iOS 7'de bizleri hangi yenilikler bekliyor?

iOS'u baştan yaratacağı söylenen Jony Ive, iOS 7'nin tasarımında ne gibi yenilikler yapacak?

iPhone'unuz böyle değişecek!

Apple'ın, iOS 7 tasarımcısı Jonathan Ive'a, işletim sistemini tamamıyla elden geçirmesi için ihtiyaç duyduğu zamanı vermeyi planladığı biliniyor. Bu nedenle yeni işletim sistemi ancak Haziran ayında düzenlenecek olan Worldwide Developer etkinliğinde tanıtılacak ve ilk kez yılsonuna doğru piyasada olması beklenen yeni iPhone'da kullanılacak.

WWDC 2013'e birkaç hafta kaldı ve iOS 7'ye dair ayrıntılar, yeni tasarıma dair ilk bilgiler yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Bu konudaki duyumların ortak noktası, yeni iOS'un çok daha "düz" bir tasarıma sahip olacağı iddiası. Uzun süredir iOS kullananlar, işletim sisteminin son sürümü sonunda piyasaya çıktığında bir şaşkınlık yaşayabilirler. Çünkü Apple'dan sızan bilgiler, canlı renklerden ve enerjik dokulardan oluşan eski tasarımının yerini yeni sürümde daha sade, minimalist ve monokrom bir tasarıma bırakacağını gösteriyor.

Sistemdeki ilk büyük değişiklik, iOS'lu cihazlarda görmeye alıştığımız taklit dokular ve efektlerin yerini daha basit bir tasarıma bırakacak olması. Her şeyin temelinde yeni kilit ekranları yer alıyor: Parlak ekran ve saat yerini düz, siyah bir arka plana ve geliştirilmiş dokunmatik kontrollere bırakmış. Güvenlik şifresi ekranındaki tanıdık tasarım bile değiştirilmiş, yerini yuvarlak siyah tuşlar ve beyaz metinden oluşan sade bir tasarıma bırakmış.

Bir diğer yenilikse panoramik duvar kağıtları. Ana menünün her sayfasında, duvar kağıdının farklı bir bölümü görüntülenecek. Android kullanıcıları uzun süredir bu duvar kağıtlarını kullanabiliyordu. Bu yeni özellik sayesinde ve panoramik fotoğraf çekmekten hoşlanan kullanıcılara hatıralarını sergileyebilecekleri bir alan sunulacak.

Uygulamalar ve widget'lar

Uygulamalar ve widget'lar

Sadece standart ana ekrandaki sahte gölgeler ve parlamanın kaldırılması bile iOS 7'nin göze çok daha düz görünmesini, aynen Ive'nin istediği gibi iPhone'un sade formuna uygun bir biçim almasını sağlayacak.

Ive, uygulamaların sadece dış görünüşlerini değil, açıldıkları zaman aldıkları biçimi de yeniden tasarlıyor. Tüm uygulamalarda beyaz arka plan olacak. Ama Mail ve Mesajlar gibi uygulamaların kendi renk düzeni bulunacak. Hava durumu uygulaması da havanın yağmurlu ya da güneşli olduğunu gösteren animasyonlara sahip olacak.

Yeni iOS'da, FaceTime'ı sık kullananların hoşuna gidecek bir özellik bulunacak: Aynen iPad ve iPod Touch'da olduğu gibi uygulamanın kendi tuşu olacak.

Sistem bu kadar köklü değişiklikler yaşarken bildirim alanına dokunulmamasını beklememek gerek. Koyu gri üzerinde siyah kayan menü kullanılmaya devam edecek ama alıştığımız bez dokusu kaldırılacak. Bildirim alanı, yerel haberler ve henüz test edilmekte olan birkaç widget gelecek şekilde yeniden düzenlenecek. Ama en önemlisi, uçak modu, Wi-Fi ve Bluetooth düğmelerine kolay erişim sağlayan yeni bir panelin eklenecek olması. Şu an ayarlar menüsünün içinde bir yerlerde gizli olan bu seçeneklere kolay erişim sağlanması, eski kullanıcıları memnun edecek son derece olumlu bir gelişme.

Şu an için bu söylentilerin hangilerinin gerçek olduğunu anlamanın bir yolu yok. Jonathan Ive ve ekibinin son tasarımını görmek için 10 Haziran'da başlayacak olan WWDC 2013 etkinliğini beklememiz gerekecek.

Okuyucu Yorumları