Karada Yaşayan Dünyanın En Yaşlı Hayvanı Kaplumbağa Jonathan 191 Yaşına Girdi

Dünyanın en yaşlı kara hayvanı olan Jonathan adlı dev kaplumbağa, 191'inci yaş gününü kutladı. Üstelik önünde yaşayacağı çok uzun yıllar olduğu tahmin ediliyor.

Karada yaşayan en yaşlı hayvan: Kaplumbağa Jonathan artık 191 yaşında

Dünyanın yaşayan en yaşlı kara hayvanı, uzun ömrü ve "maskaralıklarıyla" dünyanın dört bir yanında kalpleri fetheden Jonathan adlı bir Seyşeller dev kaplumbağası (Aldabrachelys gigantea hololissa). İşte o Jonathan, geçtiğimiz günlerde 191. yaş gününü kutladı. Bu da demek oluyor ki Jonathan, dünyanın en yaşlı şelonianı olarak kendi Guinness Dünya Rekorunu kırdı.

Şelonian, Chelonia familyasına ait hayvanların eski adı ve şimdilerde Testudines olarak adlandırılıyor.
Jonathan'ın yaşam öyküsü oldukça etkileyici. Kimse onun yumurtadan çıktığı tarihi tam olarak bilmiyor. Dünyaya 1832 civarında geldiği ve 1882'de Saint Helena'nın gelecekteki valisi Sir William Grey-Wilson'a yetişkin bir kaplumbağa olarak hediye edildiği düşünülüyor, bu da onu o zamanlar yaklaşık 50 yaşında yapıyor.

Jonathan'a 2022 yılında, Saint Helena'nın şimdiki valisi Nigel Philippes tarafından resmi bir doğum günü tarihi verildi: 4 Aralık 1832. Veteriner Joe Hollins, ilerlemiş yaşına rağmen Jonathan'ın sağlıklı bir biçimde yaşadığını söylüyor. Ayrıca Hollins GWR'ye verdiği demeçte, "Koku alma duyusunu kaybetmesine ve katarakt nedeniyle neredeyse kör olmasına rağmen halen iştahı yerinde" dedi.


Jonathan, Plantation House'un bahçesinde diğer üç kaplumbağa David, Emma ve Fred ile birlikte yemeklerini yiyor. Burası Saint Helena valisinin resmi evi ve yaşlı kaplumbağanın hayatının büyük bölümünde yaşadığı yer. David ve Emma 1969 yılında ona katılırken, Fred 1991 yılında grubun bir parçası oldu.

Başlangıçta Fred'in dişi olduğuna inanılıyordu, ancak Jonathan'ın ısrarlı çiftleşme girişimlerinden sonra erkek olduğu fark edildi. Hollins, Jonathan'ın hala sık sık hem Emma hem de Fred ile çiftleşmeye çalıştığını söylüyor. Hollins'in dediğine göre, hayvanlar genellikle cinsiyet konusunda pek duyarlı değil.

Jonathan, 191 yıllık ömründe ampulün icadını, Wright kardeşlerin ilk uçuşunu ve Ay'a giden ilk insanları gördü. Söylenene göre, Jonathan'ın sağlığı yerinde ve şu andaki tüm göstergeler onun uzun bir süre daha yaşayacağını gösteriyor.