Huawei MateBook 16s (2023) İnceleme

Raptor Lake ile güncellenen Huawei MateBook 16s, kullandığı i9 işlemcisi ve daha iyi pil performansıyla kendini öne çıkarıyor. Bunların yanı sıra sunduğu mükemmel ses kalitesi ve göz alıcı dokunmatik ekranıyla 36.999 TL’lik fiyatını gerçekten hak ediyor mu?

CHIP Online Notu 91
  • 16 inç dokunmatik ekran
  • Güçlü CPU performansı
  • İyi pil ömrü
  • Çok sayıda bağlantı noktası
  • Kaliteli hoparlörler
  • Yüksek fiyatı

Bu sene içinde sizleri birçok Huawei dizüstü bilgisayarla buluşturduk. Her seferinde de hem performans hem de diğer özellikler açısından daha iyi bir modelle karşılaştık. Ancak bu sefer en iyilerinden biri elimizde: MateBook 16s serisinin 2023 modeli. Elimizdeki yeni model MateBook 16s yeni nesil Intel Core i9-13900H işlemcisini kullanıyor. Performansının yanı sıra metal-cam karışımı kasasıyla da yıldızını parlatmayı başarıyor.

Huawei MateBook 16s (2023) Tasarım Detayları

MateBook 16s, selefi gibi yine çok şık bir görünüme sahip. Huawei, tasarım olarak MateBook 16s modelini pek fazla değiştirmek istemiyor gibi görünüyor, aslında iyi de yapıyor, zira minimalist ve estetik tasarımı, modern görünümünü yıllar sonra bile kaybetmeyeceği için uzun seneler kullanmayı düşünenler için bu büyük bir artı.

MateBook 16s, görmeye alışık olduğumuz gri metal kasası, ince gövdesi, ince ekran çerçeveleri ve 1.99 kilogram ağırlığıyla yanınızdan ayırmak istemeyeceğiniz, oldukça rahat taşınabilir bir model. Aslında 17.8 mm’lik kalınlığı olmasa daha hafif olabilirmiş, fakat o zaman bu kadar fazla bağlantı noktasına sahip olması zor olurdu. MateBook ailesinde daha ince modeller var ama onlarda da bağlantı konusunda feragat etmek zorunda kalınıyor. Tercih meselesi elbette, ancak yeni MateBook 16s’te bağlantı seçenekleri oldukça geniş tutulmuş.

MateBook 16s, tasarımıyla olduğu gibi deneyim açısından da iyi hissettiren bir cihaz. Cihazın yüzeyinde elinizi gezdirdiğinizde kullanılan malzemenin kaliteli olduğunu hissediyorsunuz. Ekran menteşeleri de oldukça sağlam duruyor. Ayrıca kapağı kaldırdığınızda sizi karşılayan touchpad’in ne kadar hoş durduğunu söylemeden geçemeyeceğiz; hem çok geniş bir kullanım alanı sunuyor hem de sahip olduğu cam yüzeyi gerçekten kaliteli. Laptop’ı harici bir fare ile değil de touchpad’le kullanmayı tercih edenlerin bu alandan keyif alacağı açık. Öte yandan touchpad’e eşlik eden klavyenin kullanımı da bir hayli rahat. 1.5 mm'lik tuş hareket mesafesi, yazı yazma deneyimini bir adım ileriye taşımış. Tuşların basımı da sessiz ve yumuşak. Ayrıca 3 dereceli aydınlatma özelliğiyle gece çalışmalarınızda sizi yalnız bırakmıyor.

Bağlantı noktalarına baktığımızda, Huawei alanlardan en iyi şekilde yararlanmış. Üzerindeki 2 adet USB-C bağlantı noktalarından biri Thunderbolt 4’ü desteklerken, buna 2 adet USB-A, 1 HDMI ve 3.5 mm ses jakı eşlik ediyor. Ayrıyeten USB-C’lerin her ikisi de DisplayPort ve PowerDelivery destekliyor. Ancak cihazda SD kart için bir alan yok. Eğer illa ihtiyacınız varsa, bu noktada USB çıkışlı bir SD kart okuyucu almanız gerekecek.

Huawei MateBook 16s (2023) Ekran Özellikleri

MateBook 16s’in muazzam derecede iyi görünen bir ekranı var. Huawei, 16 inç dizüstü bilgisayarda bulabileceğiniz en iyi ekranlardan birine bu cihazda yer vermiş. Gördüğünüz bu ekran, profesyonel çalışma alanları için donanım bazında özel olarak kalibre edilmiş. Panel olarak OLED yerine IPS kullanılan laptop’ta TÜV Rheinland tarafından 2 farklı sertifika bulunuyor: Düşük Mavi Işık ve Flicker Free sertifikası. Yani mavi ışık yayımı oldukça düşük ve titremeler en aza indirgenmiş.

Bilgisayarla vakit geçirdiğimiz süre boyunca, izlediğimiz videolar veya kullandığımız Office uygulamalarından, katıldığımız video konferanslarına kadar pek çok noktada ekranın harika bir deneyim sunduğunu söyleyelim. Geniş ekranda geniş çalışma alanı sunan, buna ek olarak 2.5K olarak da ifade edebileceğimiz 2560x1680 gibi yüksek bir çözünürlük ve 3:2 ekran oranına sahip ekran, kullanım deneyimini üst seviyelere taşıyor. Bu arada laptop’ı dış mekanlarda kullanacaklara 400 nit ekran parlaklığı da gayet yeterli olacaktır.

Tüm bunların yanı sıra MateBook 16s’in ekranı bir de dokunmatik. 10 noktalı çoklu dokunmayı destekleyen ekran, çalışırken işinizi bir hayli rahatlatıyor. Açıkçası biz dokunmatik ekranlı laptop’lara karşı biraz hassasız; bu özellikli bir ekranla biraz vakit geçirince, normal ekranlara dönmekte zorlanıyor. Özellikle mobil ortamda kullanımda büyük rahatlık sağlıyor. Hele ki touchpad kullanmaktan da pek hazzetmiyorsanız büyük konfor.

Huawei MateBook 16s (2023) Performans

Huawei MateBook 16s, bir multimedya bilgisayarı ve teknik kadrosu da buna ayak uyduracak şekilde performanslı. Laptop gücünü Intel'in 13’üncü nesil serisindeki en güçlü işlemcilerden biri olan Core i9-13900H’dan alıyor. Bunun yanı sıra, 4800MHz hızında çalışan 16 GB LPDDR5 RAM ile işlemci performansı katbekat artıyor.

MateBook 16s'i web'de gezinme, Office uygulamaları, video izleme ve fotoğraf düzenleme uygulamaları gibi pek çok koşulda kullandık. Cihazla geçirdiğimiz süre boyunca herhangi bir yavaşlama veya takılma olmadı. Çoklu görevlerde fanların devreye girdiğini nadiren duyduğumuzu da söyleyelim. Günlük işlerde cihazın sınırlarını zorlamak zor gibi. Diğer taraftan takdir edersiniz ki bu cihazda daha ağır grafik işleri için harici bir GPU yok, fakat Intel'in Iris Xe grafik birimi yer alıyor.

Intel Irix Xe’nin başarısı da ortada. Video render’da alabiliyorsunuz ya da Valorant gibi dönemin popüler oyunlarını da oynayabiliyorsunuz. Eğer bu tarz ağır grafik gücü gerektirmeyen rekabetçi oyunlarla da vakit geçiriyorsanız, MateBook 16s buı noktada da işinizi görecek.

Unutmadan; Huawei MateBook 16s serisi, Intel Evo sertifikasına sahip. Artık kullanıcıların mobil bilgisayarlarda yüksek performans ve daha uzun pil ömrü beklentileri olduğu için Intel, Evo adında yeni bir standart geliştirdi. Intel Evo, gelişmiş performans, pil ömrü, anında açılma ve daha fazlasını vadeden bir platform. Intel Evo sertifikalı bilgisayarlar, daha yüksek bir performansla çalışıyor ve daha uzun bir pil ömrü sağlıyor. Bunun karşılığını da bu cihazda alıyorsunuz.

Tekrar detaylara dönecek olursak, bilgisayarın kendi alanında üst seviye bir yapılandırmaya sahip olduğunu gösteren en büyük özelliklerden biri de bol miktarda depolama alanı olması. İçerisinde tam 1TB SSD bulunduran cihaz, çoğu insanın kolay kolay dolduramayacağı kapasitede.

MateBook 16s'in önceki modele göre pil kapasitesi artırılmamış, ancak pil ömrü iyileştirilmiş. 13’üncü nesil Intel işlemcinin geliştirilmiş güç verimliliğinin bunda büyük katkısı var. 84Wh kapasiteli pil ile 11 saat video oynatabilmek veya 9 saat ofis işleri yapabilmek mümkün. Günlük çalışma saatlerinin ortalama 8-9 saat olduğunu düşündüğümüzde, bir dizüstü bilgisayar için fazlasıyla yeterli bir süre. Öte yandan Huawei, i9 işlemcili modele özel 135W adaptör ile birlikte geliyor. Yaptığımız testlerde 30 dakikada yüzde 30-35 dolaylarında doluma ulaşırken, tam kapasite dolması 2 saat civarı sürdü.

Performans noktasında bir diğer değinmemiz gereken nokta hoparlörler. MateBook’un daha önceki modellerinde de geniş sahnesi olan hoparlörlerle karşılaşmıştık. Huawei’nin aynı tutumu burada da sürüyor. MateBook 16s’in her 2 yanındaki geniş ızgaraların altında zengin ses sağlayan hoparlörler var. Ses performansındaki farkı pek çok laptop’la karşılaştırdığınızda anlamanız mümkün. Müzik dinlerken ya da film izlerken büyük keyif alıyorsunuz. Zengin ve dolgun tınılar, etkili bas vuruşlarıyla da kendini tamamlıyor. Bu arada ses, yüksek seviyelerde de bozulmadan net ve canlı bir şekilde işleniyor.

Kaliteli hoparlörler varsa, bunun yanına iyi bir mikrofon ve kamera da koyarsanız ortaya şahane bir tablo çıkar. Zira günümüzde evden çalışan sayısını göz önünde bulundurduğumuzda bu artık bir gereklilik. MateBook 16s’in dahili Full HD kamerasının görüntüsü oldukça iyi bir kontrast ve keskinlik sunuyor. Sanal toplantılarınız için fazlasıyla iyi. Hoparlörlerin kalitesine yakın çift mikrofon da işin içine dahil olunca, her şey tamamlanıyor; harici bir aksesuara ihtiyacınız kalmıyor. Belki buradaki tek eksik, kameranın yüz tanıma kilidi için ayrı bir sensörünün olmaması. Yine de ön kameranın kalitesi bunu telafi ediyor.

PC için HUAWEI Mobile Cloud

MateBook 16s, Huawei ekosistemindeki diğer cihazlarla genişletilmiş entegrasyona sahip. Yani bilgisayarınızı diğer Huawei cihazlara kolaylıkla bağlayabiliyorsunuz. Huawei Share özelliği üzerinden, bilgisayarınızdaki Huawei PC Manager aracılığıyla Huawei telefonunuzu kolaylıkla MateBook 16s ile bir araya getirebiliyorsunuz. Böylece bilgisayarın ekranından telefonunuzu kullanabiliyor, dosya paylaşımlarınızı kablo kullanmadan yapabiliyorsunuz.

Dosya paylaşımı için bir başka yöntem daha var. Malum, hibrit mobil ofis modu yeni norm haline geldi. Kullanıcılar artık veri bulutlarına (Cloud) daha fazla güveniyor. Huawei de kendi depolama çözümü olan PC’ler için Huawei Mobile Cloud’u bir süre önce kullanımı sundu. Huawei Mobile Cloud ile dosyalarınızı MateBook 16s üzerinden doğrudan şifreli bir bulut deposuna güvenli bir şekilde aktarabiliyor ve burada saklayabiliyorsunuz. Böylece istediğiniz zaman istediğiniz cihazdan bu dosyalara erişim sağlayabiliyorsunuz. Diğer Huawei cihazlarınızla da senkronize etmek mümkün. Böylece tüm dosyalarınız her zaman her yerde güncel oluyor.

Sonuç

Evet, Huawei'nin güncellenmiş MateBook 16s'i, şirketin dizüstü bilgisayar zincirinde başarılı bir halka olarak yerini alıyor. Geçen yılki modeline kıyasla en önemli değişiklik 13’üncü nesil Intel işlemcisi olurken, performans ve pil ömrü de gözle görülür şekilde iyileşmiş. Tasarımı hala harika görünürken, klavye ve bağlantı noktaları gibi seçimler mükemmel. 16 inç dokunmatik ekranıyla birlikte kamerası ve hoparlörlerin sağladığı ses de etkileyici. Eğer elinizde MateBook 16s’in 2022 modeli varsa yükseltmek için biraz daha düşünebilirsiniz belki ancak daha eski bir versiyonu veya başka marka bir dizüstü bilgisayarınız varsa yükseltmeye kesinlikle değer.

MateBook 16s’in Huawei Online Mağazası satış fiyatı güncel olarak 36.999 TL. Fakat buraya bir parantez açıyoruz; Huawei şu anda tüm satın alımlarda 5.299 TL değerindeki 14 inç HUAWEI MatePad SE 10.4 tabletini ve 999 TL’lik Huawei Bluetooth Mouse CD 23’ü laptop’ın yanında hediye olarak veriyor. Bu anlamda baktığınızda fiyatının yanında güzel bir paketle geliyor. Eğer iyi bir dizüstü bilgisayar satın almayı düşünüyorsanız yakından incelemenizde yarar var. İlgilenenler için de MateBook 16s’in linkini de aşağıya bırakıyoruz, oradan da bakabilirsiniz.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Huawei MateBook 16s (2023)
Ürün Markası Huawei
CHIP Online Notu
91
USB-A 3.2 2 adet
Thunderbolt 4 Var
Genel
İşletim SistemiWindows 11 Home
İşlemciIntel Core i9-13900H
İşlemci Hızı5 GHz
Çekirdek Sayısı14
Ekran ve Grafik
Ekran16 inç inç
Ekran PaneliIPS
Çözünürlük2520 x 1680 px
Grafik İşlemciIntel Iris Xe Graphics
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)16 GB
SSD1000 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
HDMIVar
DisplayPortYok
VGAYok
BluetoothVar
Wi-Fi802.11ax
Kart OkuyucuYok
Boyutlar351 x 254.9 x 17.8 mm
Ağırlık1.99 kg