iPhone 5C detaylı testte!

Apple'ın plastik gövdeli yeni cebi iPhone 5C'yi A'dan Z'ye test ettik! İşte "ucuz iPhone..."

iPhone 5C detaylı testte!

iPhone 5S testi için tıklayın...

iPhone 5C, Apple'ın "üst seviyede kalitede" tasarımı bir kenara bırakarak biraz daha hesaplı tasarıma geçmesi itibariyle bir ilke imza atıyor. Ancak sonda söyleyeceğimizi en baştan söyleyelim, iPhone 5C pek "ucuz" bir cihaz değil; sadece iPhone 5S'ten biraz daha hesaplı.

Yurt dışı fiyatları 550 dolardan başlayan iPhone 5C'nin Türkiye fiyatının 1.000 TL'den düşük olma ihtimali yok denecek kadar az. Yurtdışı fiyatları arasında karşılaştırma yaptığımızda Galaxy S4, HTC One, Lumia 925 ve Xperia Z gibi cepler, iPhone 5C'den daha ucuz kalıyorlar. Dolayısıyla iPhone 5C için 2.000 TL'ye yaklaşan bir fiyat, bizi çok şaşırtmayacak.

iPhone 5C'nin polikarbonat gövdesi için yeşil, sarı, pembe, mavi ve beyaz gibi renk seçenekleriniz var. Plastik gövde bizce iPhone 5C'yi biraz oyuncağa benzetmiş, onu uzaktan bir oyuncak telefonla karıştırmanız mümkün (en azından elimize geçen yeşil modeli). Ancak iPhone 5C'nin elinizdeki hissiyatı oldukça iyi - bunda plastik kasanın altında gizli bulunan metal çerçevenin desteğinin olduğunu düşünüyoruz. Metal çerçeve iPhone'un kasasını güçlendirmenin yanında anten görevini de üstlendiğinden, onu "yanlış tuttuğunuz için" sinyal sorunlarıyla karşılaşma olasılığınız oldukça düşük.

Tasarım

Tasarım

Tasarım

iPhone 5C, iPhone 5'in biraz büyümüş, plastikle kaplanmış ve pilinin güçlendirilmiş sürümü. Ancak iOS 7'yle gelen cihaz, bazı alanlarda iddialı.

124.4 x 59.2 x 8.97mm ölçülerindeki iPhone 5C, yerini aldığı iPhone 5C'den biraz daha büyük. Ancak bu telefonun çok kalın olduğu anlamına gelmiyor, iPhone 5'in fazlasıyla ince bir telefon olduğunu hatırlatalım. iPhone 5C aynı zamanda iPhone 5'e kıyasla biraz daha büyük bir pile sahip.

iPhone 5S'in düğmelerindeki sadelik, 5C'de de mevcut. Ön yüzde yalnızca giriş düğmesi var, güç düğmesi ise yukarıda bulunuyor. Ses düğmeleri ve hemen üzerinde Apple cihazlarında sıkça rastladığımız sesi susturma düğmesi sol tarafta.

iPhone 5C'yi tek elle tutarken tüm düğmelere tek elle ulaşabiliyorsunuz, ancak ekran boyutunun 3.5 inç yerine 4 inç olması, güç düğmesine ulaşmak için parmağınızı biraz uzatmanız gerektiği anlamına geliyor.

Kulaklık çıkışı, iPhone 5C'nin altında, sol tarafta bulunuyor. Ortada bulunan lightning port'unun sağında ve solunda stereo hoparlör ikilisi var.

Apple cihazın sağ tarafını boş geçmemiş ve bu kenara SIM kart çekmecesini yerleştirmiş. iPhone 5C, aynı iPhone 5S gibi nanoSIM teknolojisine sahip. Yani bugünkü akıllı ceplerden iPhone 5C'ye geçiş yapacaksanız, muhtemelen operatörünüzden yeni bir nanoSIM kartı edinmeniz gerekecek.

iPhone 5C'nin ekran çözünürlüğü 1136x640; yani iPhone 5 ve 5S'tekiyle aynı çözünürlükte bir ekrana sahipsiniz. 5C, yine iPhone 5 gibi A6 işlemci, 8 megapiksel arka kamera, Wi-Fi, Bluetooth 4.0 işlevleriyle geliyor.

iOS 7

iOS 7

iOS 7

iOS 7, işletim sistemi 2007'de tanıtıldığından bu yana en önemli değişiklikleri sunuyor. iOS 7, iPhone 5C'nin renkli yapısına iPhone 5S'le olduğundan daha fazla uyum gösteriyor. iPhone 5C'nizi açtığınızda cihazınızın rengiyle uyumlu bir arka plan renginin otomatik olarak seçildiğini göreceksiniz. Benzer bir numaraya Windows Phone'lu cihazlarda da rastlamıştık.

Kilit ekranından itibaren iPhone 5C'nin yeni bir işletim sistemiyle geldiğini fark ediyorsunuz. Örneğin kaydırarak kilit açma çubuğunun yerinde sadece bir metin mesajı duruyor. iPhone 5C'de Touch ID parmak izi tarama özelliği yok, bu yüzden telefonunuzu koruma altına alacaksanız "eski" parola yöntemini kullanmaya devam etmeniz gerekiyor.

Kilit ekranında sağ altta bulunan kamera simgesini yukarıya sürükleyerek kamera uygulamasına hızla ulaşmanız mümkün. Android'in aksine kilit ekranından ulaşabileceğiniz başka kısayol yok, diğer işlevlere ulaşabilmek için önce kilidi açmanız gerekecek.

Uygulamaları her zamanki gibi birbirlerinin üzerine sürükleyerek klasör oluşturabiliyorsunuz. Yukarıdan aşağıya çekerek açtığınız uyarı merkezi de yerinde, ancak burada bazı yenilikler yapılmış. Yenilenen uyarı merkezi, "Bugün", "Tümü" ve "Cevapsız" olmak üzere üç sekmeden oluşuyor.

Varsayılan olarak hava durumu, hatırlatmalar ve güne dair takvim girdilerinin yer aldığı "Bugün" sekmesini görüyorsunuz.

iOS 7'ye yeni eklenen bir işlev ise Denetim Merkezi. Parmağınızı yukarıya doğru kaydırarak açabildiğiniz bu ekrandan Wi-Fi, Bluetooth, uçak modu gibi ayarları hızla açıp kapayabiliyorsunuz. Aynı ekranda ekran parlaklığı çubuğu, müzik denetimleri ve AirDrop kısayolları da yer alıyor.

Uyarı çubuğuna ve Denetim Merkezi'ne kilit ekranından erişmeniz mümkün. Ancak bunun güvenliğinizi riske atacağını düşünüyorsanız, işlevleri bir PIN kodu ile korumanız mümkün.

iOS 7'nin iPhone 5C'de son derece akıcı bir biçimde çalıştığını söyleyebiliriz. iOS 7'ye yükselttiğiniz bir iPhone 5 ile iPhone 5C arasında herhangi bir performans farkı görmeyeceksiniz. iPhone 5C her ne kadar "uygun fiyatlı" olarak anılsa da Apple, dahili bileşenlerde cömertçe davranmış ve kullanıcı deneyimi konusunda ödün vermemiş.

iOS 7'deki bir başka yenilik ise çoklu görevi kullanma biçiminiz. Giriş düğmesine çift bastığınızda artık ekrana küçük resimlerden oluşan yatay bir liste geliyor. Açık uygulamalarınıza buradan geçiş yapabiliyor veya resimleri yukarıya doğru sürükleyerek uygulamaları "zorla" kapatabiliyorsunuz.

iPhone 5C'nin ekranının bakış açılarının iyi olduğunu, ekranın ön cama çok yakın olması sayesinde görüntülerin camın üzerinde gibi göründüğünü (ki bu harika) söylemeliyiz. 5C'yi Full HD bir ceple karşılaştırdığınızda aynı ekran netliğini görmeniz biraz zor, ancak ekran kalitesi sizi hayal kırıklığına uğratmayacak kadar iyi.

Detaylı iOS 7 incelememize buradan ulaşabilirsiniz!

İnternet

İnternet

İnternet

Bir Apple cihazı olan iPhone 5C'de haliyle Chrome, Firefox veya Internet Explorer ön yüklü bulunmuyor. Chrome'u App Store'dan yüklemeniz mümkün, ancak ceple gelen Safari web tarayıcısı işinizi görecek.

iPhone 5C'deki 3G, 4G ve Wi-Fi desteği, hemen hemen her yerde internete bağlanabileceğiniz anlamına geliyor. Safari'yle bir web sitesi açtığınızda tarayıcının hızı sizi şaşırtacak. iPhone 5'teki etkileyici site yükleme süreleri, aynı şekilde iPhone 5C'ye geçiş yapmış. Masaüstü web sitelerini Wi-Fi üzerinden açmanız 3-4 saniyeyi geçmiyor.

Sayfalara yakınlaşmak için ekrana çift dokunmanız yeterli. Ancak metinler ekrana otomatik olarak yerleştirilmediğinden sağa ve sola kaymanız gerekecek. Arama işlevinin URL çubuğuna eklenmesi, web sayfaları için daha büyük bir alan demek.

Twitter'a oturum açmışsanız tarayıcı kaynağınızı otomatik olarak işleyip, link'lerden oluşan bir listeyi önünüze getirebiliyor. Bu sayede arkadaşlarınızın paylaşımları arasında rahatça dolaşabiliyorsunuz.

iPhone 5C'deki sekmeli gezinti de şık bir görünüme sahip. Dikey domino taşlarına benzeyen tasarım, siteleri üst üste getiriyor ve aralarında akıcı bir biçimde dolaşmanıza izin veriyor. Test sırasında aynı anda 20 sekme açtık, ancak daha fazlasını açmanız da mümkün.

Aşağı taraftaki çubukta bulunan menü tuşuna bastığınızda içerisinde paylaşma, yer imlerine ekleme, yazdırma, uygulama simgesine dönüştürme gibi seçenekler bulunan bir menü karşınıza çıkıyor.

Flash tabanlı sitelerini sıkça kullanıyorsanız, iPhone 5C'den uzak durmalısınız. Apple, yavaş yavaş ölmekte olan formatı hiçbir zaman desteklemedi ve Flash, artık Android ve Windows Phone'dan da atılmış durumda. Bununla beraber iPhone 5C ve diğer Apple cihazları, web'in geleceği olduğu düşünülen HTML5'i destekliyor.

Kamera

Kamera

Kamera

iPhone 5'in hemen hemen bir kopyası olan iPhone 5C, yine 8 megapiksellik iSight kamerası ve tekli LED flaşla geliyor. Ön yüzdeki kamerada ise bir yenilik var; artık 720p kayıt yapabilen kamera, 1.2MP çözünürlüğünde.

Kamera uygulamasına kilit ekranından, sağ alttaki kamera simgesini yukarıya sürükleyerek erişebiliyorsunuz. iOS 7'yle tamamen yenilenen kamera arayüzü, daha büyük bir fotoğraf çekme düğmesine sahip. Bu düğmenin solunda galeri bağlantısı, sağında ise efekt düğmesi var. Ekranın diğer yanında ise portre, kare ve panoramik modlar arasında geçiş yapmanıza izin veren işlevler var. Kare fotoğraf modunun neden eklendiğini bilmiyoruz, ancak sanırız Instagram hayranlarının işine yarayacaktır.

iPhone 5C'yle portre modunda (telefonu dik tutarak fotoğraf çekmenin) daha kolay olduğunu tecrübe ettik. Cihazı böyle tutarken fotoğraf çekmek için ses düğmelerini kullanmak da daha kolaydı.

Telefonu yan çevirdiğinizde fotoğraf çekme düğmesinin üzerindeki metin hariç tüm metinler sizinle beraber dönüyor. Ancak kameranın konumu nedeniyle parmağınız bazen lensin önünü kapatabiliyor. Galaxy S4, HTC One gibi ceplerin aksine kameranın köşede yer alması, parmağınızın fotoğraflarınızın kenarında pembe bir beneğe dönüşmesi anlamına gelebilir. Yine de bu çok önemli bir sorun değil.

İşleri basit tutmayı seven Apple, kamera menüsünde düzinelerce efekt seçeneği sunmamış. Sunulan 8 farklı efekt sayesinde etkileyici fotoğraflar oluşturmanız mümkün.

Bununla birlikte Galaxy S4 gibi rakip ceplerdekinin aksine, beyaz dengesini, poz değerini ayarlamak, parlaklığı kısmak gibi değişiklikler yapmanız mümkün değil.

iPhone 5C'nin donanımı 5S kadar güçlü olmasa da kamera performansı oldukça iyi. Fotoğrafını çekmek istediğiniz şeye ekranda dokunarak odaklanmaya yardımcı olmanız, iki parmağınızı kullanarak sahneye yaklaşıp uzaklaşmanız mümkün. Zoom işlevi dijital olduğundan yakınlaştığınızda fotoğraf kalitesi düşecektir.

iPhone 5C'yle etkileyici kareler yakalamayı başardık. Gerek manzara fotoğrafları olsun, gerek makro çekimler, iPhone 5C'nin lensine yakalanan detaylar etkileyiciydi.

Panoramik modun cebi portre modda kullanmanızı şart koşması ise bize saçma geldi.

Bazı fotoğraflarımızın renginin atmış olması ve bazılarında renklerin yeterince canlı görünmemesi gözümüzden kaçmadı.

iPhone 5S veya Nokia Lumia 1020'yle daha iyi fotoğraflar çekmeniz mümkün, ancak ortalama bir kullanıcı için iPhone 5C'nin kamerası fazlasıyla yeterli.

Video kaydı

iPhone 5C'de video kaydetmek için kamera uygulamasını açmanız, ardından ekrandaki fotoğraf düğmesini sola doğru kaydırmanız yeterli. 8 megapiksellik arka yüz kamerası, 1080p'de saniyede 30 karelik videolar kaydedebiliyor. Ön yüz kamerası ise 720p çözünürlüğü destekleyecek şekilde yükseltilmiş.

Kamera uygulamasındaki seçenekleriniz oldukça kısıtlı. Ön ve arka kameralar arasında geçiş yapabiliyor, flaşı açıp kapayabiliyorsunuz. Bundan fazla yapabileceğiniz çok fazla şey yok. Video kaydı sırasında sağ altta görünen beyaz düğmeye dokunarak fotoğraf çekmeniz mümkün.

iPhone 5C'yi sabit tuttuğunuz ve yaklaşmadığınız sürece video kalitesi oldukça iyi. Yaklaşma işlevini kullanırsanız resim pikselli ve bulanık bir hale gelmeye başlıyor.

Medya

Medya

Medya

iTunes mağazasını arkasına alan iPhone 5C, milyonlarca şarkıyı ve binlerce filmi parmaklarınızın ucuna getiriyor.

iPhone 5C, tam fonksiyonel bir müzik çalıcısıyla geliyor. Harika ses kalitesiyle beraber iPhone 5C size bir müzik şöleni sunuyor. Kutudan çıkan kulaklıklar rahatlık ve stil anlamında biraz daha geliştirilmiş, ancak herkesin zevkine uymayabilirler. Eğer müzik dinleme konusunda beklentiniz yüksekse, yeni bir kulaklık almanız gerekecek.

Müzik çalıcı, telefonunuzda kayıtlı müzikleri listelediği gibi iCloud'unuza kaydettiğiniz müzikleri de gösteriyor. Şarkıları sanatçıya, şarkı adına veya albüme göre sıralamanız mümkün. iPhone 5C'deki Müzik uygulaması, çalma listeleri oluşturup düzenlemenize de izin veriyor.

iPhone 5 gibi 16:9 ekran oranına sahip iPhone 5C'de video izleme deneyiminiz, HTC One ve Galaxy S4 gibi rakiplerin karşısında bir miktar geride kalıyor. 1136 x 640 çözünürlük, tam olarak HD değil. 326ppi piksel yoğunluğunun insan gözünün pikselleri ayırt edemeyeceği bir görüntü sunduğunu iddia edebilirsiniz, ancak cihazları yan yana karşılaştırdığınızda farkı görebiliyorsunuz.

Yine de ekranı yeterince parlak olan iPhone 5C'de video izlemek keyifli bir iş. Kayda değer bir soruna rastlamadık ama belki ekranın biraz daha büyük olmasını isteyebilirdik.

iPhone 5C'nin çalabildiği video biçiminin hemen hemen MP4'ten ibaret olduğunu söyleyelim. Farklı biçimleri destekleyen video çalıcılar da mevcut, ancak biz bunu şimdilik pek önermiyoruz.

Video denetimleri oldukça basit. Videonuz alt yazıları destekliyorsa sağ altta bununla ilgili bir düğme görünüyor. Bu düğmeye basarak alt yazıyı açıp kapatabiliyorsunuz.

Pil ömrü

Pil ömrü

Pil ömrü

iPhone 5C'nin gövdesinin altında ne kadar güçlü bir pil bulunduğunu bilmiyoruz, ancak Apple bizlere daha iyi bir pil kullandığını söylüyor.

Gece bir kenara bıraktığımız iPhone 5C'yi sabah tekrar elimize aldığımızda sadece yüzde 3-4 pil harcadığını, ortalama bir kullanımda rahatlıkla 1 günü çıkarabildiğini gördük. Apple, cihazın boştayken pil harcama sorununu aşmış görünüyor ve bu gerçekten iyi bir haber.

Apple, iPhone 5C'yle 10 saat video izleyebileceğinizi veya 40 saat müzik dinleyebileceğinizi iddia ediyor. Bu değerler iPhone 5 ile aynı, ancak sadece "en iyi durumlarda" geçerli.

Telefonunuzu geceleri şarj etmeniz gerekecek, ancak onu görüşmeler, mesajlaşma, e-posta gönderip alma ve biraz da web'de gezinme için kullanıyorsanız sizi yarı yolda bırakmayacak.

Parlaklığı sonuna kadar açıp güce aç oyunları çalıştırırsanız tabi ki piliniz çok daha hızla tükenecek, ancak yine de iPhone 5C'nin iPhone 5'ten daha yavaş pil tükettiğini söyleyebiliriz.

iPhone 5C'yi bir navigasyon cihazı olarak kullandığımızda ise iki saatte pilin yüzde 30 tükendiğini gördük. Bu oldukça iyi bir değer, zira GPS'e kilitlenmek, haritaları işlemek ve okunan sesli komutlar rakip ceplerde genellikle pili daha hızlı harcıyorlar.

Bağlantı

iPhone 5C zengin bağlantı özelliklerine sahip, ancak NFC desteği henüz yok. Wi-Fi a/b/g/n, 3G ve 4G standartlarını destekleyen iPhone 5C, tüm rakip ceplere göre daha fazla LTE bandını destekliyor. Ancak bunun bizler için şimdilik pek bir anlamı yok.

Bluetooth 4.0'ı ve Wi-Fi'ı artık daha kolay açmanın ve kapatmanın bir yolu var. iOS 7'deki Denetim Merkezi, iOS 7 sayfasında bahsettiğimiz gibi parmağınızı aşağıdan yukarıya doğru sürükleyerek açılıyor ve çeşitli bağlantıları açıp kapatmanıza izin veriyor.

iPhone 5C, bağlantı noktası olarak Apple'ın yeni Lightning portunu kullanıyor. Önceki 30-pin porta göre çok daha küçük bir yapıya sahip olan bu port, kabloyu herhangi bir yönde takmanıza izin verdiği gibi daha hızlı veri aktarımına olanak tanıyor.

Kararımız

Kararımız

Kararımız

iPhone 5C, performans anlamında iPhone 5 ile neredeyse eş ve bizce bu hiç de kötü bir şey değil. Ancak camı ve alüminyumu terk eden plastik tasarımı kafamızda soru işaretleri uyandırmadı değil.

iPhone 5 sahiplerinin iPhone 5C'ye geçmeleri için sanırız herhangi bir neden yok, dolayısıyla iPhone 4S ve öncesine sahip olanların 5C'ye geçme konusunu düşünüp taşınmaları gerekiyor.

Aslında iPhone 5C'yi Galaxy S4 Mini ve HTC One Mini'yle karşılaştırmamız gerekiyor, ancak cihaz yüksek fiyatıyla bu olanağı devre dışı bırakıyor.

Özetlemek gerekirse iPhone 5C müthiş bir telefon, ancak geçen senenin iPhone 5'inin çekiciliği daha az, plastiğe sarılmış, üstelik hala pahalı bir sürümü. Yine de iPhone 5S'e ayıracak bütçeniz yoksa ve Apple'ın iOS 7, uygulama mağazası gibi son olanaklarından faydalanmak istiyorsanız iPhone 5C'yi satın almayı düşünebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları