İşte Türk öğrencilerin elektrikli arabası!

Türk öğrenciler, kendi yaptıkları elekrikli arabayla bizi bu önemli yarışmada temsil ettiler!

Türk çocuklardan başarı!

Sürdürülebilir enerji konusunda bilinç yaratmak ve yakıt verimliliğini teşvik etmek amacıyla bu yıl 29.'su Hollanda'nın Rotterdam şehrinde düzenlenen Shell Eco-marathon Europe 2013 yarışmasında ülkemizi temsil eden tek lise Özel Şişli Terakki Fen Lisesi, kendi tasarlayıp ürettiği elektrikli otomobiliyle yarıştı.

Yarış pistini en az enerji harcayarak bitirmeye yönelik Shell Eco-marathon yarışmasına 24 ülkeden ön elemelerle seçilen 200'e yakın lise ve üniversite takımını oluşturan 3.000 öğrenci katıldı. Yarışma "Prototip" ve "Şehir Konsepti" ana kategorileri altında farklı yakıt türleriyle yapılıyor. İçten yanmalı motorlarda benzin, etanol ve dizel, elektrikli motorlarda batarya elektrik (lityum iyon) ve hidrojen dalları bulunuyor. Yarış, saatin tersi yönünde gidilen 10 turdan oluşuyor. Her turda 5 tane 90 derecelik viraj bulunuyor.

Shell Eco-marathon'a 9. kez katılan Özel Şişli Terakki Fen Lisesi'nin takımı "Team TERAKKİ", kendi tasarım ve üretimleri olan "Terakki Urban Electric 2013" adını taşıyan tamamen elektrikli otomobilleriyle yarıştı. Küçük bir otomobil boyutlarında olan araç, elektrik şebekesinden şarj edilen lityum polimer aküsünden aldığı elektrik enerjisini kullanan elektrik motoruyla hareket ediyor. Araç, standart bir otomobilde bulunan birçok donanıma sahip. Farları, stop ve dönüş ışıkları tamamen LED olan aracın, cam silecekleri, küçük bir bavulun sığacağı bagajı, 4 tekerinde hidrolik disk frenleri, motor sporlarında kullanılan 6 noktalı emniyet kemeri bulunuyor. Araç yarışma için tasarlandığından dolayı sadece sürücü koltuğuna sahip.

1 kW/saat elektrik enerjisiyle bu kadar yol aldı!

1 kW/saat elektrik enerjisiyle bu kadar yol aldı!

İlk kez Şehir Konsepti (Urban Concept) dalında yarışan takım, 1 kW/saat elektrik enerjisi ile 35 km yol aldı. Bu da 1 litre yakıt ile 311 km'ye karşılık geliyor. Yarışma sırasında meydana gelen mekanik sorunlardan dolayı istediği performansı elde edemeyen takımın gelecek yıl hedefi, 1 kW/saat ile 100 km'den fazla yol gidebilmek. Ayrıca aracına ekleyeceği güneş paneli ile bu hedefini daha da artırmak ve araç park halinde iken kendi aküsünü güneşe enerjisi ile şarj edebilmek.

Team TERAKKİ, yarışmaya 2005 yılından beri hiç ara vermeden katılıyor. 8 yıldır prototip kategorisinde yarışan takım, 7 yıl benzinli ve etanollü yakıt dallarında yarıştıktan sonra aracını elektrikliye çevirip, batarya elektrik dalında yarışmaya başladı. İlk katıldığı yıl Fransa'nın Nogaro pistinde 1 litre yakıt ile 89 km olan skorunu her yıl biraz daha artırarak, 2011 yılında Almanya'nın EuroSpeedway Lausitz pistinde 492 km'ye kadar yükseltti. Geçen yıl Hollanda'nın Ahoy Arena pistinde ilk kez katıldığı elektrik (battery electric/plug-in) dalında 1 kW/saat elektrik enerjisi ile 103 km'lik bir skor elde etti. Bu sonuç 1 litre ile 916 km'ye karşılık geliyor.

Team TERAKKİ, bugüne kadar 3'ü Prototip ve 1'i Şehir Konseptinde olmak üzere 4 araç tasarlayıp, üretmiş. Prototip araçlarından bir tanesi İstanbul'da bulunan Rahmi Koç Müzesinde sergilenmektedir.

Okuyucu Yorumları