Intel, Core i9 işlemcilerde yaşanan sorunlar için anakart üreticilerini suçluyor

Son zamanlarda 13. ve 14. nesil i9 işlemcilerde yaşanan sorunlar nedeniyle açıklamalarda bulunan Intel, sorunun kendilerinden değil anakartlardan kaynaklandığını açıkladı.

Intel, Core i9 işlemcilerde yaşanan sorunlar için anakart üreticilerini suçluyor

Son zamanlarda 13. ve 14. nesil i9 işlemcilerin oyun oynarken çöktüğüne ve bazı durumlarda Windows'u çalıştırmadığına dair çok sayıda rapor nedeniyle Intel'in başı biraz ağrıyor. Intel bu olay hakkında nihayet resmi bir açıklama yapsa da ne yazık ki açıklamalar bir çözüm getirmiyor.

Alman teknoloji haber sitesi Igor's Lab'in yaptığı yeni açıklamaya göre Intel, termal ve güç dağıtım güvenlik önlemlerini düzgün bir şekilde uygulamadıkları için suçu anakart üreticilerine attı. Intel'in iddiasına göre çipin aşırı ısınmasının sebebi anakartın ta kendisi.

Bu konuda anakart üreticilerinden çözüm arayışlarıysa gecikmedi. Asus bir anakart BIOS yaması yayınlayarak sorunları gidermek için bazı girişimlerde bulundu, ancak sorun hala devam ediyor. Gigabyte'ın çözümü ise CPU performansının düşmesine neden oldu ve yeni Core i9 CPU için para ödemiş olan bazı kullanıcıları kızdırdı.

Hangi işlemciler etkileniyor?

Etkilenen çipler iki CPU neslini kapsıyor, ancak her ikisi de aynı çip mikro mimarisi üzerine inşa edilmiş durumda. Intel'in 13. ve 14. nesil i9 işlemcileri sırasıyla Raptor Lake ve Raptor Lake Refresh mimarilerini kullanıyor, bu nedenle her ikisi de bu durumdan etkileniyor. Anladığımız kadarıyla, sorun masaüstü çiplerle sınırlı; yani i9-14900HX'li yeni bir dizüstü oyun bilgisayarı aldıysanız endişe etmenize gerek yok.

Intel yaptığı açıklamada, sorunu aktif olarak araştırmaya devam ederken nedenini hala bulamadığını belirtiyor. Ancak çökmelerin güç ve termal sorunlarla ilgili olduğu düşünülüyor. Zira temel olarak çip çok fazla güç çekiyor, aşırı ısınıyor ve oluşabilecek hasarı önlemek için kapanıyor. Intel ayrıca, Windows Ultimate Performance modunun kullanılması ve işlemci C durumlarının devre dışı bırakılmasının yanı sıra genel olarak hız aşırtma gibi PC oyuncularının oyun içi performansı artırmak için yapabileceği sistem kararsızlığına neden olabilecek diğer şeylerin kısa bir listesini paylaştı.

Peki, ne yapacağız?

Intel'in kullanıcılara ne yapmalarını tavsiye ettiğine gelince; ortada pek fazla bir şey yok. Zira açıklama tüketicilerden çok anakart üreticilerine yönelik gibi görünüyor. Intel, kullanıcıların varsayılan BIOS ayarlarını Intel'in önerdiği şekilde kullanmalarını tavsiye ediyor. Başka bir deyişle sorunun kendilerinden kaynaklanmadığını belirtiyor.

Bununla birlikte şirket, Mayıs ayında daha fazla bilgi içeren başka bir açıklama yayınlamayı planladığını da belirtti.