Karar verildi: Donald Trump, iki yılın ardından geri dönüyor

Meta’dan Donald Trump’a yeşil ışık: Eski ABD başkanı, Facebook ve Instagram hesaplarını geri alacak.

Karar verildi: Donald Trump geri dönüyor!

Meta, eski ABD başkanı Donald Trump'ın Facebook hesabını askıya almasından iki yıl kadar sonra serbest bırakmaya hazırlanıyor.

Meta yaptığı açıklamada, Trump'ın Facebook ve Instagram hesaplarına "önümüzdeki haftalarda" erişebileceğini, ancak "tekrarlayan suçların yaşanmaması için önlemler alacağını" söyledi. Karar, Trump'ın yaklaşan cumhurbaşkanlığı ön seçimleri öncesinde Facebook'a geri dönmesine izin verilmesi için yazdığı mektubun ardından geldi.

Trump, ilk olarak 6 Ocak 2021'de ABD Kongre Binası'na düzenlenen saldırının ardından, isyancıları alenen övdüğü gerekçesiyle Facebook'tan atıldı. Meta'nın, 24 saatlik bir yasaktan hızla "süresiz" bir uzaklaştırmaya uzattığı ilk askıya alma işlemini ele alışı, kendi Gözetim Kurulu da dahil olmak üzere ağır bir şekilde eleştirildi. Kurul, Trump'ın askıya alınmasına ağırlık veren kararında Meta'yı kendi kurallarına uymamakla ve sorumluluklarından kaçınmaya çalışmakla suçladı.

Meta daha sonra askıya almayı tekrar gözden geçirdi ve en az iki yıl süreceğini söyledi. Ve şimdi şirket, Trump'ın sonunda Facebook'a geri dönmesine izin verileceğini doğruladı. Meta'nın üst düzey politika yetkilisi Nick Clegg, eski başkanın gelecekteki politika ihlalleri için "yeni artırılmış cezalara tabi olacağını" da söyledi.

Clegg, Trump ve sivil huzursuzlukla ilgili askıya alınan diğer tanınmış kişilerin, gelecekte aynı suçu işlemeleri halinde en az bir ay süren yeni askıya almalarla karşı karşıya kalacağını söylüyor.

Meta'nın kararı, Elon Musk'ın eski başkanın Twitter hesabını geri yüklemesinden aylar sonra geldi. Ama Trump, şimdiye kadar Twitter’a dönmeyi reddetti ve geçen yıl başlattığı Truth Social'da kalmayı seçti. Ancak Rolling Stone'da yayınlanan yakın tarihli bir habere göre geri dönmeyi planlıyor. Hatta Truth Social’dan ayrılmayı düşündüğü bile konuşulanlar arasında.