iOS mu, Android mi? Instagram'ın 1 numaralı ismi Adam Mosseri seçimini açıkladı

Instagram'ın lideri olan Adam Mosseri, Android'in mi, yoksa iOS'un mu daha iyi olduğu konusunda ilginç açıklamalara imza attı.

iOS mu, Android mi? Instagram'ın 1 numaralı ismi Adam Mosseri seçimini açıkladı

Hangi mobil işletim sisteminin daha iyi olduğu yıllardır tartışılan bir konu. Instagram yöneticisi Adam Mosseri, bu haftanın başlarında konuya değinerek, akıllı telefonların başlangıcından beri devam eden tartışmayı yeniden alevlendirdi.

Mosseri, YouTuber Marques Brownlee'nin (diğer adıyla MKBHD) sorusuna yanıt olarak, Threads üzerinde “Android artık iOS'tan daha iyi” dedi. Mosseri, Android’in neden daha üstün olduğunu düşündüğünü anlatmadı, ancak “artık daha iyi” kelimelerini kullanması, daha önce Apple’ın iOS’unun üstün olduğunu düşündüğüne işaret ediyor.

Hem Android hem de iOS, sırasıyla 2007 ve 2008’de ilk iPhone ve Android telefonların piyasaya sürülmesinden bu yana muazzam bir başarıya ulaştı. Hangi işletim sisteminin daha popüler olduğu sorusunun cevabı ise, Dünya’nın neresinde olduğunuza göre değişiyor.

Counterpoint Research’ün verilerine göre, artık daha fazla Amerikalı, iOS çalıştıran iPhone’ları Google’ın Android’ine tercih ediyor ve iPhone’lar, Android’i ilk olarak Eylül 2022’de geride bıraktı. 2023’ün ilk çeyreği itibarıyla Apple, ABD akıllı telefon pazar payının tahmini %52’sine sahipken, Samsung %27’lik bir payla ikinci sırada. Google, Lenovo ve diğer markalar kalan yüzdeyi oluşturuyor.

Apple, dünya çapında tam olarak kaç iOS kullanıcısı olduğuna dair son rakamları açıklamadı. Ancak 2023 Google I/O geliştirici konferansı sırasında Android’in ürün yönetiminden sorumlu Başkan Yardımcısı Sameer Samat, 3 milyar aktif Android cihazı olduğunu duyurdu.

Statistica ise, Apple dışında çoğu telefon üreticisinin tercih ettiği mobil işletim sistemi olan Android’in, Temmuz 2023 itibarıyla Dünya çapındaki pazar payının %70,8’iyle iOS’tan çok daha büyük olduğunu tahmin ediyor. Apple’ın iOS’u, %28,4 ile ikinci en yüksek pazar payına sahip. Bu tahminler, akıllı telefonların yanı sıra tabletler gibi mobil işletim sistemlerini çalıştıran diğer cihazları içeriyor.