Bazı insanlar kan görünce neden bayılıyor; bazıları neden kan görmekten etkilenmiyor?

Kan gördüğünde bayılan birilerine mutlaka rastlamışsınızdır. Peki ama bazı insanlar kan görünce bayılırken bazıları neden kan görmekten hiç etkilenmiyor?

Bazı insanlar kan görünce neden bayılıyor?

Kan görünce gösterilen tepkiler kişiden kişiye muazzam farklar gösterebiliyor. Bazı kişiler film ve dizilerde kanlı sahneleri heyecanla izlerken, bazıları ise kanın düşüncesinde bile bayılabilir. Bu yüzden, hepimizin bedeninde sürekli akan kan hakkında neden bu kadar farklı tepkilere sahip olduğumuz dikkat çekici bir soru olarak karşımıza çıkıyor.

Genel olarak belirtmek gerekirse, kanımızın bedenimizin dışında değil damarlarımızın içinde durması gerekiyor. Bu yüzden bir yerde kan görmek, bariz bir şekilde kötü bir şey olduğunun işaretçisi olarak algılanabilir. Kan teması ile bulaşan hastalıklar da bu denkleme eklendiğinde, sağlık açısından bir yerde kan görünce kötü bir hisse sahip olmak oldukça anlaşılır bir durum.

Ancak bu durum bile bazı kişilerin kan görünce bayılmasını tam olarak açıklayamıyor. Neyse ki bu soru için bir cevap var.

Vazovagal senkop (bayılma) olarak tanımlanan bu olayda, kan gibi bir uyarıcının görülmesi vagus sinirinin aşırı aktif olmasına ve kan basıncı ile kalp ritminde ani bir düşüşe sebep olabilir. Bu da beyne giden kan akışını sınırlayarak bayılmaya sebep olabilir.

Ayrıca, bazı durumlarda kan korkusu (hemofobi) insanların yaşamını etkileyecek bir seviyeye ulaşabilir. Bu fobinin, genel nüfusun yaklaşık yüzde 3-4’ünü etkilediği düşünülüyor. Yapılan tahminlere göre, fobinin ortalama ortaya çıkma yaşı 7 ile 11 arasında değişiyor.

Kan korkusu, travmatik olaylardan da kaynaklanabilir. Örneğin çocukluğu sırasında kötü bir doktor ziyareti yapmış veya bir kaza geçirmiş olan kişiler büyük bir korku deneyimlemiş ve bu noktada bu büyük korku ile kan arasında bir ilişki kurulmuş ve sürdürülmüş olabilir.

Öte yandan, kan görüntüsünü mide bulandırıcı veya korkutucu bulan pek çok kişiye rağmen, adeta kan gölü ile dolu pek çok dizi ve film ve medya ürünü bulunuyor. Bunun olası bir sebebinin, günlük hayatımızda çok az gördüğümüz bir şeyi kontrollü ve güvenli bir ortamda görme fırsatı olduğu öneriliyor.