Internet Explorer 1'in 28 yıl önce, Ağustos ayında doğuşuna kısa bir yolculuk yapıyoruz

Microsoft Internet Explorer 1'in 28 yıl önce Ağustos ayında piyasaya sürülmesi, yeni bir çağın da başlangıcını müjdeliyordu. Şimdi gelin, bu efsane web tarayıcının parlak geçmişine doğru kısa bir yolculuğa çıkalım...

Internet Explorer 1'in 28 yıl önceki doğuşuna kısa bir yolculuk

Bill Gates, 26 Mayıs 1995’te Microsoft çalışanlarına bir e-posta göndererek “Dev İnternet Dalgası” hakkında konuştu. O zamanlar şirketin CEO’su olan Gates, Microsoft’un dikkatini interneti kullanan ürünleri piyasaya sürmeye çevirmesi gerektiğini söyledi.

Gates’in bu çok önemli e-postasından birkaç ay sonra, Microsoft Internet Explorer web tarayıcısının ilk sürümü yayınlandı. Microsoft, IE’nin ilk sürümünü Ağustos 1995’te, yani 28 yıl önce piyasaya sürdü.

Internet Explorer, Gates'in e-postasından birkaç ay önce geliştirilmeye başlamıştı. Eski Microsoft ekibi üyesi Ben Slivka, kişisel sitesinde yaptığı bir paylaşımda, Ekim 1994'ten başlayarak IE’nin ilk sürümünü oluşturmak sürecinden bahsederken “Ekim ayı başlarında, yöneticim John Ludwig benden bir ekip kurmamı ve ‘Chicago’ (Windows 95'in kod adı) için bir web tarayıcısı oluşturmamı istedi. Hemen 6 kişiyi aldım ve işe giriştik. Thomas Reardon, Aralık ayında Spyglass’tan NCSA Mosaic kod tabanını lisansladı ve Ocak ayının başlarında ‘O'Hare’ (Chicago Şehri için dünyaya açılan uluslararası ağ geçidi ve web tarayıcımız, Windows 95 için World Wide Web'e açılan kapı olacaktı) için 8 haftalık bir geliştirme planı belirledik” dedi.

Internet Explorer 1 oldukça basit bir web tarayıcısıydı. Temel HTML kodunu işleyebiliyordu ancak gerçekten yapabileceği tek şey buydu. Ayrıca yalnızca Microsoft’un yeni Windows 95 işletim sistemini destekliyordu. İlk olarak Microsoft Plus! 95 yazılım ürününün İnternet Hızlı Başlangıç Kiti’ne dahil edildi.

Microsoft, birkaç ay sonra IE 1.5’i piyasaya sürdü. Yeni sürüm ile Windows NT için destek eklendi ve ayrıca HTML tablolarını da işleyebiliyordu.

Microsoft, Spyglass’ın kodunu ilk IE sürümünde kullanmak için anlaşma yaptığında, uygulamadan elde ettiği gelirlerin bir yüzdesiyle birlikte Spyglass’a üç aylık bir ücret ödeyeceğini söyledi. Ancak Microsoft, tarayıcıyı ücretsiz olarak yayınlamaya karar verdi. Sonuç olarak Spyglass, Microsoft’a dava açtı ve şirketten sadece üç ayda bir gereken minimum parayı aldığını iddia etti.

İki şirket, 1997’de Microsoft’un Spyglass’a 8 milyon dolar ödemesiyle davayı çözmeye karar verdi. Sadece üç yıl sonra Spyglass, OpenTV adlı bir şirket tarafından satın alındı.

Ve Internet Explorer 2 yayınlanıyor

Microsoft, hızlı bir şekilde IE’yi güncellemeye devam ederek Kasım 1995’te Windows 95 ve Windows NT için Internet Explorer 2’yi yayımladı. Bu sürüm, JavaScript, HTML 3.0, tanımlama bilgileri ve daha fazlası dahil olmak üzere daha birçok tanıdık web tarayıcısı özelliğine sahipti. 1996'da, Apple’ın Mac OS ve Microsoft’un eski Windows 3.1 OS için tarayıcı sürümlerini yayınladı.

Microsoft’un 2022’de Edge tarayıcısına geçerek IE11 desteğini sonlandırmasıyla beraber Internet Explorer da tamamen ortadan kaldırıldı. Ama internetin gelişimi sırasında hayatımızın önemli bir parçası olduğu gerçeği hiç değişmedi.