iOS 10 beta'yı denedik! İşte ilk izlenimlerimiz...

iOS 10'un herkese açık son beta sürümünü kurduk; denedik.İşte iOS 10 hakkındaki ilk izlenimlerimiz!

iOS 10 beta'yı denedik!

iOS 10'un yeniliklerini hemen hissettiren herkese açık beta sürümü, Apple'ın mobil platformunu baştan aşağı değiştirmese de onda önemli değişiklikler yapıyor.

iOS 8 ve iOS 9 arasındaki yeniliklere kıyasla daha önemli değişiklikler sunan iOS 10'u ilk açtığınızda karşınıza "kilidi açmak için kaydırın" ekranı gelmiyor; bunun yerine home düğmesine basmanız yeterli oluyor. İşletim sistemi, menü kısayollarının sayısını artırırken birçok yeni mesajlaşma işlevi sunuyor.

İşte iOS 10'un halka açık beta'sının sundukları.

Uyandırmak için kaldır

iOS 10'u iPhone 6S Plus'ınıza yükler yüklemez Apple'ın yaptığı değişikliklerin farkına varıyorsunuz. Yeni "kilidi açmak için kaldır" işlevi sayesinde telefonunuzu kımıldattığınızda ekran açılıyor. Bu sayede hiçbir düğmeye basmadan, kilit ekranındaki uyarılara bakabiliyorsunuz. Apple Watch'taki bileğinizi kaldırarak uyandırma işlevinin bir karşılığı olan bu işlev, yalnızca iPhone 6S, iPhone 6S Plus ve iPhone SE'de çalışıyor.

Home düğmesine basmanız gerekli

iOS 10'da kilit ekranını geçmek için Touch ID düğmesine dokunmanız yetmiyor, ona basmanız da gerekiyor. Bu değişikliğe başta pek anlam veremesek de alışmamız çok sürmedi. Apple, kilidi yanlışlıkla açmamızı engellemek istemiş olabilir.

Zenginleşen uyarılar

Zenginleşen uyarılar

iOS 10'un kilit ekranı uyarıları, baloncuk tasarımıyla farklı göründüğü gibi, 3D Touch sayesinde size daha çok şey söylüyorlar. Örneğin Mail uygulamasına sert dokunduğunuzda daha fazla metin görebiliyor, arşivleme, silme gibi düğmelere ulaşabiliyorsunuz. Böylece çoğu küçük işlem için kilit ekranını geçip, uygulamaları açmanız gerekmiyor.

Ekranı yukarıdan aşağıya çekerek açtığınız menüde ise hoşumuza giden iki değişiklik var. "Bugün" sekmesi kaldırıldığından uyarılar, artık kendi başlarınalar ve X simgesine uzun dokunarak "Tümünü temizle" işlevini görünür hale getirebiliyorsunuz.

Kontrol Merkezi

Kontrol Merkezi

Parmağınızı aşağıdan yukarıya doğru çektiğinizde karşınıza iOS 10'un en önemli değişikliklerinden biri olan temiz, elden geçmiş Kontrol Merkezi geliyor. Ana Kontrol Merkezi menüsü uçak modu, Wi-Fi, Bluetooth, rahatsız etme gibi ayarları açıp kapamaya yarayan düğmeler sunmaya devam ediyor, ancak eskisinin aksine düğmelerin renkleri birbirinden farklı. Bu ekrandaki (belki aşırı) büyük Night Shift düğmesi, fener, kronometre, hesap makinesi ve kamera düğmelerini dışarıya taşıyor.

Müzik denetimleri gibi işlevlere menüyü sağa kaydırarak ulaşabiliyorsunuz.

"Widget"lar

Apple, kilit ekranının sol tarafında ve sol menüde bulunan "Bugün" menüsüne "widget" ekleyebileceğinizi söylüyor. Burada sizi Android'dekinden daha iyi bir deneyim karşılıyor. Bir uygulamanın simgesine sert dokunup, menüden "Widget ekle" seçeneğine dokunmanız yeterli. Böylece kalabalık uygulama listesi arasında dolaşmanıza gerek kalmıyor. Bununla birlikte widget'ların boyutunu değiştiremiyorsunuz, dolayısıyla kişiselleştirme olanağınız pek yok.

Mesajlar

Mesajlar

iOS 10'da en önemli değişikliklerin yapıldığı Mesajlar, Facebook Messenger'ın bölgesine güçlü bir adım atıyor. Mesaj yazdığınız alan, fotoğraf, çizim ve uygulamalar düğmeleri için küçültülmüş. Apple'ın Mesajlar'ı dışarıdaki geliştiricilere açması, farklı kaynaklardan GIF'ler, etiketler ve müzikler göndermenizi sağlıyor. Emoji'ler, sözcük tahmini kutusuna eklendiklerinden kullanımları çok daha kolay. Üstelik space tuşunun yanındaki dil düğmesine dokunarak, hangi sözcüklerin emoji'lere dönüşebileceğini görebiliyorsunuz.

Emoji aramaya yönelik bir işlev ise halen sunulmuyor. Bunun yerine sözcükleri yazıp, öneriler arasında beliren emoji'leri kullanıyorsunuz.

Gönder düğmesini basılı tutarak on farklı seçeneğe ulaşıyor, bu seçenekleri farklı efektlerle gönderebiliyorsunuz. iOS 10'da uçan balonlar, konfeti yağmuru gibi beş tam ekran efekt de bulunuyor.

Varsayılan uygulamaları silme

Artık çoğu varsayılan uygulamayı "silebiliyorsunuz"; daha doğrusu gizleyebiliyorsunuz. Uygulamalar aslında çok fazla yer kaplamıyor, bu yüzden onları gizlemenizdeki amaç, giriş ekranınızda yer açmak.

Henüz sunulmayan işlevler

Beta sürümde birçok yenilik olsa da bazı işlevler, sonraki beta'lara veya Eylül'de yayınlanacak olan final sürüme saklanıyor. Apple uygulamaları dışındaki uygulamalara açılan Siri, şüphesiz iOS 10'da önemli rol oynayacak.

Okuyucu Yorumları