Oyun dünyasının efsane ismi, şirketi yerden yere vuran bir açıklama ile Meta'dan istifa ettiğini duyurdu

Bir dönemin efsane oyunlarının arkasındaki isim olan John Carmack, şirketi yerden yere vurduğu sert bir açıklama yayınlayarak Meta'dan ayrıldığını duyurdu.

Şirketi yerden yere vurdu; istifasını açıkladı

id Software'in (Wolfenstein 3D, Doom, Rage, Quake gibi büyük oyunların arkasındaki isim) kurucu ortağı olarak tanınan John Carmack, 2013 yılında Meta (o sırada adı Facebook’tu) tarafından satın alınmadan önce Oculus VR'a katılmıştı. Satın almanın ardından Oculus bölümünün CTO'su olarak görev yaptı ve 2019'da bu görevinden ayrıldı. Sonrasında bugüne kadar “CTO Danışmanı” olarak görev yaptı. Şimdi ise yönetici, verimlilik sorunları ve firmadaki etki eksikliğini gerekçe göstererek Meta'dan tamamen istifa etti.

Biraz ayrıntılı bir Facebook gönderisinde Carmack, firmadaki üst düzey pozisyonuna rağmen Meta'yı doğru olduğuna inandığı yola etkili bir şekilde yönlendirememekten duyduğu hayal kırıklığını anlattı. Carmack söyledikleri şu şekildeydi: “Gülünç miktarda insanımız ve kaynağımız var, ancak sürekli olarak kendi kendimizi sabote ediyor ve boşa çaba harcıyoruz. Bunu tatlı bir dille söylemenin bir yolu yok, kuruluşumuzun beni mutlu edecek etkinliğin yarısı kadar çalıştığını düşünüyorum. Bazıları alay edebilir ve gayet iyi gittiğimizi iddia edebilir, ancak diğerleri gülecek ve yarım değil çeyrek verimlilikteyim diyecektir."

Carmack'ın açıklaması şöyle devam ediyor: "Benim için zorlu bir mücadele oldu. Burada en yüksek seviyelerde bir sese sahibim, bu yüzden bir şeyleri harekete geçirebilmem gerekiyormuş gibi geliyor, ama görünüşe göre yeterince ikna edici değilim. Şikayet ettiğim şeylerin önemli bir kısmı, bir veya iki yıl geçtikten ve kanıtlar biriktikten sonra sonunda söylediğim gibi gerçekleşiyor, ama aptal şeyleri zarar vermeden önce asla sonlandıramadım ya da bir yön belirleyip ona gerçekten bağlı kalan bir ekip bulamadım. Marjlardaki etkimin olumlu olduğunu düşünüyorum, ancak hiçbir zaman ana hareket ettirici güç olmadı.

Carmack, Meta liderliğiyle olan tartışmalarına ve şirketin genel çevikliğine rağmen, Meta Quest 2 VR başlığının tam olarak umduğu gibi olduğunu vurguladı. Eski yönetici, belirli kararlar doğru zamanda alınmış olsaydı işlerin daha da iyi olabileceğini ima ediyor, ancak genel olarak nihai üründen memnun görünüyor.

İlerleyen zamanlarda Carmack, yapay genel zeka (AGI) üzerinde çalışan kendi girişimi Keen Technologies'de tam zamanlı olarak çalışmaya devam edecek. Şu anda Meta'nın bu role yeni bir isim alıp almayacağı belli değil ancak pek olası görünmüyor.