Kabusları normal rüyalara dönüştürmek mümkün mü? Yeni teknik bunu amaçlıyor

Geliştirilen yeni bir ses terapisi kombinasyonu ile kabusların rüyalara dönüştürülebileceği iddia ediliyor.

Kabusları normal rüyalara dönüştürmek mümkün mü?

Kabusları durdurmak için kullanılan bir yöntem, insanları nahoş rüyanın olumlu bir versiyonunu kafalarında tekrar tekrar prova etmeye teşvik ediyor. Görüntülü prova terapisi olarak adlandırılan bu tedavi kabusları durdurmayı ve bunlarla ilişkili olan ani uyanma ve düşük kaliteli uyku sorunlarını düzeltmek için kullanılıyor.

Görüntülü prova terapisinin bazı insanlarda kabusları durdurmak için oldukça etkili olduğu bulundu. Ancak bu yaklaşıma yanıt vermeyen bazı vakalar da bulunuyor.

Peki, olumlu bir gündüz deneyimiyle ilişkili uyaranlar, bu kişilerin sakinleşirken huzur bulmalarına yardımcı olabilir mi? Yeni bir çalışma, uyku sırasında takılan kablosuz bir kafa bandı aracılığıyla çalınan sesin kabus frekansı üzerindeki etkisini inceledi. Araştırmacılar, 36 görüntü provası terapisi hastasını kaydetti ve yarısına sesli bir hayal gücü egzersizi sırasında kabuslarını olumlu bir bakış açısı ile yeniden yazmakla görevlendirdi.

Günlük uygulamada, ses uyaranları eklenmiş görüntü prova terapisi yapıldı. Daha sonra 36 katılımcı, sesi iletebilecek kafa bantları takarak uyudular ve uykuları 2 hafta boyunca kaydedildi. Kabuslar tipik olarak uykunun hızlı göz hareketi (REM) aşamasında ortaya çıkıyor. Bu yüzden araştırmacıların en çok ilgilendiği uyku döngüsü durumu bu.

Neyse ki, rüya görenler için, her iki grup da uykularında bir iyileşme gördü, çünkü çalışılan herkesin haftada gördüğü kabus sayısı azaldı. Bununla birlikte, görüntü ve ses tedavisinin kombinasyonunu alan grup, kabus sıklığında üç aydan fazla süren bir düşüş gördü. Hatta kabusları yerine daha neşeli rüyalar görmeye başladılar.

Cenevre Üniversitesi Hastaneleri ve Cenevre Üniversitesi Uyku Laboratuvarı'nda bir psikiyatrist olan çalışmanın kıdemli yazarı Lampros Perogamvros, “Rüyalarda deneyimlenen duygu türleri ile duygusal sağlığımız arasında bir ilişki var” diyor ve devam ediyor: “Bu gözlemden yola çıkarak, insanlara rüyalarında duyguları manipüle ederek yardımcı olabileceğimiz fikrine vardık. Bu çalışmada, kabus gören hastalarda duygusal olarak çok güçlü ve çok olumsuz rüyaların sayısını azaltabileceğimizi gösteriyoruz.