Bir hastanın kolunda büyütülen burun, başarılı bir operasyonla ait olduğu yüze nakledildi

Hastalık yüzünden burnunu kaybeden hasta için, hastanın kolunda yeni bir burun büyüttüler. Dahası, bu burun yüzde ait olduğu yere de başarıyla nakledildi.

Kolda burun büyüttüler, bu burnu ait olduğu yere naklettiler

Toulouse Üniversite Hastanesi'nden (CHU de Toulouse) ve Claudius Regaud Enstitüsü'nden bir nakil başarı öyküsü, bir kadına kanser sebebiyle kaybettiği burnunu geri vermeyi başardı. İşin daha da ilginç kısmı, burnun, daha sonra kan damarlarını geliştirmek için ön kola implante edilen bir 3D yazıcı kullanılarak oluşturulan bir kalıp ile büyütülmüş olması. Başka bir deyişle burun, ait olduğu noktaya gitmeden hastanın kolunda büyüdü.

Hasta, burun boşluğunda ortaya çıkan yassı hücreli karsinom adı verilen bir kanser türü için tedavi görüyordu. Kanseri radyoterapi ve kemoterapi ile tedavi edildi ama maalesef burnunun ve damağının büyük bir kısmı tedavilerden zarar gördü.

Rekonstrüksiyonlar ve yüz protezleri yoluyla burnu değiştirmek için çabalar gösterildi, ancak hiçbiri hastaya uygun bulunmadı. Ardından, en son teknolojiyi kullanan yeni bir teknik denendi.

Bilim insanları, tıpta organların ve vücut dokularının tamamını veya bir kısmını değiştirmek için kullanılan bir biyo-materyalin 3D baskısını kullanarak burnu "yeniden yaratmayı" başardılar. Teknik daha önce kullanılmış olsa da bir burun büyütme yöntemi olarak hiç denenmemişti.

Burun büyütmede karşılaştıkları engellerden biri kan damarlarının olmamasıydı. Ancak 3D baskı, burnu hastanın ön koluna yerleştirerek bunun üstesinden gelmeyi başardılar. Ön kolda iki ay geçirdikten sonra burun, mikrocerrahi ile kesilerek yüze tekrar bağlanan damarları kendi kan dolaşımını geliştirdi.

CHU de Toulouse Facebook'ta "Özellikle kırılgan olan burnun oluşturulması ve 3D baskısı, tıbbi ekipler ve Belçikalı bir üretici olan Cerhum şirketi arasındaki işbirliği sayesinde mümkün oldu" diye yazdı. Yazı şöyle devam etti: "Bugün nakil başarılı oldu. Ön koldan beslenme ve medikal cihazın iki aylık kolonizasyonundan sonra, cihaz burun bölgesine nakledilebildi ve başarılı bir şekilde revaskülarize edildi.

Dış kulağın az gelişmesine veya yok olmasına neden olan nadir bir doğuştan rahatsızlık olan mikrotili bir hasta için bir kulak oluşturmak için de bu yılın başlarında 3D baskı kullanıldı. Tekniğin doğal bir görünüm elde etmenin yanı sıra implant reddini de önlediği belirtiliyor…