İnternette gizlilik için 10 ipucu

Tamamen umutsuz bir durumda değiliz: İnternette gizlilik isteyenler için 10 altın ipucu içeride...

Gizlilik için 10 ipucu

Devasa veri sızıntıları, internette yaptığınız her şeyi takip eden pazarlamacılar, sosyal ağlarda paylaştığınız fotoğrafları inceleyen güvenilmez insanlar... Bu dijital sorun listesini daha da uzatabiliriz. Ancak tamamen umutsuz bir durumda da değiliz! Öncelikle Kaspersky Internet Security gibi bir güvenlik programının sisteminize yüklü olduğundan emin olun. Ondan sonra da verilerinizi kontrol edebilirsiniz. İnternette gizliliğinizi iyileştirmenin yolları şunlardır:

1. Sosyal gizlilik ayarlarınızı kontrol edin

Sosyal ağlarda hesabınızın olması, bu ağların sizinle ilgili birçok bilgiye sahip olduğu anlamına gelir. Varsayılan ayarlara göre bu bilgilerin internetteki herkese açık olduğunu görmek sizi şaşırtabilir. Bu nedenle gizlilik ayarlarınızı kontrol etmenizi şiddetle tavsiye ediyoruz: Hangi bilgilerinizi yabancılarla, arkadaşlarınızla veya yalnızca kendinizle paylaşacağınızı belirleyebilirsiniz.

2. Kişisel bilgileriniz için herkese açık depolama alanlarını kullanmayın

Aşırı paylaşım, yalnızca sosyal ağlarla sınırlı değildir. Kişisel verilerinizi bilgi paylaşımı amacıyla kurulan çevrimiçi hizmetlerde depolamayın. Örneğin, Google Docs, parola listenizi saklamak için ideal bir konum değildir. Aynı şekilde, gizli bir arşivde saklanmadıkları sürece Dropbox da pasaport taramalarınız için en uygun yer değildir.

  • Paylaşım amaçlı hizmetleri kişisel verilerinizi depolamak için kullanmayın.

3. Takibe karşı kendinizi koruyun

Bir web sitesini ziyaret ettiğinizde tarayıcınız sizinle ve internet geçmişinizle ilgili birçok bilgiyi siteye verir. Pazarlamacılar, bu bilgileri sizin profilinizi çıkarmak ve size yönelik reklamlar göstermek için kullanır. Gizli mod, bu tür bir takibi önleyemez. Bunun için özel araçlar kullanmanız gereklidir.

4. Ana e-posta adresinizi ve telefon numaranızı gizleyin

E-posta adresinizi ve telefon numaranızı paylaşmanın karşılığında ne alırsınız? E-posta gelen kutunuzda binlerce istenmeyen e-posta ve telefonunuzda yüzlerce otomatik çağrı... Bu bilgileri, internet hizmetleri ve çevrimiçi mağazalarla paylaşmak zorunda kalsanız bile sosyal ağlardaki herhangi bir kişiyle paylaşmayın. Ayrıca bu gibi durumlar için ayrı ve silinebilir bir e-posta adresi ve mümkünse ayrı bir telefon numarası kullanmayı düşünebilirsiniz.

  • İnternet alışverişi ve verilerinizi yabancılarla paylaşmanızı gerektiren durumlar için ek bir e-posta hesabı açın ve ek bir SIM kart satın alın.

5. Uçtan uca şifreleme özelliği olan bir mesajlaşma uygulaması kullanın

Modern mesajlaşma uygulamalarının birçoğu şifreleme kullanır. Ancak çoğu kez, bu şifreleme, aktarımda şifreleme adı verilen bir yöntemle gerçekleştirilir. Bu yöntemde mesajlar, sağlayıcı tarafından çözülür ve sağlayıcı sunucularında saklanır. Peki birisi bu sunucuları ele geçirirse ne olur? Bu riski almayın ve uçtan uca şifreleme yöntemini tercih edin. Bu sayede mesajlaşma hizmeti sağlayıcısı bile mesajlarınızı göremez.

  • WhatsApp gibi uçtan uca şifreleme yöntemini kullanan uygulamaları tercih edin;
  • Facebook Messenger, Telegram ve Google Allo uygulamalarının varsayılan ayar olarak uçtan uca şifreleme yöntemini kullanmadığını unutmayın. Bu özelliği etkinleştirmek için manuel olarak gizli konuşma açmanız gereklidir.

6. Güvenli parolalar kullanın

Gizli bilgilerinizi korumak için zayıf parolalar kullanmak ile bu bilgileri yoldan geçen birine söylemek arasında pek bir fark yoktur. Kullandığınız tüm hizmetler için uzun ve benzersiz parolaları ezberlemek neredeyse imkansız olsa da parola yöneticisi kullanmanız durumunda yalnızca tek bir ana parolayı aklınızda tutmanız yeterlidir.

  • Her yerde uzun (12 karakter ve daha fazla) parolalar kullanın;
  • Her hizmet için farklı bir parola kullanın;
  • Güvenli parolalar kullanmayı kolaylaştırmak için Kaspersky Password Manager uygulamasını tercih edebilirsiniz.

7. Mobil uygulamaların ve tarayıcı uzantılarının izinlerini gözden geçirin

Mobil uygulamalar, kişilere veya cihaz deposundaki dosyalara erişim izni vermenizi isteyebilir veya kamerayı, mikrofonu, coğrafi konumu ve buna benzer özellikleri kullanmak için izin isteyebilir. Bazı uygulamalar gerçekten bu izinler olmadan çalışamaz ancak bazıları bu bilgileri pazarlama amacıyla profilinizi çıkartmak için (veya daha kötü amaçlarla) kullanır. Neyse ki hangi uygulamalara hangi izinlerin verildiğini kontrol etmek nispeten daha kolaydır. Aynı durum, kötü amaçlı casusluk eğilimlerine sahip tarayıcı uzantıları için de geçerlidir.

  • Mobil uygulamalara verdiğiniz izinleri gözden geçirin. Bu işlemi Android ve iOS işletim sistemlerinde nasıl yapabileceğinizi öğrenmek için bağlantılara tıklayın;
  • Gerçekten ihtiyacınız olmadığı sürece tarayıcı uzantılarını yüklemeyin. Bu uzantılara verdiğiniz izinleri dikkatlice kontrol edin.

8. Telefonunuzu ve bilgisayarınızı parolalarla veya şifrelerle koruyun

Bilgisayarlarımız ve telefonlarımız gizli kalmasını istediğimiz birçok veriyi saklar. Bu nedenle bu cihazların parolalarla korunması gereklidir. Bu parolalar, karmaşık ve benzersiz olmak zorunda değildir. Ancak en azından sıradan birinin erişimini engelleyebilmelidir. Mobil cihazlarda biraz daha güçlü koruma yöntemleri kullanın: Dört haneli PIN'ler ve ekran kilidi desenleri yerine altı haneli PIN'ler veya gerçek parolalar tercih edin. Parmak izi okuma veya yüz tanıma gibi biyometrik kimlik doğrulama özelliklerini destekleyen cihazlarda, genellikle bu yöntemleri kullanmak sakıncalı değildir. Ancak bu teknolojilerin de kısıtlamaları olduğunu unutmayın.

  • Telefonlarınızı, tabletlerinizi ve bilgisayarlarınızı kilitlemek için parolalar veya biyometrik kimlik doğrulama özelliklerini kullanın.

9. Kilit ekranı bildirimlerini devre dışı bırakın

Telefonunuzu uzun ve güvenli bir parolayla koruduktan sonra kilit ekranında bildirimleri açık bırakmak akıllıca değildir. Telefonunuzun yanından geçen herhangi biri gizli bilgilerinizi görebilir. Bu bilgilerin kilit ekranında görünmesini engellemek için bildirim ayarlarını doğru şekilde yapın.

  • Kilit ekranı bildirimlerini devre dışı bırakın veya hassas bilgileri kilit ekranından gizleyin. Bu işlemi Android ve iOS işletim sistemlerinde nasıl yapabileceğinizi öğrenmek için bağlantılara tıklayın.

10. Wi-Fi ağlarında gizliliği koruma

Herkese açık Wi-Fi ağları genellikle, trafiği şifrelemez. Bu durum, aynı ağdaki herhangi bir kişinin sizin trafiğinize sızmaya çalışmasına yol açabilir. Herkese açık ağlarda oturum açma bilgileri, kredi kartı verileri vb. hassas bilgileri aktarmaktan kaçının ve verilerinizi şifrelemek ve meraklı gözlerden korumak için VPN kullanın.

  • Herkese açık Wi-Fi ağlarını kullanmaktan mümkün olduğu kadar kaçının. Bağlantıya tıklayarak herkese açık Wi-Fi ağlarının riskleriyle ilgili daha fazla bilgi edinebilirsiniz
  • Herkese açık bir etkin noktaya bağlanmak zorundaysanız güvenli bir VPN bağlantısı kullanın.

Daha fazla bilgi için: Kaspersky Internet Security