Kilitli cep öfkesi büyüyor!

Bir anda kilitli cep telefonları ile başbaşa kaldılar; şimdi binlerce imzayla isyana hazırlanıyorlar

Kilitli cep öfkesi büyüyor!

Telefonların SIM kilidinin kırılmasının ABD'de yasadışı hale gelmesinin ardından bu yasağı kaldırmak için toplanan imza sayısı, 100 bini geçti. Kullanıcılar şimdi ABD yönetiminden isteklerine bir cevap bekliyorlar.

Protestolar, ABD Kongre Kütüphanesi'nin Ekim ayında DMCA kanunlarına göre telefonların kilidini açmayı yasaklama kararı üzerine alevlenmişti. Kongre Kütüphanesi'nin DMCA'ya istisnalar getirme yetkisi bulunuyor ve 2006 - 2010 yılları arasında bu yetkisini kullanmıştı. James Hadley Billington, kullanıcıların taşıyıcılarına bağlı olmalarına hükmetmişti. Billington aynı zamanda cepleri jailbreak'leyerek üçüncü parti uygulamaları yüklemenin yasal olduğuna hükmetmiş, ancak tabletleri dışarıda bırakmıştı.

ABD'de telefonların kilidini açmak için hala bir yol bulunuyor, bu da operatörden izin almak (veya kiliti açık telefonları kullanmak).

Mobil operatörler, donanım maliyetlerini düşürmek ve kontratın ücretini toplayabilmek için kilitlemenin şart olduğunu öne sürüyorlar. Bununla birlikte tüketici avukatları, bu tür bir kilitlemenin rekabete darbe vurduğunu, tüketicileri roaming için aşırı yüksek ücretler ödemeye zorladığını söylüyor.

Dilekçede Kongre Kütüphanesi'nin bu kararını feshetmesi ve kilit açmayı tekrar yasal hale getirmesi isteniyor. 100 bin imzanın Obama yönetiminden bir cevap almayı hak ettiği düşünülüyor, ancak bu cevabın kullanıcıların beklediği cevap olmaması ihtimali yüksek.

Okuyucu Yorumları