmonyOS'a yükseltti.

HarmonyOS'un PC'ler için piyasaya sürülmesi, Huawei'nin işletim sistemi hedefleri açısından önemli bir başarı olacak. Ancak, tüketicilerin alışkın olduğu yerleşik Windows ve macOS seçeneklerine karşı Çin dışında bir ilgi yakalaması zor olabilir.