İlk çıkışında çok tartışılmıştı, resmi olarak "öldü"

Apple'ın üzerine oturunca bükülen iPhone'unu hatırlıyor musunuz? O telefon artık resmi olarak "eski" kategorisine alındı. Başka bir deyişle artık iPhone 6 Plus'ın fişi tamamen çekildi.

İlk çıkışında çok tartışılmıştı, resmi olarak "öldü"

Bu hafta Apple, iPhone 6 Plus'ı "eski" (obsolate) listesine alarak resmen öldürdüğünü ilan etti. Böylece ikonik büyük ekranlı telefonun artık herhangi bir güvenlik güncellemesi bile almayacağı ve telefon için yedek parçalar üretilmeyeceği kesinleşti.

5.5 inç ekranıyla Apple'ın iPhone 6 Plus modeli kavisli hatlara sahip 4.7 inçlik iPhone 6'dan oldukça büyüktü. 6.22 inç yüksekliğe ve 3 inç genişliğe sahip olan iPhone 6 Plus zamanı için o kadar büyüktü ki, iPhone'lar için yeni bir kategori oluşturdu. Ancak çok ince bir metal kasaya sahip olduğu için yanlışlıkla üzerine oturan sahiplerinin telefonu eğip bükmesi şikayetleri de büyük bir şok olmuştu.

Aslında bu bükülme meselesi "Bendgate" olarak anılıyordu ve çoğunlukla telefonu bükmeye çalışarak Phone 6 Plus'ın eğilebildiğini gösteren bir YouTuber sayesinde ortaya çıkmıştı. Telefonun üzerine oturduğu için büküldüğü iddiaları çok gerçekçi değildi ama yine de kilosu fazla kullanıcıların, doğru şartlarda üzerine oturması durumunda bükülebildiğini gösteren deneyler de yapılmıştı.

Büyük ekranlı bir iPhone kullanmak?

Öte yandan ekran o kadar büyüktü ki, Apple yeni bir kontrol modu geliştirmek zorunda kaldı. Bu moda "Erişilebilirlik" adı verildi. Eskiden, telefonun altındaki büyük yuvarlak ana ekran düğmesine çift tıkladığınızda ekranın üst yarısı aşağı kayarak parmağınızın kolayca erişebileceği bir konuma geliyordu. Erişilebilirlik modu halen var, fakat artık parmağınızı dock barın hemen üstüne koyup aşağı kaydırma hareketi yaparak kullanıyorsunuz.

Bugün 6.7 inçlik iPhone 15 Plus ve 6.8 inçlik Samsung Galaxy S24 Ultra'ya alışmışken 5.5 inç biraz küçük gibi görünse de o zamanlar için bu ekran boyutu bir devrimdi. O dönemler "küçük iPhone" kullanma modasının da aslında tam olarak geçmediğini unutmayalım.