Intel mi, Samsung mu? Birinci belli; ikincilik için büyük savaş devam ediyor...

Intel, Samsung'u geçerek dünyanın en büyük ikinci çip üreticisi olmayı hedefliyor. Birinci ise açık ara önde gitmeye devam edecek gibi görünüyor.

Birinci belli ama ikincilik için savaş kızışıyor

TSMC şu anda dünyanın en büyük sözleşmeli yarı iletken çip üreticisi, Samsung ise uzak ara 2’inci sırada yer alıyor. Ancak Intel, Samsung’u tahtından indirmek için planlar içinde. Kısa bir süre önce çip üretim kolunu ayrı bir işletme olarak ayıran Intel, 2030 yılına kadar Samsung’u geçerek dünyanın en büyük ikinci çip üretim markası olmanın peşinde.

Intel, daha önceleri sadece kendisi için çip üretiyordu, ancak geçen yıl şirket farklı markalar için de çip üretmeye karar verdi. Geçen yıl Intel Foundry Services (IFS), ABD'nin Arizona eyaletindeki dökümhane operasyonlarını genişletmek için 20 milyar dolar ve küresel olarak toplam 70 milyar dolar yatırım yapacağını açıkladı.

Bu rakamlar Samsung ve TSMC'nin yüz milyarlarca dolarlık yatırım planlarının yanına bile yaklaşamazken, Samsung ve TSMC’nin halihazırda 3nm çip üretimine çoktan başlaması da Intel’in bu yarışta elini zayıflatan bir gelişme. Bu nedenle Intel'in nispeten daha küçük yatırımlarla Samsung'u nasıl geçmeyi planladığından emin değiliz, bunu ancak zaman gösterecek.