Çimen neden yenmez? İnsanlar çimenle beslenmeye kalkışırsa ne olur?

Çimen, teknik olarak yiyebileceğimiz bir şey. Peki ama insanlar neden çimenleri yemiyor? Çimen yersek ne olur?

Çimen neden yenmez?

Neden inekler ot yiyebilirken insanlar yiyemez? Çim temelli bir beslenmenin akıllıca olmamasının nedeni nedir?

Öncelikle çimin sindirimi zor olan yüksek konsantrasyonda bileşikler içermesi ile başlayabiliriz. Bunlar, lignin ve selüloz gibi bitkilerin hücre duvarlarını oluşturmaya yardımcı olan organik polimerlerdir. Lignin özellikle sorunlu, bitkilere odunsu dokularını veren sert bir bileşen görevi görüyor ve çimenler onunla dolu.

Bağırsaklarımızın lignini parçalayabilen bakteriler içerdiğine dair bazı kanıtlar olsa da, sindirim sistemimiz, bu bileşiği parçalayabilen enzimlerle dolu değil. İnsanlar selülozu düzgün bir şekilde sindiremezler. Bağırsaklarımızda çözünmeden, doğrudan dışkıya geçer.

Yediğimiz meyve ve sebzeler de selüloz ve lignin içeriyor, ancak sindirim sistemimiz için çok daha yönetilebilir konsantrasyonlara sahipler. Çim ise büyük ölçüde su ve ligninden oluşuyor. Bir örnek verecek olursak, havucun sadece yüzde 1-2 si selülozdan oluşuyor, geri kalanı su ve çoğunu sindirebildiğimiz karbonhidratlardan meydana geliyor.

Özetle, isterseniz çimen yiyebilirsiniz... Ancak bu büyük olasılıkla mide rahatsızlığına, dişlerin bozulmasına ve nihayetinde yetersiz beslenmeye neden olacaktır. Bu yüzden uzmanlar, çim yerine sebze yemenizi öneriyor.