Kaldırmanız Gereken 9 Windows Programı!

Windows'unuzu hızlandırmak istiyorsanız, bu 9 programı artık sisteminizde tutmayın!

Kaldırmanız gereken 9 Windows programı!

Windows, senelerdir kullanımda olan bir platform; dolayısıyla Windows için geliştirilmiş uygulamaların çeşitliliği ve sayısı çok zengin. Windows'u son kurduğunuz zamandan bu yana sisteminize bu programlardan bir düzinesini, muhtemelen daha fazlasını eklediniz.

Buraya kadar her şey güzel ancak çoğu kullanıcı gereksiz yazılımları sisteminden kaldırmadığı gibi, bazı programlar durdukları yerde "eskiyebiliyor" ve işe yaramaz hale, hatta güvenlik sorunu haline gelebiliyorlar. Aşağıda sisteminizde yüklü olabilecek gereksiz yazılımların en popüler olanlarını sıraladık. Bu programları Başlat menüsüne "Program ekle veya kaldır" yazarak açabileceğiniz Uygulamalar ve Özellikler ekranından kaldırabilirsiniz.

1. Microsoft Silverlight

İyi bir web deneyimi için birçok eklenti yüklemenin şart olduğu dönemler geride kaldı. Şu sıralar çoğu web sitesi HTML5'e geçiş yaptığından, Chrome ve Edge'i bile desteklemeyen Silverlight'ı kaldırabilirsiniz.

2. Bütün araç çubukları

Üçüncü parti araç çubuklarının neredeyse hepsi, Google'a arama gibi web tarayıcınızda zaten bulunan işlevleri tekrar önünüze getirip, ekranda yer kaplıyorlar. Bunları tarayıcınızdan tamamen kaldırdığınızdan emin olun.

3. Temizlik araçları

Bu tür uygulamaların bazılar faydalı olabildiği kadar, zararlı da olabiliyor. MyCleanPC, PC Cleaner 5000 veya Advanced Windows Cleaner gibi temizlik araçlarından birini yüklediyseniz, kaldırmanız gerekli. Kayıt defteri temizleyicilerinin sistem performansını artırmadığını, daha çok sisteminizi bozduğunu söyleyelim.

4. Java

Silverlight gibi Java'nın kullanım oranı da giderek düşüyor. Android uygulaması geliştirmiyorsanız veya Java ile çalışan MATLAB, LibreOffice Base gibi özel programlar çalıştırmıyorsanız, Java'yı kaldırabilirsiniz. Java'nın JavaScript'le ilgisinin bulunmadığını ve çoğu web sitesinde kullanılan JavaScript kodlarının çalışmasını etkilemeyeceğini söyleyelim.

5. Üretici yazılımları

5. Üretici yazılımları

Surface Pro 4 gibi bir cihazınız yoksa veya Windows'u kendiniz yüklemediyseniz, üreticinizin sisteminize yüklediği sayısız uygulamayla onu doldurmuş olabilir. Sürücüler, sistem ve BIOS güncelleme araçları dışındaki fotoğraf ve oyun uygulamalarını gönül rahatlığıyla kaldırabilirsiniz.

6. Gereksiz Windows 10 uygulamaları

6. Gereksiz Windows 10 uygulamaları

Microsoft'un Windows 10 ile birlikte yüklediği Get Office ve Candy Crush Saga gibi işinize yaramayan uygulamaları çekinmeden kaldırabilirsiniz.

7. Skype Click to Call

Üçüncü partiler bir yana, istemediğiniz yazılımları bizzat Microsoft'un yüklemesi oldukça sinir bozucu. Skype'ın yüklenmesi, Skype araç çubuğunun ve Skype Click to Call eklentilerinin de yüklenmesi anlamına geliyor. Bu eklentileri kullanmayacaksanız, Skype'ın işlevlerini etkilemeden rahatça kaldırabilirsiniz.

8. QuickTime

QuickTime sadece eskiyen ve unutulan bir yazılım değil, aynı zamanda geçen sene Nisan itibariyle Windows sürümü ciddi güvenlik açıkları barındırdığı açıklanan bir yazılım. Yani QuickTime'ı sisteminizde yüklü tutmak için hiçbir neden yok. Bunun yerine ücretsiz VLC Media Player'ı kullanabilirsiniz.

9. Shockwave Player

Shockwave Player, Adobe Director ile oluşturulan içerikleri görüntülemenizi sağlıyor ve Flash'tan çok daha nadir kullanılıyor. Yani Shockwave Player'ı kaldırabilirsiniz, muhtemelen ona ihtiyaç duyacak hiçbir şeye rastlamayacaksınız.

Not: Bazı tarayıcılar, Flash Player'ı "Shockwave Flash" olarak gösteriyor. Flash'ı kapatmak istemiyorsanız, bu ayarı kapatmamalısınız.

Okuyucu Yorumları