iOS 18 özellikleri neler olacak? İşte iOS 18 hakkında tüm bildiklerimiz

Apple'ın WWDC 2024'te tanıtması beklenen yeni işletim sistemi sürümü iOS 18'e gelmesi neredeyse kesin olan özellikleri sizin için derledik.

iOS 18 özellikleri neler olacak? İşte iOS 18 hakkında tüm bildiklerimiz

Apple tarafından her yıl Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletinde, yazılım geliştiricileri için düzenlenen WWDC konferansına çok az bir süre kaldı. Bu konferansta tanıtılacak iOS 18'in iPhone'a çok sayıda yeni özellik getirmesi bekleniyor. Şirket içinde bu güncelleme, Apple'ın orijinal iPhone'u ilk kez piyasaya sürmesinden bu yana en yenilikçi yazılım güncellemelerinden biri olarak tanımlanıyor.

Yaklaşan iOS güncellemelerinin içereceği yazılım özelliklerini tahmin etmek zor olsa da çok sayıda sızıntı ve rapor iOS 18'e ilişkin ipuçları veriyor. Ayrıca Apple, birkaç yeni iOS 18 özelliğini şimdiden onaylamış durumda. İşte iOS 18 hakkında şu ana kadar öğrendiğimiz özellikler:

RCS desteği

Geçtiğimiz yıl Apple, RCS mesajlaşma desteğinin 2024 yılında cihazlarında kullanıma sunulacağını duyurmuştu. İşte bu özellik büyük olasılıkla iOS 18'de karşımıza çıkacak. Bu değişiklik, Android kullanıcılarıyla grup mesajları başlatmayı, yüksek kaliteli fotoğraflar ve videolar göndermeyi, konumları paylaşmayı ve daha pek çok şeyi kolaylaştıracak.

Yapay zeka özellikleri

Apple'ın CEO'su Tim Cook bunu şimdiden doğruladı: 2024'te şirketten yapay zeka hakkında çok daha fazla şey duyacağız. Beklendiği gibi şirket iOS 18 için pek çok yapay zeka özelliği hazırlıyor. Bazı kullanıcılar sohbet robotları ve ChatGPT benzeri özellikler beklese de, Apple'ın iOS'ta zaten var olan ancak muhtemelen yeniden adlandırılacak daha basit yapay zeka araçlarına odaklanması muhtemel.

Raporlar ayrıca yapay zeka ile ilgili birkaç ekleme daha yapılacağını öne sürüyor:

  • Temel uygulamalar ve üretkenlik yazılımlarında otomatik özetleme ve otomatik tamamlama özellikleri.
  • Apple Music'te daha iyi çalma listesi oluşturma.
  • Yapay zeka odaklı Siri yenilemesi.
  • Geliştiriciler için Xcode'un yeni sürümünde kod tamamlama.

Yapay zeka destekli üçüncü taraf sohbet robotları

Apple; OpenAI, Google ve hatta Çinli Baidu ile yapay zekalı sohbet robotlarını iPhone'a getirmek için görüşmeler yapıyor. En nihayetinde şirketin amacı, sunuculara milyonlarca dolar harcamadan ve bazı markaların yapay zeka konusunda karşılaştığı sorunlardan kaçınarak heyecan verici yapay zeka özellikleri sunmak.

Geçtiğimiz günlerde Bloomberg'den Mark Gurman, Apple'ın birkaç şirketle görüşme halinde olduğunu bildirdi. Şirket bir ya da iki anlaşma yaparsa, Apple'ın kendi çözümlerini oluşturmak yerine yapay zekayı günlük görevlere entegre etmesi daha kolay olacak. Bu aynı zamanda şirketin üretken yapay zeka ile ilgili etik ve gizlilik sorunları nedeniyle suçlanmadan tasarruf etmesine ve hatta daha fazla para kazanmasına yardımcı olabilir.

Ana Ekran şimdiye kadarki en büyük yenilemeyi alacak

Bloomberg'den Mark Gurman, Apple'ın iOS 18'de ilk kez kullanıcıların Ana Ekran uygulama simgelerinin düzenini gerçekten özelleştirmesine izin vereceğini iddia ediyor. Bu sayede kullanıcılar, iPhone'daki simgeleri özgürce düzenleyebilecekler ki bu da kullanıcıların yıllardır talep ettiği bir şey.

Bu uygulama Android kullanıcılarının yıllardır telefon ve tabletlerinde yapabildiklerine benziyor, ancak Apple'ın kullanıcı deneyimine kendi tarzını katacağı kesin. Bu güncelleme Apple hayranlarına uygulamalar arasında boş alanlar, satırlar ve sütunlar yaratma imkanı verecek.

Freeform uygulama güncellemesi

MacRumors'un aktardığına göre Apple, Freeform uygulaması için bir güncelleme hazırlıyor. Kaynak, iOS 18 ile birlikte pano navigasyonuna yardımcı olacak yeni bir "Freeform Sahneleri" özelliğinin geleceğini belirtiyor. Bu sayede kullanıcılar sahneleri seçebilecek, düzenleyebilecek, adlandırabilecek ve sahnelerde çalışabilecek.

Apple Kimliği yeniden markalanıyor

Apple'ın, iOS 18 sürümüyle Apple ID'nin adını "Apple Account" olarak değiştirmeyi düşündüğü bildiriliyor. Apple'ın bu değişikliği neden değerlendirdiği belli değil, ancak mevcut işi bağlamında çok daha mantıklı olacağı aşikar. Önceki raporlara göre hem MacRumors hem de Bloomberg bu değişikliğin yapılmasını öngörüyor.

Yeni emojiler

iOS 18 sürümünün ilerleyen aşamalarında Apple'ın yeni emojileri tanıtması bekleniyor. Şu anda yeni emoji sembollerinin ne olacağı henüz bilinmiyor. Bu yazın ilerleyen zamanlarında Emojipedia, gelecek tüm yeni emojileri bir kez daha yayınlayacak. Ardından, bunları iOS'a eklemek Apple'a bağlı. Apple'ın en son iOS 17.4 ve iOS 16.4'te yeni emojiler getirdiğini de belirtmekte fayda var.