İlk uzay ülkesi olarak bilinen Asgardia, yakında Dünya'ya düşerek yok olabilir

Uzay'da kurulan ilk ülke olarak bilinen Asgardia için yolun sonu göründü: Dünya'ya düşerek yok olabilir!

Uzay'da kurulan ilk ülke, Dünya'ya düşerek yok olmak üzere

İnsanlığın ilk uzay ülkesi, uzayda kendi egemenliğini ilan ettiği tek parçasını kaybetmenin eşiğinde. ABD Uzay Kuvvetleri ve diğer kaynaklardan gelen izleme verilerine göre, bu ülkenin tamamını oluşturan Asgardia-1 uydusunun Pazar günü kadar yakın bir zaman içerisinde Dünya atmosferine girmesi ve yanarak yok olması bekleniyor.

Bu yörünge uydusu, 2017'de fırlatılan Asgardia adlı deneysel dijital ülkenin merkezinde yer alıyor. Asgardia'nın kelimenin tam anlamıyla dünya dışı topraklarında ayak parmağını temsil etmenin yanı sıra, süt kartonu büyüklüğündeki küp-uydu, Asgardia Anayasasının dijital kopyalarını, bayrağını ve dijital ulus inşasında deneyi seçen Asgardlı "vatandaşları" hakkında verileri taşıyor.

Yapılan açıklamaya göre uydu, uzay radyasyonunun dijital veri depolama üzerindeki etkisini araştırmak gibi bilimsel bir göreve de sahip.

20 Temmuz'a kadar uzanan ABD Uzay Kuvvetleri Uzay Yolu veritabanından yapılan güncellemeler, Asgardia-1'in irtifasının azalmakta olduğunu gösteriyor, yani, uydunun gezegenimizin yerçekimi tarafından Dünya atmosferine doğru geri çekildiğini anlatıyor. En son güncelleme, atmosfere yeniden gireceğini ve 14 Eylül'de yanacağını tahmin ediyor.

Uzay çöplüğünü takip eden başka bir site olan Satview, Asgardia-1'in 11 Eylül'de daha da erken tekrar giriş yapabileceğini tahmin ediyor.

Bir Asgardia temsilcisi konuyu "araştırdıklarını" söyledi ve başka bir yorumda bulunmadı.

Asgardia-1'in kaybının, dijital ulusun tanınan bir devlet olma hedefi veya uzayda doğan ilk insanı kendi bayrağı altında görme konusundaki uzun vadeli hedefi için ne anlama geleceği açık değil. Ne herhangi bir ülke ne de Birleşmiş Milletler şu ana kadar Asgardia'nın devlet olma iddiasını kabul etmedi.