IBM'in Linux anketinden Windows çıktı

Linux'un büyük destekçilerinden olan IBM'in Linux araştırması hiç de istediği gibi sonuçlanmadı...

Linux'a soğuk duş!

İngiliz araştırma kuruluşu Freedom Dynamics geçtiğimiz ay bir anket düzenledi. IBM tarafından sponsor olunan anket, kurumların Linux kullanım alışkanlıklarını tespit etmek ve Linux ortaya koymayı hedefliyordu. Fakat 1275 bilgi sistemleri yöneticisinin katıldığı ve sonuçları yeni açıklanan anketten IBM'i sevindirecek sonuçların çıktığını söylemek zor.

Yapılan ankete göre Linux kullanan kurumların yarısında, personelin sadece %20'si açık kaynak kodlu sistemi kullanıyor. Geri kalanlar ise Windows kullanıcısı. Kurumların ancak beşte birinde Linux kullanımı %80'e ulaşmış durumda.

Freedom'ın yaptığı analize göre kullanıcıların büyük kısmı Linux kullanmakta zorlanıyor ve evlerinden de alışık olduğu Windows'u tercih ediyorlar. Sadece ileri seviye bilgisayar kullanıcıları Linux'a daha sıcak bakıyor. Araştırmada Linux tercih edilmesinin en büyük sebebinin güvenlik olduğu, ardından ise fiyat avantajı geldiği ortaya çıktı.

IBM uzun süredir Linux'u yaygınlaştırmak için çaba sarf ediyor ama Freedom, Windows kullanıcılarının yoğun olduğu işletmelerde bu sistemi terk edip Linux'a geçmenin maliyetinin daha yüksek olacağını söyleyerek IBM'in umutları kırdı. Geçiş maliyetleri arttıran faktörlerin başında personel mutsuzluğu, alışma sürecinde iş aksaması ve eğitim masrafları gösteriliyor.

Okuyucu Yorumları