30 dolarlık bir Logitech oyun kontrol cihazı... Titan'ın İçi böyle görünüyormuş

Titanik enkazını ziyaret etmek için yola çıkan ve içerisindeki 5 kişi ile kaybolan Titan denizaltısının kontrolü, 30 dolarlık bir Logitech gamepad’i ile sağlanıyormuş. Peki, Titan'ın özellikleri ne? İşte geçen yıl Titan'ın içinde çekilen video

30 dolarlık bir Logitech oyun kontrol cihazı... Titan'ın İçi böyle görünüyormuş

Hafta sonu, beş kişiyi Titanik kaza mahaline taşıyan bir denizaltının ana gemiyle temasını kaybettikten sonra su altında kaybolduğu haberi manşetlere çıktı. O zamandan beri, ABD Ulusal Muhafızları da dahil olmak üzere birçok ekip, denizaltıyı bulmak ve içindeki insanları kurtarmak için zamana karşı yarışıyor.

Ekipler denizi tararken, bu keşif gezisi ve alınan güvenlik önlemleri hakkında birçok soru gündeme geldi. Çeşitli raporlara göre, denizaltının sahibi olan OceanGate şirketi Titan'la Titanik enkazına yolculuk için 250 bin dolar alırken, bu yolculuk için güvenlik önlemleri vasatın altında kalıyor.

Yeni raporlar denizaltının 2010'lardan kalma 30 dolarlık bir Logitech G F710 kontrol cihazı kullanılarak çalıştırılmış olabileceğini iddia ediyor. Bu, şirket kurucusunun bir haber yayınına denizaltıyı gezdirdiği ve Logitech denetleyicisini 3D baskılı başparmak çubuğu ekleriyle birlikte gösterdiği bir CBS röportajında ortaya çıktı. Videoda, kurucunun "Her şeyi bu oyun kumandasıyla yönetiyoruz" dediği duyuluyor. Haber çıkar çıkmaz söz konusu kontrolcü internette anında tükendi.

Elbette oyun dışında değiştirilmiş denetleyiciler kullanmak, ABD Donanmasının periskoplarını kontrol etmek için Xbox 360 denetleyicisini kullanması gibi durumlar hatırlandığında yeni bir şey değil. Ayrıca, bu kontrolörlerin Savunma Bakanlığı'nın 2024 bütçe talebine dahil edildiğini de görebilirsiniz. Kontrolörler geçmişte kullanılsa da genellikle modifiye edilmiştir ve hiçbir zaman bir gemiyi ya da denizaltıyı yönlendirmenin tek yolu olmamıştır.

Şu anda kayıp denizaltıyla ilgili pek çok bilinmeyen var. Logitech kontrolörlerini kullanırken, denizaltında kullanılmak üzere değiştirilip değiştirilmediğini kimse kesin olarak bilmiyor. National Geographic'in bir raporuna göre denizaltı ilk olarak Playstation kontrolcüleri düşünülerek tasarlandı.

Hem OceanGate hem de Logitech konu hakkında yorum yapmadı, bu nedenle kayıp denizaltının gerçekten kontrolör tarafından kontrol edilip edilmediğinden emin olmamız şimdilik mümkün görünmüyor.

KAYIP DENİZALTI TİTAN: ÖZELLİKLERİ NE?

Titan son derece küçük bir denizaltı. Titan 670 cm. uzunluğunda, 280 cm. genişliğinde ve 250 cm yüksekliğinde oldukça küçük bir deniz aracı. Kayıp denizaltı, yalnızca beş kişi için tasarlanmış durumda. Bir minivan kadar alana sahip. Sandalye veya koltuk yok. İçi küçük olduğu için yolcular yerde oturuyor. İç kısım çoğunlukla çıplak ve duvarda bir ekran var. Ön tarafta katlanabilen küçük bir tuvalet ve mahremiyet için bir perde var. OceanGate'e göre Titan, "beş kişiyi 4.000 metre (13.123 fit) derinliğe götürmek için tasarlanmış", karbon fiber ve titanyumdan yapılmış 23.000 kiloluk bir araç. İBBC, 2022 yılında dalış sırasında kaybolan OceanGate Titanik denizaltısının içini görüntülemişti. Bu videoda yer alan kişi de OceanGate'in CEO'su Stockton Rush. BBC araçla ilgili şu bilgileri paylaşıyor:

- Bu tip deniz araçları, denizaltıların aksine, sınırlı güçle hareket edebiliyor. Bir destek gemisinden denize bırakılıyor ve geri güverteye çekiliyor.
- Titan bir oyun konsolu kumandasıyla kontrol ediliyor.
- Aracın önünde, dışarıyı izleyebilmek için büyük bir pencere bulunuyor. Titan’da yolcuları 96 saat hayatta tutabilecek miktarda hava, su ve gıda bulunuyor. Bu yüzden aracın Perşembe akşamına kadar su yüzüne çıkabilmesi hayati önem taşıyor. Titan’ın kapısı dışardan kapatılıyor. Bu yüzde yüzeye çıkmış olsalar bile kapağını açıp dışarı sinyal göndermeleri mümkün değil.
- Araç su altında sonar teknolojisine benzer ses dalgalarıyla haberleşiyor. Aracın ısıtmalı duvarları, son derece soğuk olan binlerce kilometre derinlikte yolcularına ısınma imkanı sağlıyor. Titan’da bir tuvalet de bulunuyor. Tuvaleti kullanan yolcular bir perde çekiyor, denizaltı kaptanı da o sırada müzik açıyor. Araç yaklaşık iki yıldır kullanımda. Dünyada insanları böylesine derin denizlere indirebilen yalnızca birkaç araç bulunuyor.

TİTAN'LA İLGİLİ GÜVENLİK ENDİŞELERİ VARMIŞ

Titanik enkazın giderken kaybolan denizaltının geliştirilme biçimiyle alakalı güvenlik endişeleri hakkında, şirketin defalarca uyarıldığına dair belgeler gündeme geldi. Şirketin eski denizcilik operasyonları direktörü David Lochridge, 2018'deki bir davaya göre, geliştirilmekte olan denizaltının daha fazla test edilmesi gerektiğini ve "aşırı derinliğe" ulaştığında yolcuların tehlikeye girebileceğini belirten bir rapor yazdı.

Lochridge, OceanGate'in seçimlerinin, "yolcuları potansiyel bir aşırı tehlikeye maruz bırakacağını" kaydetti. OceanGate, Lochridge'i gizlilik anlaşmasını ihlal etmekle suçlayarak karşı dava açtı ve 2018’de işten çıkardı.