Katlanabilen Huawei Mate X Tanıtıldı

Huawei'in katlanabilir telefonu Mate X, ilk bakışta "katlanabilir telefon böyle olur" dedirten yapısı ve güçlü özellikleriyle tanıtıldı!

Huawei Mate X tanıtıldı

Geçtiğimiz günlerde Samsung'un tanıttığı Galaxy Fold, katlanabilir telefonlar için önemli bir kilometre taşı olarak değerlendirilmişti. Şimdi ide karşımızda, Huawei'in katlanabilir telefonu Mate X duruyor. MWC 2019'da tanıtılan telefon, Galaxy Fold'dan oldukça farklı bir yapıya sahip ve pek çok insanın hayalindeki katlanabilir telefon hayaline neredeyse tamamen uyuyor.

Katlanabilen Huawei Mate X Tanıtıldı

Öncelikle Mate X, Galaxy Fold'un aksine dışarıya doğru katlanan bir kasaya sahip. Telefon katlı halde değilken, bizi 8 inç'lik büyük bir ekran karşılıyor ve elimizde gerçek anlamda bir tablet buluyoruz. Bu ekran dışarıya doğru katlandığında ise cihaz bir yüzünde 6.6 inç'lik ekran, diğer yüzünde 6.38 inç'lik bir ekran bulunan farklı bir telefona dönüşüyor. Galaxy Fold ise, açıkken 7.4 inç, kapalı iken ise 4.6 inç'lik bir ekrana sahip olabiliyordu. Ayrıca Galaxy Fold kapalı iken farklı bir ekran kullanmak zorundayken, Mate X dışa doğru katlandığından mevcut ekranı ikiye bölerek aynı ekran üzerinden hizmet vermeye devam ediyor.

Dahası, Huawei Mate X'in ekranında herhangi bir kamera boşluğu ya da çentik bulunmuyor. Cihazın ekran kasa oranı gerçekten büyüleyici görünüyor.

Katlanabilen Huawei Mate X Tanıtıldı

Cihaz tablet modunda iken, yani açık haldeyken, sağ kenarında bir çıkıntı dikkat çekiyor. Bu çıkıntı cihazı tutmayı kolaylaştırsa da asıl görevi, başta kameralar olmak üzere temel bileşenler için ev sahipliği yapmak. Katlı halde iken ekranın arkada kalan kısmı bu çıkıntı ile birleşiyor. Huawei kamera sistemi hakkında detaylı bir bilgi vermemiş olsa da, ilginç olan şu: Artık selfie ya da normal fotoğraf için kameradan kameraya geçiş yapmamıza gerek yok; katlanabilir bir telefonun küçük bir avantajı...

Huawei Mate X, Dünyanın ilk katlanabilir 5G telefonu olarak tanıtıldı. Şirketin kendi yonga seti olan Kirin 980, Mate X'in kalbinde yer alıyor. 7nm'lik Kirin 980, 5G için gerekli tüm özellikleri bünyesinde barındırıyor.

Huawei'in açıklamalarında göre Mate X, 512GB dahili depolama alanına ve 8GB RAM'e sahip. Ayrıca cihazda Huawei'in küçük "nano bellek kartları" için destek de sağlanmış.

Katlanabilen Huawei Mate X Tanıtıldı

Mate X'de, iki parça halinde tasarlanan 4.500mAh kapasiteli bir batarya bulunuyor. Ekranın büyüklüğü ve cihazın güçlü özellikleri düşünüldüğünde, bu kapasite ilk bakışta soru işaretleri yaratabiliyor. Gerçek performansını anlamak içinse, ne yazık ki Mate X'in test merkezimize konuk olmasını beklemek zorundayız.

Çok önemli bir detaydan da bu noktada bahsetmekte yarar var: Mate X'in sahip olduğu hızlı şarj özelliği Huawei'in 55W SuperCharge teknolojisi ile desteklenmiş ve bu, sadece 30 dakikada bataryanın yüzde 85'e kadar dolmasını sağlıyor.

Mate X'in fiyatı 2.299 Euro olacak. Samsung Galaxy Fold'un fiyatının 2.000 dolar seviyesinde olduğunu düşünürsek, Mate X'in çok daha pahalı olacağı açık. Sonuçta karşımızda 5G destekli, gerçek anlamda katlanabilir bir cihaz duruyor ve bu cihazın ucuz olmasını beklemek, hayalden öteye geçmeyecektir.

Peki ama bu ekran teknolojisi ve katlama mekanizması ne kadar dayanıklı? Batarya ne kadar iyi? Performans olarak neler bekleyebiliriz? Tüm bunlara şu anda yanıt vermek zor. Henüz Mate X için bir piyasa tarihi de açıklanmadığı için (sadece 2019 yılının ikinci yarısı açıklaması var), cihazı ne zaman test merkezimizde ağırlayacağımızı da bilemiyoruz. Tüm bu soruların cevaplarını almak içinse, o zamana kadar beklemek zorundayız...

Okuyucu Yorumları