Japonya Ay'a inen beşinci ülke olsa da, bu iniş biraz "ters" olmuş gibi görünüyor

Japonya uzay ajansı JAXA, Ay yüzeyine yumuşak iniş yapan SLIM aracının bir şekilde "yan yattığını" duyurdu ve gelen ilk kareyi Dünya ile paylaştı.

Japonya Ay'a inen beşinci ülke olsa da, bu iniş biraz "ters" olmuş gibi

Japonya’nın heyecanla beklenen Ay görevinin SLIM iniş aracı (Smart Lander for Investigating Moon – Ay’ı Araştırmak için Akıllı İniş Aracı), bu ayın başlarında nokta atışı hassasiyetle Ay yüzeyine başarılı bir şekilde yumuşak iniş yaptı ve Japonya'yı bunu başaran beşinci ülke haline getirdi. Ancak Japonya uzay ajansı JAXA, inişten kısa bir süre sonra güneş panellerinin Güneş’ten uzağa, batıya dönük olmasıyla ilgili bir sorun nedeniyle SLIM iniş aracını kapatmak zorunda kaldı.

İşte bu sorunun neden kaynaklandığı da en sonunda belirlenmiş gibi görünüyor. JAXA tarafından yapılan bir açıklamaya ve iniş aracının yeni yayınlanan bir fotoğrafına göre, aracın ana iticileri uzaya doğru bakacak şekilde burnunun üzerine inmiş gibi duruyor. Bu, Ay’a iniş yapan aracın neden Güneş'e doğru doğuya bakması gerekirken, bunun yerine batıya bakan güneş panelleri sebebiyle güç alamadığını açıklıyor.

Bu ilginç sorun, uzay aracının Ay yüzeyinde asla güç alamaması anlamına gelebilir. Bu bilgiyi ortaya çıkaran fotoğraf, inişin ardından SLIM iniş aracından fırlatılan küçük bir robot tarafından çekildi. LEV-2 veya SORA-Q olarak adlandırılan robot, Ay’a yolculuğunda SLIM’e eşlik eden iki küçük geziciden biri.

SLIM iniş aracının görüntüsü şimdiye kadar karşılaştığımız en iyi uzay fotoğraflarından biri olmasa da, bir Japon robotunun Ay yüzeyinde çektiği ilk görüntü. Ve bu özelliği, onun Japonya’nın uzay ajansı için oldukça önemli olmasını sağlıyor. SLIM iniş aracının Ay’a inişi, burnunun üzerine inmesine rağmen, iniş aracının patlamaması ve yine de hedeflediği noktaya inmesi sebebiyle hala başarılı sayılıyor.

Ayrıca aracın tam olarak nasıl bu pozisyona ulaştığı da belli değil. Garip bir şekilde inip sonra devrilmiş olabilir ya da iniş JAXA’nın düşündüğü kadar sorunsuz gitmemiş olabilir. Her iki durumda da uzay ajansı, SLIM’in 1 Şubat’ta Güneş o bölgede batmadan önce biraz ışık alabileceğini umuyor. Ancak o tarihte bu gerçekleşmezse, Ay’a iniş yapan aracı yeniden canlandırma umudu muhtemelen kaybolmuş olacak.