Karşınızda 'alev atan' köpek Thermonator: Korkunç görünüyor ama çok işe yarıyor

Alev makineleri Birinci Dünya Savaşı'nda icat edildi. Ama insanların kullanımı için fazla ağır, hantal ve üstelik de riskli olan bu silahları şimdi robotlar mı kullanacak? Alev makinesi kullanan ilk robot Thermonator müşterilerini beklemeye başladı.

Alev makinlerini aslında hepimiz "silah" olarak algılıyor olsak da, bu cihazlar bazen kontrollü yangınlar çıkarmak için de kullanılabiliyor. Bazen kontrol edilemeyen yangınlarla mücadele için tercih ediliyor.

ABD Ohio'da kurulu Throwflame isimli şirket şimdi bu tehlikeli işi daha kolaylaştıracak bir çözüm geliştirdi: Sırtında alev makinesi taşıyan robot bir köpek. Şirketin web sitesinde 9.420 dolar fiyat etiketiyle satılan bu robotu, isteyen herkesin alabilmesi ise ayrı bir konu.

Tamamen uzaktan kumandayla yönetilen robotun otonom çalışma özelliği yok. Yani Terminatör filmlerindeki gibi, kafasına göre insan yakmaya karar veremeyecek.

İtfaiye erlerine de yardımcı olacak

Robota çiftçilerin ve itfaiye servislerinin ilgi göstermesi bekleniyor çünkü alevlerin kullanıldığı alanlardan biri de orman yangınları. İtfaiye ekipleri orman yangınlarının kontrolsüzce büyümesini engellemek için yangının yolu üzerindeki belli bölümleri önceden yakarak, yangının yolunu kesmeye çalışıyorlar. Bu sırada da pek çok itfaiyeci çok riskli şekilde alevlerin arasında kalabiliyor. Thermonator bu görevi devraldığında, itfaiye erlerinin hayatları daha az riske girmiş olacak.

Robot üzerindeki sensörler ve kameralar sayesinde kontrolcüsüne sürekli görüntü gönderiyor. Robotu kontrol eden operatör, robotun üzerinde 365 derece dönebilen kameradan etrafı izleyebilirken aynı zamanda öndeki kameradan da birinci şahıs görüş açısına ulaşabiliyor. Böylece tam olarak nereye alev sıktığını da rahatça görebiliyor.

ABD'de bu tür cihazları alıp kullanmak çok zor olmasa da, eğer Türkiye'ye benzer bir robot ve alev makinesi getirmeye niyetliyseniz, önce kamu idaresine sorup izin almayı düşünmelisiniz zira robotun üzerindeki alev makinesi silah kapsamına giriyor. Sadece internetten 9.420 dolar + kargo masrafı ödemeniz robota sahip olabileceğiniz anlamına gelmiyor.