iOS 10'da görmek istediklerimiz!

Apple'ın bir sonraki iOS sürümünde hangi yenilikler olmalı? İşte bizim beklediğimiz iOS 10...

iOS 10 işte böyle olmalı!

Apple, bugüne kadarki iOS yayınlama düzenini bozmazsa, iOS 10'la yaz aylarında tanışacağız. Firmanın yeni yazılımında büyük bir sürpriz yapması beklenmese de, hangi yeniliklerle karşılaşacağımız halen tam olarak bilinmiyor. iOS 10'un yeni bir tasarımla gelmesi beklenen iPhone 7'de kullanılacak olması, bazı küçük sürprizler göreceğimiz anlamına gelebilir.

Aşağıda iOS 10'da görmek istediğimiz yenilikleri ve bazı iOS 10 dedikodularını sizlere sıraladık.

Çıkış tarihi

Apple'ın iOS 10'u test ettiği iddiaları doğruysa, onunla Haziran ayındaki WWDC etkinliğinde tanışabiliriz. Bu sırada beta sürümü geliştiricilere muhtemelen hemen sunulacakken herkese açık beta sürüm, iOS 9'da olduğu gibi Temmuz'da gelebilir. Final sürüm ise iPhone 7 ile Eylül'de yayınlanabilir.

Uyumluluk

iOS 9 güncellemesi, hiçbir Apple cihazını dışarıda bırakmamış, iPhone 4S ve iPad 2'ye destek vermeyi sürdürmüştü. Ancak iOS 9'un 512MB RAM'den fazlasına ihtiyaç duyacak olması, bu durumu değiştirebilir. iPhone 5 ve sonrasının iOS 10'u rahatça çalıştırmasını bekleyebiliriz.

Siri ve sesli posta

Her sene biraz daha gelişen Siri, iOS 10'da sesli postalarınızı da yönetmeye başlayabilir. Dedikodulara göre Siri, sizi arayan kişiye telefonunuzu niye açamadığınızı söyleyebilecek ve gürültülü ortamlarda sesli mesajlarınızı metne çevirebilecek.

3D Touch'a yeni işlevler

3D Touch'a yeni işlevler

iPhone 6S ve iPhone 6S Plus'la ortaya çıkan 3D Touch, ilk günlerine göre daha çok uygulama tarafından destekleniyor, ancak hala yeterince desteğe sahip değil. iOS 10'la birlikte 3D Touch'ın Kontrol Merkezi'ne geldiğine şahit olabiliriz. Wi-Fi veya Bluetooth düğmelerine sert dokunduğumuzda ilgili ayar menülerini açmamız mümkün olabilir.

Apple'ın Home düğmesinin yerine 3D Touch destekli bir ekran düğmesi kullanacağına dair iddialar var. Bu iddialar çok güçlü olmasa da gerçeğe dönüşebilir.

Kişiselleştirilebilen Kontrol Merkezi

Kontrol Merkezi 3D Touch sayesinde daha kullanışlı bir hale gelebilir, ancak tüm menüyü istediğimiz gibi düzenleyebilmek daha da hoş olacak. Menü iOS 7'de 2013'te ortaya çıktığından beri kullanıcılar, bu tür bir kişiselleştirme seçeneğine sahip olmayı talep ediyorlar. Bizce Apple'ın bu isteklere kulak verme zamanı geldi.

Ses kontrolleri

Sesi sonuna kadar kısıp bir video açtığınızda, video sesinin kulağınızda patlaması son derece sinir bozucu. Medya ses seviyesi ve uyarıların ses seviyesi ayrı olarak saklansa da, videoyu başlatmadan önce video sesini ayarlamanın kolay bir yolu bulunmuyor. Bazı Android üreticileri, ses seviyelerini ikiye veya üçe ayıran, bu ayarları ses çubuğu üzerinden hızla yapmanıza izin veren bir işlev sunuyorlar. iOS 10'un bu konuda geride kalmaması ve ses kontrollerini zenginleştirmesi gerekiyor.

Çoklu kullanıcı desteği

Apple, iOS 9'da iPad serisine eklediği çoklu görev işlevleriyle iyi bir iş çıkardı. Ancak işletim sisteminde çoklu kullanıcı desteği halen bulunmuyor. Android'li tabletlerin bir süredir sahip olduğu bu işlevi iOS 10'da görmenin zamanı bizce geldi.

Okuyucu Yorumları