iPhone'larda Google'ın yerine geçmek isteyen arama motorlarına bir yenisi daha eklendi

Google ve Apple arasındaki yıllar süren ilişkide yeni perde: DuckDuckGo da varsayılan arama motoru olmak için Apple'la görüştüğünü, ama bundan bir sonuç alamadığını açıkladı.

iPhone'larda Google'ın yerine geçmek isteyen arama motorlarına bir yenisi daha eklendi

Apple uzun yıllardır çoğu ürünü için Google’ın arama motorunu kullanıyor olsa da, zaman zaman diğer şirketler Cupertino’daki yöneticileri başka bir arama sağlayıcısına geçmeye ikna etmeye çalıştı. Google’ın devam eden anti tröst davasında bu hafta ortaya çıkan yeni ifadeye göre bunlardan biri de DuckDuckGo arama motoruydu.

CNBC’nin bildirdiğine göre, DuckDuckGo CEO’su Gabriel Weinberg, Apple’ın DuckDuckGo’nun arama motorunu kullanma konusundaki görüşmelerine ilk olarak 2016 gibi erken bir tarihte yanıt verdiğini ifadesinde belirtti. Weinberg, şirketinin 2017’de Apple yöneticileriyle yüz yüze bir toplantı yaptığını ve 2018’de tekrar bir görüşme yapıldığını söyledi.

Weinberg, bu toplantının ardından Apple yöneticilerinin “2019 sürümü için bunu gerçekten düşündüklerini ifade ettiklerini” ancak Google ile olan sözleşmelerinde bazı sorunlar olabileceğini belirttiklerini söyledi.

Apple’ın makine öğrenimi ve yapay zekadan sorumlu kıdemli başkan yardımcısı John Giannandrea’nın ifadesini de unutmamak gerekiyor. Yönetici, Apple’ın DuckDuckGo'nun arama motorunun gizlilik için oluşturulduğu iddiasıyla ilgili endişeleri olduğunu belirtti. Giannandrea, arama motorunun Microsoft’a en azından bazı kullanıcı bilgilerini ifşa etmesi gerekebileceğini ve DuckDuckGo’nun bilgilerinin bir kısmı için bunu kullandığını belirtti.

Samsung, Mozilla ve Opera ile de görüşülmüş

Sonunda Apple DuckDuckGo’ya geçmemeye ve Google ile yoluna devam etmeye karar verdi. Weinberg, şirketin ayrıca Mozilla ve Opera web tarayıcılarının yanı sıra Samsung cihazlarında da arama motorunu varsayılan olarak kullanmayı teklif ettiğini ancak anlaşmaya varılamadığını belirtti. Google ile olan kendi sözleşmelerinin “onlarla bir anlaşma yapmalarını engelleyen en önemli şey olduğunu” söylediklerini de ekledi.

ABD Adalet Bakanlığı, Google’ın diğer şirketleri kendi ürünlerinde varsayılan arama motoru yapmaya zorlayarak kendi arama motorunu çevreleyen rekabete aykırı hamleler yaptığını kanıtlamaya çalışıyor. Google ise, kendi arama motorunun rakiplerinden daha iyi olduğunu iddia ederek Adalet Bakanlığı’nın iddialarını reddediyor.

Bu haftanın başlarında Microsoft CEO’su Satya Nadella da duruşmada ifade vermişti. Şirketin Apple’ın Google’dan Microsoft’un Bing arama motoruna geçmesini sağlamaya çalıştığını doğruladı. Bir noktada Microsoft’un yılda 15 milyar dolar ödemeye ve hatta Apple arama motoru haklarını güvence altına almak için Bing adını gizlemeye bile hazır olduğunu belirtti.