Şifre yöneticilerini kullanıyoruz; peki ama onlara ne kadar güveniyoruz?

Bir şifre yöneticisi kullanıyor olmak, bu uygulamalara güvendiğimiz anlamına gelmiyor. En azından yeni bir araştırma bize bunu gösteriyor.

Şifre yöneticilerini kullanıyoruz; peki ama ne kadar güveniyoruz?

Çoğumuz sürekli olarak yeni dijital hesaplar açarken, oturum açma ve parolaları hatırlama zahmetinden kurtulmak için parola yöneticileri oldukça kullanışlı araçlar olarak karşımıza çıkıyor.

TechRadar Pro, bin kişiyle yapılan özel bir ankette, kullanıcıların dörtte üçünün kimlik bilgilerimizi saklamak için en az bir parola yöneticisine sahip olduğunu, ancak çoğunun bu ayrıntıları güvende tutma becerilerine fazla güvenmediğini tespit etti.

Ankete katılanların üçte biri özel bir yönetici ile tarayıcılarıyla entegre bir yönetici kombinasyonunu kullanırken, diğer üçte biri ikisinden yalnızca birini kullanıyor. Onda birinden biraz fazlası iki özel parola yöneticisi kullanıyor ve dörtte biri hiç yönetici kullanmıyor.

Parola yöneticilerinin güvenliğine olan güvenlerini puanlamaları istendiğinde, sonuçlar pek de etkileyici olmadı. 144 kişi tarafından seçilen en yaygın puan on üzerinden altıydı ve yakından takip eden on üzerinden beş ve yedi puanlamaları, sırasıyla 140 ve 136 kişi tarafından seçildi.

Pek yüksek olmadığı söylenebilecek bu puanlamalar, önde gelen şifre yöneticilerinin - son olayda verileri çaldıran LastPass gibi - saldırıya uğradığına dair yakın tarihli haberlerle açıklanabilir veya insanlar, cihazlarından ve/veya tarayıcılarından herhangi birini kullanırsanız kendi özel yöneticilerini kullanmayı neredeyse zorunlu kılan Apple ve Google gibi devleri çevreleyen çeşitli gizlilik sorunlarından endişe duyuyor olabilir. Bu tür şirketlerin çalışma yöntemlerine dair pek çok güvensizlik var ve belirtilen gizlilik sorunları birçok kişi için gerçek bir endişe kaynağı oluyor.

Sonuçları ortadan ikiye ayırırsak, yanıt verenlerin yarısından biraz azı (%43,6) şifre yöneticilerinin güvenilirliğini bir ile beş arasında ve yarısından biraz fazlası (%54,6) altı ile on arasında derecelendirdi.