Güneş tutulması, uzaydan işte böyle görünüyor...

Bir NASA uydusu, kısmi bir güneş tutulmasının, uzaydaki benzersiz bakış noktasından, yani görülebildiği tek yerden çekilen çarpıcı görüntülerini yakaladı.

Güneş tutulmasını hiç bu kadar net görmemiştik

Solar Dynamics Observatory (SDO), geçtiğimiz gün Ay’ın Güneş’in önünden geçişini inanılmaz bir netlikte görüntüledi. Geçiş yaklaşık 35 dakika sürdü ve zirve noktasında Ay, Güneş'in yüzde 67'sini kapladı.

SpaceWeather.com uzmanlarının söylediğine göre, uzay aracı daha sonra olayın “Güneş ateşiyle arkadan aydınlatılan Ay dağlarını” gösteren bir dizi görüntü gönderdi. Ay'ın geçtiği yüzeyde Leibnitz ve Doerfel sıradağlarının bir parçası olarak tanımlanan çıkıntılar ve yamukluklar görülebiliyor.

Şili, Santiago'dan Patricio Leon, Ay'ın Güneş boyunca hareket ettiği yakın çekim görüntülerini Lunar Reconnaissance Orbiter'ın topografya haritasıyla karşılaştırdı. Tutulma sırasında Ay’ın güney kutbuna yakın olan Leibnitz ve Doerfel dağ sıralarını tespit edebildi.

SpaceWeather.com uzmanlarının söylediği üzere "Tutulmanın zirvesinde Ay, Güneş’in yüzde 67'sini kapladı ve Ay dağları Güneş ateşi tarafından arkadan aydınlatıldı. Bunlar gibi yüksek çözünürlüklü görüntüler, SDO bilim ekibinin teleskopu daha iyi anlamasına yardımcı olabilir.

2010 yılında başlatılan NASA'nın Güneş Dinamikleri Gözlemevi, bir uzay aracı filosuyla Güneş’i izliyor ve her 0.75 saniyede bir fotoğrafını çekiyor.

Ayrıca güneşin manyetik alanını, atmosferini, güneş lekelerini ve 11 yıllık güneş döngüsü boyunca aktiviteyi etkileyen diğer yönleri de inceliyor.

Güneş’in manyetik kutupları, güneş aktivitesi döngüsünün zirvesinde döner ve yüklü parçacıklardan oluşan bir güneş rüzgarı, manyetik alanı Güneş yüzeyinden ve Güneş sisteminden uzaklaştırır. Güneş, 2019'da başlayan ve 2025'te zirveye ulaşması beklenen 11 yıllık aktivite döngüsünün çok aktif bir dönemine girdiği için birkaç aydır yüksek aktivite yaşıyor.